Prediabetul afectează aproximativ 96 de milioane de adulți din SUA. Această afecțiune se caracterizează prin niveluri de zahăr din sânge mai mari decât cele normale și expune oamenii la un risc mai mare de a dezvolta diabet.

Rezultatele unei cercetări recente au arătat că o dietă săracă în carbohidrați ar putea readuce rapid nivelurile crescute de A1C la un nivel sănătos.

“În timp ce această cercetare a dezvăluit mai multe beneficii ale consumului unei diete scăzute în carbohidrați pentru controlul zahărului din sânge, nu s-a dovedit în mod clar că dieta săracă în carbohidrați este eficientă pe termen lung”,  spune dr. Giulio Romeo, director medical asociat al Secției de diabet pentru adulți de la Centrul de Diabet Joslin, Harvard.

La acest studiu clinic randomizat au participiat 150 de adulți în vârstă cu prediabet netratat sau diabet mai puțin sever. Toți erau supraponderali (IMC mediu 35), aproape trei sferturi erau femei. Pe parcursul a șase luni, jumătate au fost repartizați aleatoriu la o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, în timp ce cealaltă jumătate a continuat să-și consume o dietă obișnuită.

În primele trei luni, participanții cu conținut scăzut de carbohidrați trebuiau să mențină nivelurile de carbohidrați sub 40 de grame pe zi. În lunile patru până la șase, limita lor de carbohidrați a fost sub 60 de grame pe zi.

Cercetătorii au recomandat participanților să se orienteze către proteine și grăsimi sănătoase mâncând legume fără amidon, pește, carne de pasăre, carne slabă, ouă, ulei de măsline, avocado, nuci și semințe, iaurt grecesc, lapte cu conținut scăzut de carbohidrați și cantități mici de brânză.

Toți participanții au fost supuși testelor de sânge la trei și șase luni în timpul procesului. În comparație cu cei care și-au urmat dieta obișnuită, participanții care au urmat dieta cu conținut scăzut de carbohidrați au avut îmbunătățiri mai mari ale A1C și ale nivelurilor de glucoză din sânge la jeun la șase luni. De asemenea, au slăbit în medie 13 kilograme. Deși modeste, îmbunătățirile A1C au reprezentat un risc cu aproape 60% mai mic de a dezvolta diabet în următorii trei ani.

Este imposibil de spus cât de mult a contat pierderea în greutate a participanților ce au consumat o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați pentru un control mai bun al zahărului din sânge. Pierderea grăsimilor ajută la reducerea rezistenței la insulină. Asta înseamnă că organismul va răspunde mai eficient la acțiunea insulinei care se produce”,  spune dr. Romeo.

“Două efecte directe ale abordării dietei cu conținut scăzut de carbohidrați pot fi, de asemenea, responsabile pentru oscilația descendentă a glucozei din sânge. Forțarea corpului să se bazeze pe alte surse de energie decât carbohidrații îți reduce pofta de mâncare. De asemenea, atunci când mănânci alimente bogate în carbohidrați, pancreasul trebuie să producă cantități mai mari de insulină. Consumul de carbohidrati mai putini reduce sarcina asupra pancreasului si scade rezistenta la insulina independent de pierderea in greutate”, adaugă dr. Giulio Romeo.

Cercetărorii spun că studiul nu a fost mare, așa că este nevoie de cercetări pe termen lung, de 12 sau 18 luni, pentru a consolida constatările actuale.

Material preluat și tradus de pe: Health.harvard.edu.

Studiul integral a fost publicat în jurnauk medical JAMA Network Open și poate fi accesat AICI.