Menopauza e momentul în care trebuie să ne asigurăm un trai sănătos, să ne iubim mai mult, să ne valorizăm și să practicăm recunoștința. Iar pentru că în această perioadă se pun bazele sănătății nostre viitoare, ar trebui să ne alegem cu încredere medicii la care mergem și să găsim o echipă multidisciplinară, care să ne ajute să facem această tranziție mai ușoară.
Acestea au fost câteva dintre concluziile webinarului dedicat Zilei Mondiale a Menopauzei organizat în 18 octombrie de Caspa.ro – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți cu susținerea partenerului Vitavea Santé cu brandul Manhaē Ménopause.
Cele trei invitate speciale ale întâlnirii, Șef lucr. Dr. Mădălina Ciuhodaru (medic obstetrică ginecologie), dr. Maria Tulpan (medic endocrinolog) și psihologul Bianca Poptean au vorbit despre provocările pe care le aduc perimenopauza și menopauza în viața oricărei femei, dar au venit și cu soluții pentru cele mai frecvente simptome.
”Menopauza nu înseamnă doar sfârșitul fertilității, ci și o perioadă de tranziție – atât pentru creier, cât și pentru întregul organism. Noi, endocrinologii, o numim o perioadă de tranziție neuroendocrină, deoarece estrogenul are o influență imensă asupra creierului și asupra multor altor organe din corpul nostru. Această “resetare” implică o reorganizare a creierului și a metabolismului în timpul perimenopauzei și menopauzei”, atrage atenția dr. Maria Tulpan în intervenția sa.
Menopauza crește vulnerabilitatea
Psiholog Bianca Poptean a vorbit despre vulnerabilitatea crescută din perioada menopauzei, arătând că ”în această perioadă crește vulnerabilitatea la depresie și anxietate. Fluctuațiile estrogenului afectează nivelul de serotonină și nivelul de GABA, un neurotransmițător care are rol de relaxare și calmare a anxietății. În premenopauză și menopauză, atât serotonina cât și GABA scad, ceea ce înseamnă că femeile rămân mult mai vulnerabile la a dezvolta simptome de depresie și anxietate.”
Există însă soluții pentru gestionarea eficientă a tuturor simptomelor menopauzei, iar comunicarea deschisă cu medicul și dezvoltarea unei relații de încredere cu acesta sunt primele acțiuni ce ar trebui realizate.
”Toată lumea să conștientizeze că menopauza nu este o boală. Menopauza este o etapă din viața femeii, care trebuie evaluată și tratată conform protocoalelor și conform simptomelor pe care le simte fiecare persoană. Eu le încurajez pe pacientelor mele să privească această perioadă ca pe o oportunitate de a se concentra asupra lor. Cele mai multe femei aflate la menopauză sunt deja realizate profesional, copii lor sunt mari, iar acum au mai mult timp să se ocupe de ele însele” atrage atenția șef lucr. Dr. Mădălina Ciuhodaru, medic primar obstetrică ginecologie.
Principalele simptome ale menopauzei
Menopauza aduce schimbări semnificative la nivelul fertilității, cu o alterare a calității ovocitelor și diminuarea rezervelor ovariene. De asemenea, pot apărea cicluri menstruale neregulate, dureri la nivelul sânilor, simptome digestive, bufeuri, migrene și tulburări psihice, cum ar fi anxietatea și depresia.
Alte simptome frecvente includ insomnie, dureri articulare, uscăciune vaginală, dureri și sângerări la contactul sexual, subțierea firului de păr, unghii casante și piele uscată.
La nivel paraclinic, se observă o creștere a FSH-ului, o scădere a masei osoase și o creștere a colesterolului.
Avem soluții pentru o viață sănătoasă în timpul și după menopauză
Recomandările medicilor prezenți includ trecerea la un regim de viață sănătos, adaptat acestei perioade din viață, în principal oprirea fumatului, limitarea consumului de alcool, minimum 30 de minute pe zi de exerciții fizice regulate, menținerea unei greutăți ideale, reducerea aportului caloric cu 400-600 kcal pe zi și un consum adecvat de calciu și vitamina D.
O soluție naturală este oferită de Vitavea Santé prin Manhaē Ménopause, o gamă de suplimente alimentare naturale, fără hormoni și fito-hormoni, special concepută pentru menopauză și perimenopauză. Manhaē Ménopause are 20 de ani de experiență în tratarea simptomelor menopauzei, cu eficiență dovedită prin poziția de lider de piață în Franța și prin numeroase studii clinice și de consumator.
Manhaē Ménopause se adresează exact simptomelor de care se plâng 90% dintre paciente: bufeuri, uscăciune vaginală, anxietate, oboseală, insomnii etc. Un studiu realizat pe 305 paciente a demonstrat reducerea la jumătate a numărului și a intensității bufeurilor, după doar o lună de administrare a suplimentului.
Manhaē Ménopause acționează pe trei direcții mari: reducerea bufeurilor și a transpirațiilor nocturne prin influențarea mecanismelor de termoreglare, reducerea inflamațiilor, a uscăciunii vaginale și a disconfortului creat de SPM prin efectul antiinflamator al omega 3, și pe confortul emoțional și combaterea stresului oxidativ, prin vitaminele și mineralele cu rol antioxidant.
Despre Ziua Mondială a Menopauzei și Manhaē Ménopause
Webinarul prin care marcăm Ziua Mondială a Menopauzei este un proiect Manhaē Ménopause by Vitavea Santé, implementat de Oameni și Companii prin platformele Caspa.ro – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți și EventsMax.ro.
Gama de suplimente naturale Manhaē este fabricată în Franța de Grupul Havea. Anul acesta Manhaé Ménopause a împlinit 20 de ani de la lansarea în Franța, unde a devenit produsul favorit de menopauză al franțuzoaicelor. În tot acest timp, în jurul acestui produs s-a dezvoltat o întreagă gamă de suplimente naturale destinate sănătății și frumuseții tuturor femeilor, pentru orice etapă a vieții lor. În România, gama Manhaē se găsește în principalele lanțuri de farmacii fizice și online, precum și pe site-ul propriu, www.vitavea.ro.