Un studiu, care a implicat 500 de mame, a investigat utilizarea unui supliment nutritiv îmbogățit pentru a examina dacă acesta ar face o diferență asupra greutății unui copil în primii ani de viață.
Copiii ai căror mame au luat suplimentul înainte de naștere, ce includea vitaminele B2, B6, B12, D, cu probiotice și mioinozitol, aveau mai puține riscuri de a fi obezi până la vârsta de 2 ani.
Cercetarea a făcut parte din studiul internațional NiPPeR, care a implicat oameni de știință de la Universitatea din Southampton, Institutul Liggins de la Universitatea din Auckland, Universitatea Națională din Singapore și Agenția pentru Știință, Tehnologie și Cercetare (A*STAR) din Singapore.
Profesorul Keith Godfrey, de la Universitatea din Southampton și Centrul de Cercetare Biomedicală NIHR Southampton, a declarat că ratele obezității infantile continuă să crească în multe țări, în special în grupurile mai puțin avantajate.
„Prevenirea obezității este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face, deoarece tratarea obezității este mult mai dificilă. Aceste constatări sugerează că perioada dinaintea și în timpul sarcinii poate oferi o oportunitate specială – un moment în care susținerea unei stări nutriționale mai bună pentru mame ar putea avea beneficii de durată pentru copilul ei”, a declarat Godfrey.
Studiul, publicat în BMC Medicine, a implicat 500 de femei alocate aleatoriu în două grupuri – o cohortă a primit suplimentul îmbogățit, în timp ce cealaltă a luat doar un supliment standard pentru sarcină.
Cercetătorii au verificat copiii la vârsta de 2 ani și au găsit jumătate din numărul copiilor obezi din cohorta ale căror mame erau în grupul care luase suplimnetul îmbogățit – 9% față de 18%, din celălalt grup. Analiza lor a arătat, de asemenea, că acești copii au avut aproape 25% mai puține șanse de a avea o creștere rapidă în greutate după naștere.
„Datele noastre sugerează că suplimentarea cu vitamine a mamelor, înainte și în timpul sarcinii, poate avea beneficii mult dincolo de sarcină și pentru femeile implicate. Poate afecta copilul în copilăria mică și, potențial, dincolo de aceasta. Echipa NiPPeR va continua să studieze copiii cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani”, a spus profesorul de endocrinologie pediatrică Wayne Cutfield, de la Institutul Liggins din Auckland.
Coautorul lucrării, profesorul asociat Shiao Yng Chan, de la Universitatea Națională din Singapore, a spus că efectele alimentației unei mame în timpul sarcinii ar putea să nu se manifeste imediat la copil.
„Pe măsură ce copilul crește, lucrurile care s-au întâmplat în corpul copilului în timpul sarcinii devin evidente. Aceste evenimente timpurii, uneori numite programare fetală, pot influența modul în care copilul reacționează la un stil de viață nesănătos, cum ar fi consumul de alimente grase și lipsa mișcării. Acest lucru îi poate face pe unii copii mai susceptibili de a deveni supraponderali,” a conchis prof. Shiao Yng Chan.
Sursa: Medicalxpress.com