Studii recente au aratat ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care pierd in greutate sunt mai putin predispuse riscului de a avea probleme cardiovasculare. Excesul de greutate si obezitatea sunt doi dintre factorii de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2, o afectiune metabolica in care organismul nu este capabil sa proceseze zaharul din sange în mod eficient.
In cazul celor diagnosticati cu diabet, medicii vor recomanda o alimentatie si o dieta sanatoasa, nu doar pentru a ajuta la controlul glicemiei, ci si pentru a pierde in greutate.
Scopul acestei interventii asupra alimentatiei este de a ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral, boli de inima dar si alte boli cardiovasculare care au o asociere cu diabetul.
Studiile au confirmat ca, cu cat o persoana cu diabet zaharat pierde in greutate, cu atat riscul cardiovascular scade. Ce se intampla, daca o persoana isi recapata greutatea initiala?
Aceasta este intrebarea la care cercetatorii de la Universitatea Tufts din Boston, MA si Universitatea Connecticut din Storrs au urmarit sa raspunda intr-un studiu recent.
Rezultatele studiului, care apar în Jurnalul American Heart Association, sugereaza ca mentinerea pierderii in greutate este la fel de importanta ca pierderea in greutate mai ales atunci cand vine vorba de mentinerea controlului bolilor cardiace.
Mentinerea pierderii in greutate este cruciala
Echipa de cercetare a analizat datele a 1.561 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 care au luat parte la studiul Look AHEAD (Action for Health in Diabetes). Programul a ajutat participantii sa piarda in greutate prin formarea unor obiceiuri alimentare mai sanatoase si cresterea nivelului lor de activitate fizica.
Acestia au primit, de asemenea, ingrijri pentru diabetul de tip 2, si anume informatii utile despre gestionarea bolii, dar si asistenta avizata.
Studiul actual a analizat datele de la participantii care au avut o pierdere in greutate initiala de cel putin 3% din greutatea corporala in urma acestui program, pe parcursul unui an. De asemenea, au analizat datele de chiar si dupa 4 ani in care stilul de viata s-a schimbat.
Cercetatorii au descoperit ca la persoanele care si-au recapatat greutatea pe care initial o pierdusera a aparut un risc cardiovascular mai mare.
In schimb, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au pierdut cel puțin 10% din greutatea lor corporală initiala si au reusit sa mentina cel puțin 75% din aceasta greutate in perioada de studiu timp de 4 ani au beneficiat de o crestere a reducerii riscului de boli cardiovasculare.
Factorii de risc care s-au imbunatatit la persoanele care au pierdut in greutate si apoi au mentinut aceasta pierdere au fost: colesterolul lipoproteinic de inalta densitate (cunoscut si sub denumirea de colesterol „bun”), trigliceride, glucoza (zahăr), tensiunea arteriala, circumferinta taliei si controlul general al simptomelor diabetului.
“Descoperirile noastre sugereaza ca, pe langa pierderea in greutate, ar trebui pus un accent sporit pe importanata mentinerii pierderii in greutate pe termen lung”, spune autorul principal prof. Alice Lichtenstein. “Concluzia este ca mentinerea pierderii in greutate este esentiala pentru reducerea riscului cardiovascular”, adauga Lichtenstein.
Cercetatorii remarca faptul ca este important sa continuam sa evaluam efectele pe termen lung ale redobandirii greutatii in urma unui program de pierdere in greutate pentru a intelege cum afecteaza sanatatea, mai ales a persoanelor cu diabet de tip 2.
Articol preluat si tradus de pe MedicalNewsToday.com