Cum ne pregătim, din punct de vedere alimentar, de intrarea în sezonul rece? Este o întrebare care preocupă pe mulți dintre noi, iar Oana Dumitrașcu, Nutriționist dietetician licențiat, Arcadia – Spitale și Centre Medicale, a oferit, într-un interviu pentru platforma DespreObezitate.ro, câteva soluții: legume, cereale integrale, iaurturi, fructe de sezon, nuci sau ouă.

 ”Sezonul rece vine la pachet cu zile mai scurte, temperaturi în scădere,  schimbarea fusului orar și a obiceiurilor de somn, care vor contribui toate la schimbarea preferințelor și nevoilor noastre alimentare. Pe măsură ce temperaturile scad, simțim nevoia să consumăm tot mai multe alimente bogate în calorii, care să ne încălzească corpul, dar și să ne mișcăm mai puțin, pentru a echilibra lucrurile. Deși corpul nostru are nevoie de protecție suplimentară, în aceste luni reci, pentru a lupta împotriva oricărui tip de boală, vremea rece nu ar trebui să fie un motiv pentru o alimentație dezordonată. Există o varietate de alimente care pot fi consumate în sezonul rece, care nu sunt doar sănătoase, ci și gustoase și care ne oferă nutrienții necesari, pentru a susține buna funcționare a organismului și a sistemului imun, ne vor echilibra hormonal, ne vor crește energia și ne vor da o stare generală bună”, a explicat nutriționistul Oana Dumitrașcu, care a studiat la  Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași.

Vedetele sezonului, la capitolul alimentație

Aceasta a prezentat pe larg și ce alimente sunt vedetele  sezonului și ar trebui să facă parte din alimentația noastră zilnică:

  • Legumele: morcovi, dovleac, păstârnac, sfeclă roșie, broccoli, spanac, varză, conopidă – surse de nutrienți importanți precum fibrele, vitamina A și potasiu, vitamina C, dar și legume cu frunze verzi – dieteticienii recomandă consumul unei varietăți de verdețuri de mai multe ori pe săptămână. Aceste legume sunt surse bune de vitamine A, C și K și sunt pline de fitonutrienți – substanțe chimice naturale produse de plante care ajută la susținerea sănătății. Verdeturile furnizează și fibre alimentare, importante pentru digestie și sunt, în mod natural, sărace în calorii.
  • Cereale integrale: orez brun, quinoa, ovăz, hrișcă, dar și leguminoase corect hidratate și gătite, precum fasole, năut, linte sunt surse excelente de fibre și vitamine B. Fibrele contribuie la menținerea sănătoasă a sistemului nostru digestiv, sațietate, controlul valorilor glicemice, reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare și diabet de tip 2.
  • Iaurturi slabe – sursă excelentă de probiotice, care ne mențin sănătos sistemul digestiv.
  • Fructe de sezon: mere, gutui, rodii, citrice – pot constitui variante de gustări excelente.
  • Nuci – în cantitățile potrivite, susțin sistemul nervos sănătos în sezonul rece, stimulează sensibilitatea la insulină și promovează o inimă sănătoasă, datorită conținutului ridicat de vitamina E și grăsimi omega.
  • Ouă, carne slabă, pește, soia – sunt cele mai bune surse de proteine.

Ierburile și mirodeniile îmbogățesc gustul mâncării

”Să nu uităm de ierburi și mirodenii, precum rozmarin, cimbru, busuioc, mărar, ghimbir, scorțișoară, turmeric, care ne pot ajuta să îmbogățim gustul mâncării pe care o pregătim. Este important de menționat că putem apela cu încredere la legumele congelate, întrucât prin congelare se păstrează cea mai mare parte din nutrienți sau la murăturile puse peste iarnă la saramură”, a mai spus nutriționistul.

Cum am putea organiza mesele într-o zi?

Este importantă, în opinia Oanei Dumitrașcu, o planificare a meselor, astfel încât acestea să fie echilibrate, variate, adecvate, moderate, dar să și asigure toți nutrienții esențiali: ”Cheia este cât de mult și cât de des le mâncăm. Înțelegerea dimensiunii porțiilor este esențială, împreună cu alegerea unei game variate de alimente. De exemplu, micul  dejun poate fi  un terci hrănitor, preparat cu fulgi de ovăz, lapte, măr ras, ghimbir și scorțișoară și câteva nuci și semințe la alegere. Pentru masa de prânz, puteți combina un fel de cereale cu legume rădăcinoase, leguminoase și o parte de legume verzi – de exemplu o salată cu năut, quinoa, castraveți, ceapă și mirodenii. Un măr mediu poate fi o gustare potrivită, iar pentru masa de seară puteți pregăti o supă caldă cu legume și leguminoase sau să coaceți un pește la alegere, cu o garnitură de legume.”

Atenție la hidratare!

Vremea rece ar putea să limiteze consumul de apă. Soluția: ”Puteți  seta alarme la anumite intervale de timp, pentru a vă aminti să beți un pahar de apă.”

”A rămâne sănătos necesită o abordare care ar trebui să includă, pe lângă o dietă bună, și activitate fizică. Mișcați-vă – țintiți măcar 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână (și/sau 10.000 de pași pe zi) – pentru a vă menține în formă, pentru a avea un mai bun control glicemic, pentru a vă controla apetitul sau pentru sănătatea cardiovasculară”, a avertizat expertul.