Utilizarea medicamentelor GLP-1 a crescut vertiginos pe măsură ce oamenii apelează la acestea pentru a trata diabetul și obezitatea.

În timp ce aceste medicamente sunt asociate în principal cu o sensibilitate îmbunătățită la insulină și cu pierderea în greutate, cercetătorii au descoperit că beneficiile acestor medicamente GLP-1 pot depăși cu mult aceste efecte.

Pe lângă cercetările privind modul în care medicamentele GLP-1 pot ajuta în cazul dependenței de alcool și la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer, o nouă cercetare pune în lumină modul în care această clasă de medicamente poate oferi un anumit grad de protecție a sănătății creierului.

Studiul examinează modul în care medicamentele GLP-1 pot echilibra unitatea neurovasculară – partea a creierului care reglează fluxul sanguin în creier – creând astfel posibilitatea de a îmbunătăți funcționarea cognitivă.

Cercetarea apare în revista Cell Metabolism.

 

Cum afectează obezitatea funcția cognitivă?

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), puțin peste 40% dintre adulții din Statele Unite au obezitate, care este definită de un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare. Obezitatea poate crește riscul pentru o serie de probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, apnee în somn și diabet de tip 2. Obezitatea provoacă, de asemenea, inflamație cronică de grad scăzut. Acest tip de inflamație afectează întregul corp, inclusiv creierul.

Inflamația cronică de grad scăzut poate contribui la rezistența la insulină, provoacă oboseală și poate provoca dureri în întregul corp. În ceea ce privește creierul, inflamația cronică de grad scăzut poate afecta funcționarea cognitivă.

Cercetări recente indică faptul că obezitatea și inflamația cronică de grad scăzut sunt o „cale” către dezvoltarea bolii Alzheimer. Pe măsură ce oamenii de știință continuă să lucreze pentru a găsi modalități de prevenire și încetinire a progresiei bolilor neurodegenerative, categoria medicamentelor GLP-1 a devenit un punct central al cercetării.

Cercetătorii descriu GLP-1 ca un hormon produs în mod natural în intestin și creier. Medicii pot opta să trateze diabetul zaharat de tip 2 sau obezitatea, cu medicamente agoniste ale receptorilor GLP-1 (medicamente GLP-1) pentru a ajuta la pierderea în greutate.

Această clasă de medicamente funcționează prin încetinirea golirii gastrice, scăderea nivelului de zahăr din sânge și îmbunătățirea sațietății. Aceste medicamente pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea metabolismului.

Mulți oameni care iau un medicament GLP-1 experimentează o pierdere semnificativă în greutate. Această pierdere în greutate poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii, reducerea riscului de a dezvolta cancer și creșterea nivelului de energie.

 

Cum pot proteja medicamentele GLP-1 creierul

Beneficiile medicamentelor GLP-1 nu se limitează doar la pierderea în greutate și la îmbunătățirea sănătății inimii. Mai multe studii dezvăluie că aceste medicamente pot îmbunătăți, de asemenea, sănătatea creierului.

Inflamația cronică de grad scăzut poate afecta creierul, afectând funcționarea celulelor gliale. Celulele gliale includ:

  • astrocite, care îndeplinesc sarcini neuroprotective și formează bariera hemato-encefalică
  • microglia, care sunt celule imune ce susțin bariera hemato-encefalică și îndepărtează celulele deteriorate din creier,  modificări care pot duce la neurodegenerare.

Bariera hemato-encefalică este deosebit de importantă, deoarece protejează creierul de substanțe nocive și infecții. Inflamația la persoanele cu obezitate poate duce la scăderea barierelor hemato-encefalice.

Studiul abordează modul în care semnalizarea celulară, indusă de medicamentele GLP-1, poate interacționa cu aceste celule și poate oferi beneficii pentru sănătatea creierului. Autorii au remarcat că un studiu pe modele de șoareci a arătat că liraglutida a crescut numărul de astrocite.

Potrivit recenziei, „semnalizarea receptorului GLP-1 în astrocite reglează atât metabolismul central, cât și cel periferic, extinzându-se de la echilibrul energetic la neuroplasticitate.”

Această semnalizare îmbunătățește, de asemenea, creșterea neuronilor, iar o creștere a astrocitelor crește, de asemenea, supraviețuirea neuronilor.

Un alt studiu menționat de către cercetători a testat un medicament GLP-1 pe șoareci cu glaucom, boala neurodegenerativă a ochiului și a constatat o reducere a „transformării astrocitelor și a morții celulelor ganglionare retiniene”.

„Semnalizarea GLP-1R pe microglia atenuează neuroinflamația prin suprimarea polarizării microgliei la o stare proinflamatoare”, au scris autorii. Dacă inflamația din creier ar putea fi inversată, acest lucru ar putea fi util în special în bolile neurodegenerative.

Autorii au remarcat că potențialele beneficii pentru creier ale medicamentelor GLP-1 necesită mai multe cercetări, dar sunt optimiști cu privire la viitorul acestor medicamente în ceea ce privește modul în care pot stimula sănătatea creierului.

 

Se poate trata boala Alzheimer cu semaglutidă?

Dr. David Hunter, profesor asociat de neurologie la UTHealth Houston, care nu este implicat în această revizuire, a spus: „Decenii de cercetare în boala Alzheimer au arătat că inflamația este un pas cheie în patologia bolii”.

Hunter a explicat cum boala Alzheimer începe cu plăcile de amiloid și a explicat că microglia „joacă un rol în etapele care duc la moartea celulelor creierului”. Doctorul a mai spus că diferite studii sunt doar pentru a vedea cât de bine pot ajuta medicamentele GLP-1 la tratarea bolii Alzheimer și că „medicamentul care este cel mai aproape de aprobarea FDA este semaglutida”.

Hunter se aștepta ca propriul studiu EVOKE al UTHealth să anunțe rezultatele privind utilizarea semaglutidei pentru boala Alzheimer în toamna anului 2025.

Dr. José Morales, neurolog vascular și chirurg neurointervențional la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, care nu este de asemenea implicat în această revizuire, a declarat că „efectul microgliei asupra unității neurovasculare a fost asociat cu demența”. El a sugerat că medicamentele GLP-1 ar putea modula inflamația pentru a reduce tendința de a dezvolta demențe, cum ar fi boala Alzheimer, în special în cadrul sindromului metabolic.

Morales a explicat, de asemenea, că la persoanele care au glicemie sau diabet de tip 2, inflamația barierei hemato-encefalice poate „conduce la deteriorarea progresivă a creierului pe perioade mai lungi”. El a observat că sunt necesare studii care combină tehnici de neuroimagistică, care măsoară bariera hematoencefalică și tratamentul cu GLP-1 și ar putea dovedi că aceste medicamente au beneficii neuroprotectoare.

 

Sursa: Medicalnewstoday.com