Indiferent de starea de sănătate a unei persoane, exercițiul fizic este foarte important pentru că aduce numeroase beneficii: ținerea sub control a greutății, scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului ”rău” – LDL, scăderea trigliceridelor, creșterea colesterolului ”bun”-HDL, întărirea mușchilor și a oaselor, reducerea anxietății, îmbunătățirea generală a stării de bine.

La persoanele cu diabet aceste beneficii înseamnă și că:

  • glucoza din sânge va scădea, ca urmare a exercițiilor fizice
  • sensibilitatea la insulină va crește
  • mușchii antrenați consumă mai multă glucoză, ceea ce are efect asupra menținerii unui nivel normal al acesteia.
Cum putem face mai multă mișcare?

Suntem cu toții conțtienți de importanța mișcării fizice, dar este greu să ne mobilizăm. La ce sală să mergem? Costă prea mult sau e prea departe? Nu avem timp să ajungem la sală în fiecare zi, sau nici măcar nu ne place să mergem acolo?

Primul pas este să analizăm câtă mișcare facem în fiecare zi și să încercăm să creștem puțin efortul, făcând alegeri simple, precum:

  • mergem pe scări, în loc să  luăm liftul
  • renunțăm la autobuz sau mașină și o luăm la pas
  • facem mai multe treburi în gospodărie sau ne ocupăm de grădină
  • ne spălăm singuri mașina

Dacă suntem deja activi, într-o oarecare măsură, trebuie să ne facem un plan, care să țină cont de programul nostru general, ca să fim siguri că ne vom ține de el. Începem prin a vedea unde există ”ferestre” de timp în care am putea face mișcare. Apoi analizăm posibilitățile. Avem spațiu în propria casă pentru a face câteva exerciții simple? Există în apropiere un centru de fitness sau sport? Avem un parc la care ajungem pe jos și unde putem facem mișcare? 

Ideea este că trebuie să ne facem un plan, astfel încât să facem minim 150 de minute de exercițiu fizic moderat pe săptămână. Cel mai la îndemână este să mergem pe jos, cam o jumătate de oră în 5 zile din 7. 

Recomandabil este să adăugăm și minim 2 sesiuni de efort fizic intens, pentru a întări mușchii. Studiile spun că exercițiul aerobic cu cel intens sunt cea mai bună combinație pentru scăderea nivelului glucozei și reducerea rezistenței la insulină.

Însă ATENȚIE!

Dacă aveți retinopatie, evitați exercițiile care presupun un efort mare la rezistență, cum este ridicatul greutăților. Astfel de mișcări pot duce la creșterea tensiunii arteriale și pot apărea sângerări ale ochiului. Nici sporturile de impact, ca scufundările sau boxul nu sunt recomandate.

Persoanele afectate de neuropatie, mai ales cele care nu-și mai simt picioarele, trebuie să evite sporturile de anduranță, ca alergatul pe distanțe lungi și ski-ul alpin. Acestea pot duce la apariția fracturilor de stres în oasele mici ale labei piciorului sau pot pune presiune suplimentară pe eventualele ulcere. Sunt recomandate, în schimb, sporturi care reduc presiunea pusă pe picioare, precum înotul, yoga sau ciclismul. Nu uitați să purtați încălțăminte potrivită, comodă și care să protejeze picioarele.