Nu mai puțin de 12 societăți medicale și asociații profesionale și ale pacienților au colaborat la elaborarea unui complex Ghid destinat pacienților cu diabet în perioada pandemiei COVID 19. Întreg materialul este verificat de diabetologi și specialiști renumiți, existând o secțiune cu surse sigure de informare pentru persoanele cu diabet.

Ghidul conține sfaturi competente în ceea ce privește ce are de făcut o persoană cu diabet în pandemie (controlul glicemiilor, relația cu medicul, tratament, complicațiile diabetului) și zeci de răspunsuri la întrebările pacienților.

Persoanele care trăiesc cu un diagnostic de boală cronică, inclusiv pacienţii cu diabet zaharat, se numără printre categoriile vulnerabile în fața Covid-19, putând dezvolta forme severe ale bolii.

“Mecanismele prin care diabetul zaharat conferă un risc crescut pentru formele severe de boală sunt dependente, ca şi în cazul altor boli infecţioase, de prezenţa mai multor elemente printre care și hiperglicemiei persistente. De asemenea, prezenţa unor complicaţii cronice asociate diabetului cum sunt bolile cardiovasculare sau boala cronică de rinichi, pot contribui la creşterea riscului”, se arată în ghid.

Ghidul a fost elaborat de Federaţia Română de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice (FRDNBM), împreună cu Asociaţia Română de Educaţie în Diabet (ARED), Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR), Asociaţia de Podiatrie, Societatea de Neuropatie Diabetică Neurodiab (Neurodiab) și Asociaţia Iniţiativa Pacientul 2.0, având drept partener portalul specializat RoDiabet.ro.

Specialiștii care au contribuit esențial la elaborarea acestui ghid sunt Prof. Dr. Gabriela Roman, Conf. Dr. Cornelia Bala, asistent univ. Dr. Georgeta Inceu și Dr. Anca Cerghizan.

 

Ghidul poate fi descărcat gratuit de aici