O nouă cercetare arată că persoanele care au obiceiul de a mânca o porție de ciocolată neagră – aproximativ 30 g pe zi – au mai puține riscuri de a dezvolta diabet în comparație cu cei care nu o consumă.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat răspunsurile la chestionarul alimentar și fișele de sănătate de la aproximativ 192.000 de persoane, care au fost urmărite timp de peste 30 de ani. După ce au luat în considerare vârsta participanților, nivelul de exerciții fizice și alți factori, ei au descoperit că cei care au mâncat cel puțin cinci porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut cu 21% mai puține riscuri de a dezvolta diabet, comparativ cu persoanele care au mâncat rar sau niciodată ciocolată neagră.
Cei care mâncau ciocolată cu lapte nu erau protejați împotriva diabetului; de fapt, au avut mai multe șanse de a câștiga în greutate în timpul studiului.
Astfel de studii observaționale nu pot demonstra că un anumit aliment conferă un anumit beneficiu pentru sănătate. Dar, în comparație cu ciocolata cu lapte, ciocolata neagră are mai puțin zahăr, dar niveluri mult mai mari de compuși numiți flavonoide, despre care studiile sugerează că ar putea îmbunătăți reglarea zahărului din sânge,protejând împotriva diabetului.
Studiul a fost publicat pe 7 decembrie 2024, în The BMJ.
Sursa: Health.harvard.edu