Potrivit datelor unui studiu de la comunitatea de pacienți online PatientsLikeMe, 11% dintre americanii chestionați au spus că preferă rețelele sociale pentru informații despre sănătate, diete și pierderea în greutate.
În timp ce unele sfaturi care sunt întâlnite online pot părea utile și demne de încredere, unele ar putea veni chiar de la medici, dieteticieni înregistrați sau alte persoane calificate, cel mai adesea aceste sfaturi vin din partea unor persoane fără experiență în domeniu si asta poate deveni periculos pentru sănătatea celor care doresc să își schimbe stilul de viață.
Pentru a reduce confuzia, experții în sănătate au dezmințit unele dintre cele mai comune mituri despre nutriție care sunt împărtășite pe rețelele sociale:
- Toată lumea ar trebui să urmeze o dietă de tip keto sau săracă în carbohidrați
Consumul unei diete de tip keto și săracă în carbohidrați poate ajuta la pierderea în greutate, dar s-a remarcat că acest mod de alimentație nu este potrivit pentru toată lumea, fie din cauza unor afecțiuni medicale precum diabetul, care ar putea face periculoasă reducerea severă a carbohidraților, fie pentru că aceste planuri alimentare nu se potrivesc cu biologia un individ.
2. Avem nevoie de cofeină pentru a avea energie
Cofeina este un stimulent care face creierul să se simtă mai alert, dar din punct de vedere tehnic nu oferă organismului hrană sau energie. Acest lucru se datorează faptului că cofeina nu duce la producția celulară de ATP (adenozin trifosfat), care este compusul organic care furnizează energie organismului. Consumul de cofeină poate duce, de asemenea, la dependență.
„Soluția pentru creșterea energiei este deja în organism.Avem aceste organele producătoare de energie în fiecare celulă numite mitocondrii și, atunci când le hrănim și le îngrijim cu comportamente sănătoase de viață, cum ar fi dieta sănătoasă, somn bun, gestionarea stresului, iar corpul nostru va produce energia de care avem nevoie”, a spus Jennifer Scheinman, MS, RDN,xpert în nutriție și sănătate.
3. Injecțiile de slăbit nu prezintă riscuri pentru sănătate
În timp ce unele celebrități au vorbit despre pierderea în greutate pe care au obținut-o cu medicamente anti-obezitate prescrise, Kumar a spus că aceste injectabile au fost studiate doar la pacienții cu obezitate sau diabet.
„Există efecte adverse cunoscute, în principal efecte secundare gastrointestinale, dar nu știm cu adevărat efectele pe termen lung ale utilizării recreative pentru a pierde doar câteva kilograme în absența bolilor metabolice”, a spus ea.
De asemenea, de îndată ce injecțiile sunt oprite, Scheinman a spus că creșterea în greutate poate apărea dacă obiceiurile alimentare și stilul de viață nu s-au schimbat.
„Există medicamente care pot fi folosite pentru pierderea în greutate și astfel aceste injecții ar putea fi o indicație care va apărea în viitor, dar acum sunt recomandate doar pentru cei cu obezitate și pentru cei cu diabet”, a spus ea.
4. Diete de detoxifiere pentru a curăța organismul de toxine
Dietele de detoxifiere de astăzi nu s-au dovedit a fi eficiente asupra sănătății metabolice pe termen scurt sau lung sau asupra riscului cardiovascular.
Deși există un oarecare adevăr că există multe toxine în aer și că oamenii respiră aceste toxine, mănâncă mai mult zahăr și junk food, specialiștii spun că organismul elimină în mod natural substanțele toxice.
Pentru a ajuta organismul în aceste procese oamenii se pot concentra pe o nutriție sănătoasă, un somn de calitate și pe limitarea expunerii la toxinele din mediu atunci când este posibil.
„Adevărul este că corpul nostru are un proces foarte complex care ne detoxifică în fiecare zi în ficat, rinichi, sistemul digestiv și colon, toate acestea sunt modul în care corpul nostru scapă de toxine”, a completat Jennifer Scheinman.
„În timp ce tendințele legate de diete, nutriție și curățarea organismului pot duce la pierderea în greutate sau la o stare de bine pe termen scurt, moderația și consecvența sunt strategii mai bune pentru a avea rezultate bune și o viață sănătoasă pe termen lung”, a concluzionat Scheinman.
Materail preluat și tradus de pe Healthline.com.