Una dintre complicațiile diabetului pe termen lung este îmbolnăvirea nervilor. Afecțiunea se numește neuropatie diabetică.

Nervii sunt sistemul de circulație a mesajelor în organism, corelând acțiunile corpului. Tot nervii sunt purtătorii unor semnale de care nu suntem conștienți. Aceste semnale ajung la inimă și-i modifică ritmul în care bate, ajung la plămâni și astfel putem respira. Atunci când nervii sunt afectați, apar o serie de probleme la diferitele părți ale corpului.

Cum apare neuropatia diabetică?

Glucoza distruge vasele de sânge, care astfel nu mai reușesc să aprovizioneze nervii cu nutrienții esențiali funcționării lor. Fibra nervoasă este astfel afectată sau chiar dispare. Neuropatiile se pot împărți în trei categorii: senzoriale, autonome (vegetative) și motorii.

Manifestările neuropatiilor sunt numeroase. De exemplu, neuropatia periferică poate duce la tulburări ale sensibilității la durere, temperatură și atingere, dar și la instalarea durerii cronice, a amorțelilor și parasteziilor. Neuropatia vegetativă poate crea tulburări de ritm cardiac, slăbire a vezicii urinare sau disfuncții erectile. O cauză a piciorului diabetic este tot neuropatia. Din cauza acesteia sensibilitatea piciorului este afectată, iar rănile sunt trecute cu vederea mai mult timp și ajung să se infecteze.

Simptomele neuropatiilor

Există numeroase manifestări ale acestei afecțiuni.

Neuropatia senzorială: afectează nervii care transmit dinspre piele, mușchi și oase către creier mesaje despre tactilitate, temperatură, durere sau alte senzații. Afectează mai ales nervii din picioare, dar unele persoane dezvoltă astfel de neuropatii și la mâini sau brațe. Simptomele pot include: mîncărimi și amorțeli, absența durerii, imposibilitatea de a detecta diferențele de temperatură, lipsa coordonării, senzații de arsură sau junghi care se pot agrava noaptea. Astfel o persoană se poate răni sau arde și nu simte, iar locul afectat se poate infecta și duce la apariția complicațiilor.

Neuropatia autonomă sau vegetativă: afectează nervii care transmit mesaje către organe și glande. Astfel, în cazul inimii, pot apărea tulburări de ritm cardiac sau variații de tensiune. Stomacul poate suferi gastropareze, când bolul alimentar nu se mișcă în mod normal prin sistemul digestiv și dă simptome precum balonarea, constipația sau diarea. Dacă nervii care controlează vezica urinară sunt afectați, se poate ajunge la incontinență. Alte manifestări sunt tulburările de transpirație sau disfuncțiile erectile. O problemă principală neuropatică la diabetici este lipsa unei reglări compensatorii a scăderii sub limitele normale a glucozei din sânge. Cei afectați își dau seama doar cu mare greutate că le-a scăzut glicemia.

Neuropatia motorie: afectează nervii implicați în coordonarea mișcărilor. Mușchii care nu mai primesc mesaje de la nervii bolnavi slăbesc (apar căderile frecvente sau inabilitatea de a executa sarcini simple, precum încheierea unui nasture), dispar (fibra musculară, nestimulată, se pierde), sau dau crampe și spasme.

Diagnosticul și tratamentul neuropatiilor

Chiar și persoanele fără manifestări aparente pot fi afectate de neuropatii. Dacă sunteți diagnosticat cu diabet, este necesar să verificați periodic starea de sănătate a nervilor.

Există mai multe metode și mediacmente care să ușureze simptomele neuropatiilor, precum medicamente împotriva senzației de greață și vomă, tratament pentru durere, sau pentru combaterea disfucnțiilor erectile.

Controlul nivelului glucozei poate reduce simptomele neuropatiilor și procesul de degradare al nervilor.