”În plus, aplicația poate deveni un instrument educațional util, atât pentru pacienți, cât și pentru profesioniștii din sănătate”, a explicat Tudor Toma, Consultant Respiratory Medicine& Honorary Senior Clinical Lecturer, London (UK) utilitatea dezvoltării aplicației MedX, în cadrul webinarului Caspa.ro dedicat aplicației și organizat în 19 noiembrie.
Webinarul „Informația medicală pe limba ta: Cum simplifică MedX rapoartele medicale” a oferit participanților o perspectivă inovatoare asupra modului în care tehnologia poate elimina barierele de comunicare între medici și pacienți. Tudor Toma, fondator al aplicației MedX a evidențiat dificultățile întâmpinate de pacienți în înțelegerea limbajului tehnic utilizat în rapoartele medicale, oferind în același timp soluții bazate pe inteligența artificială.
„Medicii folosesc un limbaj tehnic din necesitatea de a comunica rapid, precis și concis între ei. Deși acest limbaj este esențial în practica medicală, el devine o piedică pentru pacienți, care rămân adesea nedumeriți în fața rezultatelor analizelor sau a rapoartelor complexe,” a explicat Tudor Toma. Această problemă frecvent întâlnită îi împinge pe mulți pacienți să caute răspunsuri pe internet, însă aceste informații sunt adesea incomplete sau decontextualizate, ceea ce le poate crea mai multă confuzie.
Cu MedX înțelegi mai bine ce se întâmplă cu sănătatea ta
În acest context, aplicația MedX, dezvoltată cu ajutorul inteligenței artificiale generative, își propune să transforme limbajul medical într-unul accesibil. „Aplicația oferă o înțelegere globală, integrând toate rezultatele analizelor într-un context relevant, nu doar indicând dacă valorile sunt normale sau nu. Este un real progres, deoarece pacientul poate înțelege mai bine ceea ce se întâmplă cu sănătatea sa,” a adăugat Tudor Toma.
Pentru a folosi aplicația trebuie să accesați https://medx.appcenter.ro/. Este o aplicație web, dar poate fi utilizată fără probleme și de pe telefonul mobil.
Un exemplu concret oferit de invitat ilustrează cum termenii precum „colecist cu pereți îngroșați” sau „sediment decliv” pot fi traduși în explicații clare, adaptate unui limbaj non-tehnic. Această abordare ajută pacienții să înțeleagă mai bine rapoartele medicale, să fie mai informați și, implicit, să ia decizii corecte privind tratamentele sau investigațiile viitoare.
„Traducerea unui raport medical complex într-un limbaj accesibil reprezintă unul dintre scopurile principale ale aplicației. Este important ca pacienții să înțeleagă ce scrie în rapoartele lor, pentru a-și asuma un rol activ în gestionarea propriei sănătăți,” a explicat Tudor Toma.
Cu toate acestea, invitatul a subliniat că aplicația nu înlocuiește consultația medicală propriu-zisă. Rolul său este complementar, servind ca un instrument de sprijin pentru o mai bună înțelegere a informațiilor medicale.
Această inițiativă inovatoare demonstrează cum tehnologia poate contribui semnificativ la reducerea decalajului de comunicare între medic și pacient, punând sănătatea pacienților pe primul loc. „O mai bună înțelegere a informațiilor medicale înseamnă, implicit, o stare de sănătate îmbunătățită. Dacă aceste aplicații ne pot ajuta să depășim barierele de limbaj, ele reprezintă un pas înainte pentru întregul sistem medical,” a concluzionat Tudor Toma.
Astfel, MedX devine un exemplu remarcabil de tehnologie care aduce valoare prin educarea pacienților și facilitarea unei comunicări mai eficiente, contribuind la o relație mai bună între medici și pacienți.
Despre Caspa.ro – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți din România
Webinarul din 19 noiembrie în care s-a discutat despre MedX, aplicația care simplifică rapoartele medicale a fost organizat de platforma www.Caspa.ro. Caspa.ro este comunitatea asociațiilor de pacienți dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2015 și dedicată susținerii activității și creșterii vizibilității asociațiilor de pacienți din întreaga țară.
Comunitatea dispune de propria platformă www.caspa.ro, de pe care pleacă săptămânal un newsletter dedicat, la care vă puteți abona gratuit aici: https://www.caspa.ro/newsletter/.