”Diabetul are 4 mari complicații: creierul, ochii, rinichii și piciorul diabetic. Dar nu creierul, rinichi sau ochii te omoară în România, ci piciorul diabetic. Suntem nefericiții campioni mondiali la picior diabetic, la nivel de amputații și complicații” – acesta a fost semnalul de alarmă pe care dr. Bogdan Florea, neurolog și fondator al Centrului de Podiatrie l-a tras în cadrul webinarului RoDiabet Ora Pacientului din 21 iunie 2022.
Dr. Bogdan Florea a prezentat concluziile unui studiu desfășurat în România, în anul 2015 și care a inclus un lot de 25.000 de persoane cu diabet din România, care a reușit să scoată la lumină situația gravă a pacienților din țara noastră, atât în ceea ce privește îngrijirea piciorului diabetic, cât și lipsa unor acțiuni concrete care să limiteze acest fenomen.
”Peste jumătate dintre pacienții care au participat la studiu aveau o afectare de neuropatie diabetică, dintre cei cu polineuropatie diabetică 1 din 5 persoane avea deja o leziune la nivelul membrelor inferioare, de tipul ragadă, ulcerație, unghie încarnată sau onicomicoză, iar 1 din 20, adică 5%, aveau deja o amputație la nivel de membru inferior, respectiv 1, 2, 3 degete tăiate, laba piciorului, până sub genunchi sau chiar peste genunchi”, a completat cu cifre dr. Florea intervenția sa.
Educația este esențială în tratamentul piciorului diabetic
Într-o țară cu sistem de asigurări de sănătate de stat și în care diabetul este program național, iar accesul la tratament al persoanelor cu diabet este susținut de statul român, pacienții ajung în continuare foarte târziu la medic, cu complicații serioase și deseori în momente în care singura soluție este amputația. ”Opt medici de specialități diferite, adică diabetolog, dermatolog, neurolog, chirurg, chirurg vascular, medic de familie, ortoped și fiziokinetoteraput ar trebui să stea în jurul pacientului cu complicații de picior diabetic. Dar ce facem cu pacienții de ajung atât de târziu la noi? Cum este posibil să lăsăm să ne treacă printre degete cazuri de oameni tineri, în putere, plătitori de taxe și buni de muncă și care, dintr-o neglijență, să ajungă atât de tarziu la medic. Iar când totuși ajung la medic, comunitatea medicală să fâstăcește, nu știe ce să facă și trimite pacientul de la un medic la altul”, prezintă Dr. Florea realitatea abordărilor din sistemul de sănătate românesc.
Dar dr. Florea are și câteva sfaturi pentru specialiștii din sistemul de sănătate: ”Suntem acum într-un punct de plecare de la care putem să amorsăm niște mecanisme și să lucrăm în echipă, pentru că medicina este un sport de echipă, iar daca înțelegem asta, spre binele pacientului, putem face multe lucruri”.
Când și ce trebuie să controlăm pentru a preveni piciorul diabetic?
Pentru persoanele cu diabet zaharat care nu au neuropatie diabetică trebuie realizat anual un test al sensibilității. Este un test simplu, pentru care există o trusă cu un diapazon, un filament iar procedura durează doar 1 minut și de 20 secunde. ”Este mai greu cu descălțatul și scosul șosetelor, decât realizarea testului propriu-zis. Dar așa medicul va remarca o onicomicoză, leziunile cutanate, va vedea componenta vasculară, un tegument vinețiu sau palid, o ragadă ulcerată sau o rană, care este un blestem pentru persoana cu diabet. Este extrem de important ca această evaluare să fie făcută la timp, chiar dacă pacientul nu simte și nu realizează că simptomele pe care le resimte fac parte dintr-o patologie foarte gravă”, a continuat dr. Bogdan Florea.
Pentru pacientul cu diabet care are deja diagnostic de neuropatie senzitivă, principalele sfaturi sunt: GRIJĂ, GRIJĂ, GRIJĂ! Din acest moment îngrijiți picioarele ca pe lumina ochilor” spune dr. Florea.
”Sub nicio formă nu umblați desculți sau în șosete prin curte. De ce? Pentru că riscul de leziune este enorm și orice leziune se transformă în ulcerații. Ulcerația se transformă în osteomielită, care doare foarte tare, dar pentru că ai diabet nu simți aceste dureri. Când ajungem la osteomielită și pacientul vine doar pentru că nu-i mai încape piciorul în pantof, deja impactul asupra piciorului este enorm. Știm că orice infecție la pacientul cu diabet este un blestem”, a explicat dr. Bogdan Florea mecanismul prin care piciorul diabetic afectează sănătatea și starea de bine a persoanelor cu diabet.
Podiatria: un concept încă nou în România
Dr. Bogdan Florea, medic neurolog și unul dintre membrii fondatori ai Centrului de Podiatrie, a vorbit și despre ceea ce presupune podiatria. ”Conceptul de podiatru este recent introdus, validat și acceptat în România, dar încă nu avem școli dedicate acestei specializări. Există podiatri importați, specialiști de origine română, care au studiat în țările europene și care s-au repatriat și fac foarte mult bine și vem acum și speranța unui masterat de podiatrie, dezvoltat sub umbrela Universităților de Medicină și Farmacie”, a continuat dr. Florea prezentarea istoriei podiatriei în România.
Podiatrul este specialistul potrivit pentru a îngriji piciorul diabetic. ”Podiatrul este pregătit pentru microleziuni și este pregătit să raporteze când vede un picior diabetic la risc și să îndrume acești pacienți către chirurgie vasculară, chirurgie generală, ortopedie, sau către neurologie. Orice leziune la nivel de picior trebuie abordată cu multă seriozitate la persoanele cu diabet, pentru că viteza de vindecare este mult redusă iar rata de complicații este mult mai mare”, a încheiat dr. Florea intervenția sa în cadrul webinarului Ora Pacientului RoDiabet.
Despre Webinariile Ora Pacientului RoDiabet
Ora Pacientului RoDiabet este o inițiativă a Platformei RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega Farmacie, Astra Zeneca, Boehringer Ingelheim, Dahna, Liamed, Medtronic, Novo Nordisk și Worwag Pharma.
Întâlnirile lunare RoDiabet Ora Pacientului sunt dedicate tuturor persoanelor care trăiesc cu diabet și familiilor acestora, abordând teme care să ușureze gestionarea acestei maladii și care să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet, precum: gestionarea corectă a diabetul în timpul pandemiei și pregătirea de ieșirea din izolare, ce este și cum controlăm hipoglicemia, obezitatea și diabetul, piciorul diabetic sau tehnologii și aplicații în sprijinul persoanelor cu diabet.
RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.