Un nou studiu de la Universitatea de Stat din Ohio sustine ca o dieta saraca in carbohidrati poate ajuta persoanele cu risc mare de a dezvolta diabet chiar daca nu pierd in  greutate. Studiul s-a adresat in mod special persoanelor cu sindrom metabolic.

Sindromul metabolic este un cumul de afectiuni  care pot creste riscul unei persoane de a dezvolta anumite probleme de sanatate, inclusiv diabet, boli de inima sau accident vascular cerebral.

Acesti factori cuprind un nivel ridicat al trigliceridelor,  un nivel scazut de colesterol lipoprotein (“bun”), tensiune arteriala ridicata si exces de grasime corporala depusa in jurul taliei.

Pentru diagnosticul sindromului metabolic, trebuie indeplinite anumite criterii.

Pentru acest studiu cercetatorii au avut nevoie de 10 barbati si 6 femei care sufereau de sindrom metabolic.

Timp de 4 luni, cat a durat studiul, acestia au avut 3 diete diferite, aleatorii, care au durat aproximativ o  luna fiecare.

Dietele au continut: carbohidrati slabi, carbohidrati moderati si carbohidrati in cantitati mari.

Autorii studiului au asigurat ca participantii nu vor pierde in greutate,  deoarece au personalizat fiecare masa pentru a se potrivi caloric ficarei persoane.

Fiecare dieta continea 20% proteina, iar continutul de carbohidrati si grasimi variaza la fiecare tip de dieta in parte, dupa cum urmeaza:

 

  • Dieta cu continut scazut de carbohidrati avea 6% carbohidrati si 74% grasimi.
  • Dieta cu continut moderat de carbohidrati avea 32% carbohidrati si 48% grasimi.
  • Dieta bogata in carbohidrati a avut 57% carbohidrati si 23% grasimi.

 

S-a verificat dupa o luna daca a fost afectat  nivelul de cholesterol al participantilor si au remarcat ca dupa consumarea dietei cu continut scazut de carbohidrati timp de o luna, acestia aveau triglicetide mai scazute si nivelul imbunatatit al colesterolului.

Chiar daca dieta cu continut scazut de carbohidrati era mai bogata in  grasimi saturate decat dieta bogata in carbohidrati, participantii prezentau cantitati mai mici de grasimi saturate in sange  după ce urmau dieta saraca in carbohidrati  timp de o lună.

Echipa mai noteaza ca particulele de colesterol ale participantilor au fost mai mari, ceea ce ajuta la scaderea posibilitatii aparitiei bolilor cardiovasculare.

Un beneficiu al dietei cu continut scazut de carbohidrati a fost imunatatirea nivelului de zahar in sange, precum si arderea grasimilor mai eficient.

Jumatate dintre participantii la studiu nu se mai califica ca avand sindrom metabolic doar dupa 4 saptamani in care au avut o alimentatie saraca in carbohidrati. Trei dintre acestia dupa 4 saptamani de consum alimentar moderat in carbohidrati si o persoana dupa 4 saptamani de consum a dietei bogate in carbohidrati.

Jeff Volek, profesor de Stiinte Umane la Universitatea de Stat din Ohio din Columbus, explica ca acest lucru a fost probabil datorat faptului ca chiar dieta bogata in carbohidrati continea mai putini carbohidrați decat cei consumati in mod obisnuit.

“Nu exista nici o indoiala ca persoanele cu sindrom metabolic si diabet zaharat de tip 2 se descurca mai bine cu dietele sarace cu carbohidrati, dar in mod normal scad in greutate, iar unul dintre gandurile predominante este ca pierderea in greutate duce la imbunatatiri “, spune prof. Volek. “În mod evident, nu era cazul aici.”

 

 

Sindromul metabolic

Pentru a primi un diagnostic de sindrom metabolic,  trebuie identificati trei din cei cinci factori de risc. Riscul persoanei de boli de inima, diabet si accident vascular cerebral creste pentru fiecare factor de risc pe care il au.

Sindromul metabolic are cateva cauze distincte, printre care inaintarea in varsta si tendinta genetica de a dezvolta rezistenta la insulina – nici una dintre ele nu se poate controla. Cu toate acestea, exista si alte cauze pe care le pot controla, cum ar fi cresterea in greutate și perioadele indelungate de inactivitate.

O dietă cu carburi scazute, dupa cum sugereaza acest studiu, ar putea fi o parte importanta a tratamentului sindromului metabolic.

Desi aceste rezultate sunt promitatoare, studiul a fost foarte scurt. Oamenii de stiinta ar trebui sa efectueze acum studii suplimentare in dieta cu carbohidrati pe termen lung si modul in care oamenii le raspund.

“Chiar si o restrictie modesta in consumul de carbohidrati este suficienta pentru a inversa sindromul metabolic la unele persoane, dar altii trebuie sa renunte total la carbohidrati pentru a avea rezultate.”

Prof. Jeff Volek

 

 

Articol preluat și tradus integral de pe MedicalNewsToday