Neuropatia diabetică este una dintre complicaţiile frecvente ale diabetului zaharat: aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat ajung să dezvolte o formă de neuropatie. Cauza este nivelul ridicat de glucoză din sânge pe termen lung, care poate cauza leziuni ale nervilor din diverse zone ale corpului, cu impact negativ asupra multor funcţii ale organismului.

O afecţiune cu caracter progresiv, ce poate fi fără semne evidente în stadiile incipiente, neuropatia diabetică poate rămâne în multe cazuri nediagnosticată sau este diagnosticată tardiv, când boala este într-o fază avansată. Aceasta, în condiţiile în care se estimează că aproximativ 1 din 2 persoane cu diabet zaharat nu ştie că are diabet zaharat şi rămâne expusă riscului de a dezvolta complicaţii severe.

De la ulceraţii şi amputaţii la nivelul picioarelor, până la ischemie miocardică silenţioasă – un factor de risc major pentru infarctul miocardic, neuropatia diabetică poate avea consecinţe grave, care afectează puternic calitatea vieţii şi poate pune viaţa în pericol.

“Neuropatia diabetică este o complicaţie frecvent întâlnită a diabetului zaharat de tip 1 şi de tip 2, cu implicaţii extinse la nivelul întregului organism. Manifestările neuropatiei diabetice sunt extrem de variate, însă simptomele nu sunt evidente, în destul de multe cazuri, şi pot fi ignorate, ceea ce reprezintă un risc crescut de agravare, în timp, şi deteriorare a stării de sănătate. Este esenţial ca odată pus diagnosticul de diabet zaharat să fie realizat screening-ul conform ghidurilor internaţionale pentru neuropatie şi asigurarea unei îngrijiri adecvate, care să limiteze evoluţia acestei complicaţii”, a precizat Prof. Dr. Gabriela Radulian, Preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică.

Sistemul cardiovascular, aparatul respirator, aparatul digestiv, aparatul urogenital, funcţiile motorii sau funcţiile senzoriale pot fi afectate de o formă de neuropatie diabetică

Pe 10 octombrie a avut loc Conferinţa-dezbatere “Neuropatia diabetică, o afecţiune cu (prea) multe feţe. Din inimă…până în vârful piciorului: recunoaşte semnele!”, care şi-a propus să tragă un semnal de alarmă cu privire la riscurile asociate în particular neuropatiei periferice şi celei autonome şi la necesitatea îmbunătăţirii prevenţiei sau limitării evoluţiei, depistării precoce şi controlului acestei complicaţii a diabetului zaharat.

Evenimentul a avut loc în deschiderea celui de-al 7-lea Congres Naţional de Neuropatie Diabetică şi Picior Diabetic – cu participare internaţională şi a reunit experţi în domeniu din România şi de pe plan internaţional, care au adus în atenţie problematica neuropatiei diabetice în relaţie cu manifestările bolii şi semnele specifice care nu trebuie ignorate, pentru instituirea unei îngrijiri corespunzătoare care să asigure un control eficient al afecţiunii.

În deschiderea evenimentului, președintele Societății de Neuropatie Diabetică din România, prof. dr. Gabriela Radulian, a vorbit despre necesitatea abordării multidisciplinare în acest domeniu. „Mesajul nostru, ca întotdeauna, vizează în primul rând pacientul – persoana cu viața afectată de de neuropatia diabetică. Doar în această formulă multidisciplinară putem să realizăm o abordare cât mai precoce a neuropatiei diabetice și, în acest mod, să ne putem implica în abordarea terapeutică a neuropatiei diabetice și, bineînțeles, în îngrijirea piciorului piciorul diabetic, astfel încât să reducem riscul de amputație. Putem clădi împreună o nouă abordare în îngrijirea neuropatiei diabetice, astfel încât obiectivul cel mai important vizează creșterea calității vieții persoanei cu neuropatie diabetică și, implicit, a speranței de viață”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian.

Detectarea timpurie a diabetului și a neuropatiei periferice este cheia reducerii numărului de amputații, după cum a explicat unul dintre speakerii veniți din străinătate, prof. dr. Cynthia Formosa, șefa Departamentului de Podiatrie de la Facultatea de Științe Medicale a Universității din Malta.

„Detectarea cât mai rapidă a neuropatiei este foarte importantă pentru a reduce dramatic amputațiile. În prezent, liniile directoare în privința instrumentelor specifice care pot fi folosite pentru a detecta neuropatia periferică nu sunt încă foarte clare. Este nevoie de mai multă cercetare pentru a identifica instrumentele specifice care să ne ajute să detectăm cât mai devreme posibil oamenii cu diabet și care dezvoltă această afecțiune, neuropatia periferică, ca să începem tratamentul cât mai repede posibil. Acest lucru este necesar pentru a evita complicațiile, în special ulcerațiile – știm că ulcerațiile neuropatice au o prevalență mare în rândul pacienților diabetici”, a explicat prof. dr. Cynthia Formosa.

Maria Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Pacienților cu Diabet Zaharat din România, și-a exprimat speranța că serviciile de prevenție atât în ceea ce privește diabetul ca atare, cât și complicațiile acestuia vor fi decontate în viitor. ”Investiția momentan este undeva la 0,33%, iar dacă vor face acest lucru va ajunge undeva la 1% din bugetul Ministerului Sănătății (…) Dacă nu facem această prevenție, așa cum ar trebui ea, costurile vor fi mult mai mari”, a atras ea atenția. ” Medicul de familie este primul care vede orice pacient din țara asta. Dacă nu i se vor deconta serviciile, nu va putea să le facă”, a adăugat Maria Mesaroș.