Un nou studiu publicat în The Lacent, cu date colectate şi analizate inclusiv de OMS, arată că peste un miliard de persoane în lume erau obeze în 2022. La nivel mondial, din 1990 încoace, obezitatea în rândul adulţilor s-a adublat, iar în rândul copiilor e de patru ori mai mare.
Ziua mondială de luptă împotriva obezităţii este marcată anual pe 4 martie. Într-un comunicat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii informează că, în 2022, 43% dintre adulţi erau supraponderali.
Studiul din The Lancet mai arată că, chiar dacă deneutriţia e în scădere, reprezintă încă o problemă de sănătate publică în numeroase ţări, în special în Asia de Sud-Est şi în Africa subsahariană.
În 2022, ţările care prezentau nivelul combinat de insuficienţă ponderală şi obezitate cel mai ridicat erau naţiunile insulare din Pacific şi din Caraibe, precum şi ţări din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord.
Malnutriţia, sub toate formele ei, cuprinde denutriţia (emaciere, retard de creştere, insuficienţă ponderală), aportul insuficient de vitamine şi minerale, supraponderabilitatea şi obezitatea. Denutriţia este responsabilă de jumătate din decesele copiilor sub 5 ani, iar obezitatea poate provoca boli netransmisibile precum cele cardiovasculare, diabet şi anumite tipuri de cancer.
OMS a contribuit la colectarea şi analiza datelor studiului, se precizează în comunicat.
„Acest nou studiu subliniază că este importantă prevenţia şi gestionarea obezităţii de la naştere la vârsta adultă, prin alimentaţie, activitate fizică şi îngrijiri adecvate, în funcţie de necesităţi. Pentru a redresa situaţia şi a atinge obiectivele mondiale ale luptei contra obezităţii, trebuie ca guvernele şi comunităţile să colaboreze, sprijinindu-se pe politicile OMS şi ale agenţiilor naţionale de sănătate publică (…) Şi mai ales, trebuie ca sectorul privat să coopereze, căci trebuie să răspundă pentru efectele produselor sale asupra sănătăţii”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Obezitatea este o boală cronică complexă. Cauzele sale sunt bine cunoscute, la fel şi intervenţiile necesare pentru a o gestiona – totuşi, aceste intervenţii nu sunt puse în practică, se subliniază în comunicat. Cu ocazia Adunării mondiale a Sănătăţii în 2022, statele membre au adoptat planul OMS menit a stopa obezitatea. La ora actuală, 31 de state au implementat acest plan.
Principalele intervenţii sunt următoarele:
- măsuri care vizează favorizarea practicilor sănătoase de la naştere, precum promovarea alăptării şi sprijinul în acest sens;
- reglementarea practicilor nocive de marketing al alimentelor şi băuturilor, care i-ar putea afecta pe copii;
- politici privind alimentaţia şi nutriţia în şcoli, inclusiv iniţiative care reglementează vânzarea, în vecinătatea şcolilor, a produselor bogate în materii grase, zaharuri şi sare;
- politici fiscale şi tarifare care promovează o alimentaţie sănătoasă;
- politici în materie de etichetare nutriţională;
- campanii de educaţie şi sensibilizare în favoarea unei alimentaţii sănătoase şi a exerciţiului fizic;
- norme privind activitatea fizică în şcoli;
- integrarea serviciilor de prevenţie şi de gestionare a obezităţii în sistemul de îngrijiri medicale primare.