Știe toată lumea că obezitatea crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2, boli cardiovasculare, artrită și apnee. De multe ori obezitatea și diabetul sunt menționate în aceeași frază, deși nu toate persoanele supraponderale au această boală, iar o parte dintre diabeticii de tip 2 au greutate normală.

Totuși kilogramele în plus înseamnă risc de tensiune arterială ridicată, colesterol nesănătos și nivel crescut de glucoză în sânge. 

Obezitatea este din ce în ce mai des întâlnită în toată lumea, iar vina este împărțită între mâncarea procesată excesiv, porțiile mari și prea puține ocazii de a face mișcare. Stăm la birou și stăm în mașină. Mâncăm repede feluri hipercalorice și nesănătoase, care sunt la îndemînă peste tot. Și nu mai avem energie pentru a face sport sau măcar a merge pe jos. Nici copiii sau adolescenții nu sunt feriți de pericol, pentru că chipsurile, ciocolata și sucurile sunt ieftine și disponibile oriunde – mai ales în preajma școlilor – și au devenit parte a dietei zilnice.

Pierderea în greutate este dificilă și frustrantă, pentru că durează mult și ne forțează să ne schimbăm obiceiurile.

Însă știința ne încurajează să slăbim pentru a câștiga lupta cu diabetul. De cele mai multe ori nici măcar nu este nevoie de schimbări dramatice. Pierderea a 5 până la 7 procente din greutatea corporală la persoanele cu prediabet (toleranță alterată la glucoză) înseamnă un pas eficient în prevenirea diabetului de tip 2.

Exercițiile fizice și o dietă echilibrată sunt recomandate persoanelor obeze care doresc să slăbească. În cazuri extreme se pot face și operații bariatrice (de micșorare a stomacului). Succesul ambelor metode depinde însă de schimbarea modului de viață, fără a cădea din nou în capacanele care au dus la acumularea excesivă a kilogramelor.