Obezitatea infantilă reprezintă o problemă globală în creştere. O nouă cercetare ar putea face ca această problemă să fie gestionată înainte ca efectele să se instaleze.
Dacă în prezent recomandările şi intervenţiile medicilor vin abia după ce există un diagnostic, noi descoperiri evidenţiază faptul că lupta împotriva obezităţii infantile ar putea începe mult mai devreme, se subliniază într-un comunicat.
Un studiu recent arată că metilarea ADN-ului în sângele din cordonul ombilical ar putea prezice traiectoria de creştere a unui copil până la 18 ani. În acest context, cercetătorii au descoperit patru modele de traiectorii ale indicelui de masă corporală: greutate normală, supraponderalitate sau obezitate timpurie, supraponderalitate sau obezitate tardivă şi obezitate supraponderală normală până la foarte târziu.
„Utilizarea acestor markeri ADN pentru a anticipa riscul de obezitate în copilărie poate reprezenta o abordare inovatoare în gestionarea acestei probleme de sănătate publică. Furnizorii de servicii medicale pot utiliza aceste informaţii pentru a dezvolta strategii personalizate de prevenţie şi gestionare a obezităţii infantile, cu scopul de a reduce comorbidităţile asociate şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii copiilor afectaţi”, explică dr. Bogdan Coltor, reprezentat Cord Blood Center.
Peste 85 de afecţiuni sunt deja tratate cu succes folosind celule stem recoltate la naştere din cordonul ombilical şi din placentă. Studiile clinice indică rezultate promiţătoare în utilizarea celulelor provenite din placentă pentru tratarea unor afecţiuni precum diabetul, AVC-ul, boala Parkinson, scleroza multiplă sau fibroza pulmonară.
Totodată, sute de studii clinice sunt în desfăşurare pentru a explora potenţialul terapeutic al acestor celule, beneficiind de uşurinţa obţinerii lor, cantitatea disponibilă şi caracteristicile lor unice. Cercetătorii estimează că, până în 2030, FDA ar putea aproba între 30 şi 50 de noi terapii celulare, deschizând astfel noi orizonturi în tratamentul diverselor afecţiuni.