Persoanele cu diabet zaharat, in special de tip 1, trebuie sa monitorizeze continuu nivelul glucozei din sange pentru a-si tine sub control starea de sanatate. De-a lungul timpului, o serie de inovatii diferite au permis oamenilor sa faca acest lucru.
Metoda cea mai cunoscuta este testarea degetului, cu acul, care necesita inteparea degetului pentru a trage o picatura de sange, care mai apoi se pune pe o bucata de banda si este introdusa intr-un dispozivitv de testare a glicemiei, iar acest lucru trebuie repetat de mai multe ori pe zi. Aceasta metoda poate fi dureroasa.
In acest moment exista un sistem nou si ingenios care poate ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sa isi monitorizeze mai usor nivelul glicemiei. Este vorba de un sistem cu senzori de monitorizare a glucozei.
Cum functioneaza acest sistem?
Sistemul a fost introdus pentru prima data in Europa in 2014 si implica un mic senzor rezistent la apa, aplicat pe partea din spate a bratului superior, cu ajutorul unui plasture, care masoara si stocheaza date cu privire la nivelul glicemiei timp de 24 de ore. Poate fi schimbat o data la doua saptamani.
Dispozitivele sunt potrivite pentru adulti si copii peste 4 ani care au diabet si care necesita insulina. Senzorul comunica cu un smarthphone si transmite in timp real nivelul glicemiei din ultimele 8 ore.
Care sunt beneficiile?
Monitorizarea cu ajutorul acestui sistem le ofera oamenilor care traiesc cu aceasta boala sansa de a-si masura glicemia usor, cu acuratete si mai putin dureros, ceea ce nu este posibil cu benzi traditionale pentru testele glicemiei. Datele sunt disponibile pacientului, dar pot fi transmise si medicului pentru a decide asupra tratamentului acestuia.
Unul dintre cele mai mari beneficii este acela ca acest sistem de monitorizare a glicemiei fara ac este discret, permite pacientilor sa aiba un stil de viata activ, monitorizandu-si cu usurinta nivelul zaharului din sange.
Monitorizarea in timp real a glicemiei, cu ajutorul acestui sistem, arata ca utilizatorii isi pot verifica, in medie, si de 12 ori pe zi glicemia si reprezinta un control mai bun si un risc mai scazut de inregistrare a unui nivel ingrijorator al glucozei in sange.
Daca pacientii nu au control asupra glicemiei, acesti risca complicatii precum boli de inima, insuficietna renala, pierderea vederii sau amputatii.
Material preluat si tradus de pe portalul theconversation.com