Diabetul de tip 1 este o maladie incurabilă, de accea, eforturile oamenilor de ştiinţă se concentrează asupra ţinerii sub control şi a prevenirii acesteia.
Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii Indiana au făcut publică descoperirea unei proteine care împiedică evoluţia acestui tip de diabet în cazul oamenilor şi care poate să reprezinte un potenţial punct de plecare pentru terapii şi tratamente destinate oamenilor, notează Medicalxpress.
Cercetătorii care au colaborat în cadrul acestui studiu au plecat de la studierea celulelor beta, un subset al celulelor pancreatice care reglează răspunsul sistemului imunitar. Studiile anterioare au dovedit că aceste celule joacă un rol important în reglarea nivelului de zahăr din sângele unei persoane şi că, în cazul unei persoane care suferă de diabet de tipul 1, aceste celule sunt distruse de către sistemul imunitar.
Scopul acestui studiu a fost acela de a identifica care sunt acele proteine care apar în cazul diabetului şi modul în care acestea funcţionează. În urma diferitelor exerimente, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice 11.324 proteine dintre care 387 au fost afectate de către tratamentele folosite în cadrul studiului. Dintre toate aceste proteine, cercetătorii şi-au concentrat atenţia asupra uneia, factorul de diferenţiere a creşterii 15 (GDF15), despre care se ştie că joacă un rol important în protejarea diferitelor tipuri de celule umane. În cazul persoanelor cu diabet, la nivelul pancreasului, nivelul acestei proteine este în scădere.
Cititi articolul integral pe https://www.descopera.ro/