Dacă aveți probleme cu greutatea și nu reușiți să slăbiți singuri, există ajutor medical specializat. Începeți cu medicul de familie, care vă poate face recomandări și vă poate îndruma spre un nutriționist și/sau terapeut.
Schimbarea stilului de viață și modificări comportamentale
Ajutorul specializat înseamnă o echipă care vă poate educa în adoptarea unei alimentații corecte, adaptate nevoilor specifice fiecărei persoane. Un program structurat de exerciții, cu o creștere a activității zilnice (până la 300 de minute pe săptămână) va contribui la creșterea rezistenței, puterii și bunei funcționări a metabolismului.
Consilierea și grupurile de sprijin pot ajuta la identificarea declanșatorilor și oferă sprijin în lupta cu anxietatea, depresia și probleme cu mâncatul pe fond emoțional.
Medicamente pentru pierderea în greutate
Pe lângă un program de alimentție corectă și un plan de exerciții fizice, medicul poate prescrie și o serie de medicamente pentru slăbit. Medicamentele sunt prescrise, în mod normal, dacă alte metode de pierdere în greutate nu dau rezultatele scontate, sau dacă există probleme de sănătate legate de obezitate și un indice de masă corporală de 27 sau mai mare. Medicamentele previn absorbția grăsimilor sau taie pofta de mâncare.
Operații pentru slăbit
Chirurgia bariatrică limitează cantitatea de mâncare pe care o persoană o poate înghiți, sau previne absorbția caloriilor din mâncare. Operația pentru slăbit nu este o soluție rapidă, nici ușoară și poate avea riscuri majore pentru sănătate.
Tipurile de operații pentru pierderea în greutate includ:
– bypass gastric: chirurgul construiește un mic buzunar din partea superioară a stomacului și-l conectează direct cu intestinul subțire. Mâncarea și băutura trec prin buzunar direct în intenstin, ocolind cea mai mare parte a stomacului.
– inel gastric ajustabil: împarte stomacul în două cu un inel.
– operație de micșorare a stomacului: este îndepărtată o bucată din stomac.
– diversiune biliopancreatică: este scos aproape tot stomacul
Prevenirea obezității
În ultima decadă au crescut dramatic cazurile de obezitate și de boli asociate obezității. De aceea comunitățile și statele au început să promoveze un mod de viațî mai activ și o alimentație mai sănătoasă pentru prevenirea obezității.
La nivel personal, fiecare dintre noi poate lupta împotriva acumulării de kilograme în plus prin alegeri sănătoase în privința modului de viață:
– exercițiu fizic moderat: mers pe jos, înot, mers cu bicicleta timp de cel puțin 20-30 de minute în fiecare zi
– alimentație echilibrată, pe bază de fructe, vegetale, cereale integrale, proteine ușoare
– moderație în privința alimentelor bogate în grăsimi și cu multe calorii