Într-un nou studiu s-a demonstrat că sindromul metabolic și obezitatea au asocieri distincte, dar diferite, cu cancerul de sân.
Un scor mai mare al sindromului metabolic a fost asociat cu o mortalitate mai mare din cauza cancerului de sân, iar obezitatea a fost asociată cu o incidență mai mare a cancerului de sân, potrivit unui studiu publicat în revista Cancer.
Cercetătorii au analizat informații despre 63.330 de femei, care au făcut mamografii anuale și au fost incluse în Women’s Health Initiative, pentru a ajuta la determinarea impactului obezității și sindromului metabolic asupra cancerului de sân la menopauză.
Perioada de urmărire a studiului a fost de aproximativ 20 de ani. Rezultatele studiului au inclus incidența cancerului de sân, mortalitatea, decesele după un diagnostic de cancer de sân și statutul receptorilor hormonali.
Pe parcursul perioadei de studiu s-au înregistrat 4.562 de cazuri de cancer de sân și 2.073 de decese în urma unui diagnostic de cancer mamar și 659 de decese din cauza cancerului de sân.
La începutul studiului, oamenii de știință au adunat informații despre:
- Indicele de masă corporală (IMC)
- Scorul metabolic (0, 1-2, 3-4). care a inclus circumferința taliei, zahărul din sânge, tensiunea arterială și colesterolul.
La sfârșitul studiului lor, cercetătorii au concluzionat că atât sindromul metabolic, cât și obezitatea au avut un impact asupra cancerului de sân. Cu toate acestea, au raportat că există diferențe semnificative.
Un scor metabolic mai mare (3-4) a fost asociat cu mai mult cancere de sân cu receptori de estrogen (ER) pozitivi, receptori de progesteron (PR) cu prognostic mai slsb. Un scor metabolic ridicat a fost, de asemenea, asociat cu 53% mai multe decese după un diagnostic de cancer de sân și cu 44% mai mare mortalitate prin cancer de sân.
Obezitatea a fost asociată cu mai multe tipuri de cancer de sân în general, inclusiv cu mai multe cancere de sân cu prognostic bun ER-pozitiv și PR-pozitiv. Obezitatea a fost asociată cu mai multe decese după un diagnostic de cancer de sân, doar femeile cu obezitate severă având o mortalitate mai mare prin cancer de sân.
Cercetătorii au afirmat că o dietă săracă în grăsimi poate reduce mortalitatea prin cancer de sân, în special la femeile cu mai multe componente ale sindromului metabolic, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, glicemia crescută și colesterolul anormal.
„Atât obezitatea, cât și hipertensiunea arterială, diabetul și colesterolul ridicat, pot crește incidența cancerului de sân. Un scor compus care ia în considerare prezența hipertensiunii, diabetului, colesterolului ridicat și circumferinței tale mari (MetS) a fost asociat cu cancere de sân mai grave (ER pozitiv și PR negativ)”, a spus dr. Parvin Peddi, medic oncolog și director de oncologie medicală la Centrul Margie Petersen din Providence Saint John’s. Health Center, precum și profesor asociat de oncologie medicală la Saint John’s Cancer Institute din California.
„Probabil asta înseamnă că obezitatea, dacă a dus și la hipertensiune arterială, diabet și colesterol ridicat, este un factor de prognostic și mai rău”, a declarat Peddi.
Autorii au observat că femeile de culoare au o prevalență mai mare a cancerului de sân agresiv, triplu negativ și a obezității severe.
Oamenii de știință au concluzionat că țintirea obezității ar avea un efect semnificativ asupra incidenței cancerului de sân, iar țintirea sindromului metabolic ar avea un impact substanțial asupra mortalității prin cancer de sân.
„Acest lucru nu înseamnă că unul este mai important decât celălalt. Ambele sunt importante, dar în moduri diferite. Acest studiu arată că parametrii pe care îi conectăm de obicei cu bolile cardiovasculare – obezitatea, tensiunea arterială, zahărul din sânge și colesterolul – sunt, de asemenea, legați de cancer. Există multe variabile care nu sunt sub controlul nostru – cum ar fi genele, dar componentele metabolice sunt. Dieta, stilul de viață și medicamentele pot ajuta la controlul acestor factori”, a spus dr. Jack Jacoub, medic oncolog și director medical al MemorialCare Cancer Institute din California.
Studiul confirmă că atât obezitatea, cât și sindromul metabolic măresc „povara sănătății cancerului de sân”, dar susține, cel puțin parțial, asocieri diferențiate pentru fiecare factor de risc în ceea ce privește rezultatele cancerului de sân, potrivit dr. Douglas Marks, medic oncolog și director medical al biroului de studii clinice de la NYU Langone Perlmutter Cancer Center-Long Island.
„Pe lângă faptul că oferă o perspectivă suplimentară asupra biologiei cancerului de sân, aceste observații pot influența viitoarele intervenții farmacologice și non-farmacologice. În plus, acest studiu subliniază că obezitatea și sindromul metabolic, care nu sunt luate în considerare în multe modele de predicție a riscului de cancer de sân, sunt importante atunci când se consiliază pacienții cu privire la sănătatea sânilor lor,” a declarat Marks.
„Acest studiu reiterează importanța strategiilor preventive. Medicii de familie și obstetricieni/ginecologii sunt în cele mai bune poziții pentru a vorbi despre prevenirea cancerului de sân. De obicei, nu ne gândim la prevenirea cancerului în termeni de dietă, dar acest studiu arată clar că există modalități prin care ne putem reduce riscul de a dezvolta cancer de sân,” a spus Jacoub.
„Sindromul metabolic și obezitatea duc la mai multe tipuri de cancer. Sindromul metabolic duce la tipuri mai grave de cancer, așa că m-aș concentra pe acestea din urmă dacă aș avea de ales, dar aceasta este o alegere falsă, deoarece sunt foarte legate” , a remarcat Peddi.
„Scăderea în greutate ar afecta riscul de cancer de sân”, a adăugat ea. „Dificultatea de a pierde în greutate nu ar trebui să descurajeze femeile să-și controleze nivelul de glucoză, tensiunea arterială și colesterolul cu medicamente. Acest lucru va reduce riscul apariției unor tipuri mai grave de cancer de sân.”
Sursa: Medicalnewstoday.com