Am convingerea că este foarte multă bunăvoință între toți membri echipei multidisciplinare, care se ocupă de persoanele cu diabet. Pacientul român trebuie să înțeleagă că în centrul acestei echipe este chiar el și nu poți să ai pretenția ca toată lumea să aibă grijă de tine, fără ca tu însuți să ai grijă de tine. Sănătatea este o investiție: mai bine plătim astăzi mai puțin decât mâine mai mult”, a fost sfatul transmis de Norina Gâvan, Președintele onorific al Asociației de Podiatrie și membru fondator al Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, tuturor pacienților prezenți la Ora Pacientului RoDiabet din 21 iunie 2022.

Norina Gâvan a vorbit despre povara pe care complicațiile diabetului o aduc în viața fiecărei persoane cu diabet, dar și asupra sistemelor de sănătate. Iar neuropatia diabetică și piciorul diabetic sunt, din această perspectivă, două dintre cele mai mari provocări.

Numărul de amputații în România din anul 2015 până în anul 2019 s-a dublat. Dacă în anul 2015 aveam în jur de 6000 de amputații pe an, în 2019 am avut aproape 10.000 de amputații pe an, conform datelor furnizate de Scoala Nationala Sanatate Publica management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti. Din păcate nu există în România studii care să estimeze costurile acestora, care să arate ce ar înseamna prevenția și cât ar reuși să economisească sistemul public de sănătate, printr-o investiție inițială în prevenție și educarea specialiștilor. La început ar costa educația podiatrilor, dar apoi am reuși să facem o evaluare eficientă și la timp a persoanelor cu diabet, astfel încât să le putem monitoriza, iar efectele ar fi spectaculoase”, susține Norina Gâvan.

Rolul persoanei cu diabet în gestionarea propriei sănătăți rămâne însă fundamental, iar în cazul piciorului diabetic este cu atât mai evident. ”Nu există fizic timp ca diabetologul, medicul de familie sau neurologul ori alte specialități chirurgicale, să se ocupe de picioarele tuturor persoanelor cu diabet. Fiecare om, fiecare persoană cu diabet are 10 degete și 2 picioare, iar la un calcul rapid puteți vedea ce ar însemna vizita la diverse specialități, pentru a preveni apariția oricărei ulcerații, a oricărei leziuni la cele zece degete de la picoare. Sper din tot sufletul că pacientul român va învăța să aibă grijă de el!”, a declarat Norina Gâvan în închiderea intervenției sale.

Despre webinariile RoDiabet Ora Pacientului

Ora Pacientului RoDiabet este o inițiativă a Platformei RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega FarmacieAstra ZenecaBoehringer Ingelheim, Dahna, LiamedMedtronic, Novo Nordisk și Worwag Pharma.

Întâlnirile lunare RoDiabet Ora Pacientului sunt dedicate tuturor persoanelor care trăiesc cu diabet și familiilor acestora, abordând teme care să ușureze gestionarea acestei maladii și care să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet, precum: gestionarea corectă a diabetul în timpul pandemiei și pregătirea de ieșirea din izolare, ce este și cum controlăm hipoglicemia, obezitatea și diabetul, piciorul diabetic sau tehnologii și aplicații în sprijinul persoanelor cu diabet.

RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici