Bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și obezitatea au fost mult timp legate prin cercetare, prevenirea bolilor și protocoalele de tratament.
Asociația Americană a Inimii (AHA) a identificat o altă problemă cronică de sănătate și spune că și bolile renale ar trebui incluse.
Pentru prima dată, AHA a definit sindromul cardiovascular-reno-metabolic (CRM) și a cerut comunității de asistență medicală să integreze îngrijirea pentru bolile asociate. Declarația a fost publicată în jurnalul Circulation.
„Declarația abordează conexiunile dintre aceste afecțiuni, cu un accent deosebit pe identificarea persoanelor aflate în stadiile incipiente ale sindromului CRM. Depistarea bolilor renale și metabolice ne va ajuta să începem terapiile de protecție mai devreme,”a spus dr. Chiadi Ndumele, profesor asociat la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore.
Ce trebuie să știi despre sindromul cardiovascular-reno-metabolic
Conform actualizării statistice din 2023 a AHA, 1 din 3 adulți din Statele Unite au trei sau mai mulți factori de risc, care contribuie la afecțiuni cronice, cum ar fi:
- boală cardiovasculară
- tulburări metabolice
- boală de rinichi
„CRM afectează aproape fiecare organ major din organism, inclusiv inima, creierul, rinichii și ficatul. Cu toate acestea, cel mai mare impact este asupra sistemului cardiovascular, afectând vasele de sânge și funcția mușchiului inimii, rata acumulării de grăsime în artere, impulsurile electrice din inimă și multe altele,” potrivit AHA.
Avizul a subliniat patru etape ale CRM împreună cu protocoale de prevenire și tratament:
- Etapa 1: Excesul de grăsime corporală și distribuția nesănătoasă a grăsimii corporale, cum ar fi obezitatea abdominală și toleranța redusă la glucoză sau prediabetul.
- Etapa 2: Factori de risc metabolici, inclusiv persoanele cu diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială, trigliceride mari și boli de rinichi.
- Etapa 3: Boală cardiovasculară precoce (BCP) fără simptome la persoanele cu factori de risc metabolic, boli de rinichi sau la cei cu un risc ridicat de boli de inimă.
- Etapa 4: Boală cardiovasculară simptomatică la persoanele cu exces de grăsime corporală, factori de risc metabolici sau boli de rinichi.
„Consilierea oferă îndrumări pentru profesioniștii din domeniul sănătății despre cum și când să utilizeze aceste terapii, precum și pentru comunitatea medicală și publicul larg despre cele mai bune modalități de a preveni și gestiona sindromul CRM”, a declarat dr. Ndumele.
„Această clasificare ajută atât medicii, cât și pacienții să-și înțeleagă riscurile de a dezvolta factori de risc cardiac, cum ar fi obezitatea, diabetul, hipertensiunea și insuficiența cardiacă. Aceste boli sunt toate legate între ele, iar a avea una crește riscul de a le dezvolta pe celelalte. Deși clasificarea sindromului CKM este nouă, conceptul de bază este bine înțeles de către medici. Definirea stadiului unui pacient ajută medicul și pacientul să identifice riscul de boală și terapiile indicate pentru acea etapă anume,” a spusDr. Majid Basit, cardiolog la Memorial Hermann Health System din Houston, care nu este implicat în studiu.
Sindromul cardiovascular-reno-metabolic: prevenire, intervenție și tratament
Un sistem de tratament fragmentat înseamnă că este posibil ca medicii să nu cunoască terapiile pentru CRM sau să înțeleagă cum să trateze tulburarea în mod holistic.
„Declarația sugerează modalități prin care profesioniștii din diferite specialități pot lucra mai bine împreună ca parte a unei echipe unificate pentru a trata pacientul holistic”, a spus dr. Ndumele.
„Este nevoie de schimbări fundamentale în modul în care educăm profesioniștii din domeniul sănătății și publicul și cum organizăm îngrijirea asociată sindromului CRM. Sunt necesare parteneriate cheie între părțile interesate pentru a îmbunătăți accesul la terapii, pentru a sprijini noile modele de îngrijire și pentru a facilita oamenilor din diverse comunități și circumstanțe să trăiască un stil de viață mai sănătos și să obțină o sănătate cardiovasculară ideală”, a continuat dr. Ndumele.
„Bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul și bolile de rinichi au factori de risc comuni și fiecare poate contribui la dezvoltarea și progresul reciproc. Gestionarea bolii renale adaugă o cale suplimentară pentru a reduce nu numai progresia bolii renale în sine, salvând adesea pacienții de dificultățile dializei, ci și pentru a reduce progresia bolilor cardiovasculare și a altor afecțiuni asociate. Clinicienii și pacienții au un număr din ce în ce mai mare de instrumente pentru a-și îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, iar acest sfat este un pas cheie în creșterea gradului de conștientizare a medicilor și a publicului cu privire la multiplele tratamente care sunt disponibile, dar subutilizate astăzi”, a declarat Dr. Majid Basit, cardiolog la Memorial Hermann Health System, în Houston.
Dr. Basit a remarcat că profesioniștii din domeniul sănătății, cum ar fi medicii, medicii primari, specialiștii în diabet, specialiștii în rinichi și cardiologii pot fi cu toții implicați în îngrijirea pacienților cu CRM. El a subliniat că intervenția ar putea începe în copilărie.
„Pediatrii pot ajuta la identificarea pacienților cu risc la o vârstă fragedă. Pandemia de obezitate, împreună cu un stil de viață sedentar, a condus la pacienți cu sindrom CRM cu mult înainte de maturitate,”a spus dr. Basit.
Dr. Abramov a adăugat că îngrijirea multidisciplinară este crucială. „Pacienții cu obezitate, diabet și boli de rinichi vor consulta adesea un număr mare de medici”, a spus dr. Abramov. „Colaborarea dintre echipa de tratament pentru un mesaj comun și un plan de tratament va adăuga expertiză pentru a optimiza îngrijirea medicală și va ajuta pacienții să înțeleagă mai bine opțiunile multiple de tratament disponibile.”
AHA a cerut, de asemenea, actualizarea instrumentului standard de evaluare cunoscut pentru riscul cardiovascular de ateroscleroză, cunoscut sub numele de Ecuația de cohortă în comun.
Ei au recomandat ca actualizarea să includă:
- Măsurători ale funcției renale
- Controlul diabetului de tip 2 (folosind rezultatele testelor de sânge)
- Determinanții sociali ai sănătății.
Sursa: Medicalnewstoday.com