Creșterea procentului de persoane cu diabet care sunt diagnosticate, îmbunătățirea nivelului de glucoză și de lipide și extinderea accesului la îngrijire sunt obiective-cheie detaliate în Pactul global al OMS privind diabetul.

Sunt necesare sisteme de supraveghere și monitorizare mai bune la nivel internațional pentru a măsura progresele înregistrate în vederea atingerii obiectivelor.

Într-un document publicat în The Lancet, un grup internațional de părți interesate de diabet a stabilit o serie de obiective pentru Global Diabetes Compact, o inițiativă condusă de OMS care a fost creată pentru a reduce riscul de diabet și a asigura accesul echitabil la îngrijiri pentru diabet pentru toți oamenii din întreaga lume. Pactul a identificat cinci parametri-cheie și a stabilit obiective pe care toate țările din lume trebuie să le monitorizeze și să încerce să le atingă.

“Datele actuale de supraveghere indică faptul că aproape toate țările lumii nu reușesc să ofere îngrijirile bazate pe dovezi care pot reduce complicațiile și mortalitatea timpurie care apar în cazul diabetului. Stabilirea unor obiective ambițioase, dar realizabile, pe care țările sau sistemele de sănătate din cadrul țărilor să le atingă poate mobiliza acțiunea pentru o mai bună îngrijire și prevenire”, a declarat Edward W. Gregg, PhD, profesor și șef al Școlii de Sănătate a Populației din cadrul Royal Colleges of Surgeons din Irlanda și autor principal al Global Diabetes Compact.

Cercetătorii au ales factori cheie la nivel structural, sistemic sau la nivel de politici care au jucat un rol cheie în întregul sistem de furnizare a asistenței medicale, metrici de procese de îngrijire, cum ar fi testarea HbA1c, care pot fi esențiale pentru a afecta rezultatele diabetului, metrici de biomarker, cum ar fi HbA1c și lipidele, care au fost asociate în mod independent cu rezultatele pe termen lung legate de diabet.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, metricile care au afectat trei grupuri: persoanele cu diabet diagnosticat, persoanele cu risc ridicat de diabet și populația generală. Gregg a declarat că grupul de experți a identificat metricele și a dezvoltat obiective prin analiza literaturii de specialitate și prin discuții în vederea obținerii unui consens.

Autorii au identificat în document cinci parametri de bază:

  • populația cu diabet zaharat care a fost diagnosticată;
  • procentul de persoane cu diabet de tip 1 care au acces la insulină, glucometre și benzi de testare;
  • proporția de persoane cu diabet și un HbA1c mai mic de 8%;
  • procentul de persoane cu diabet și o tensiune arterială mai mică de 140/90 mm Hg;
  • proporția de persoane cu diabet care iau o statină.

Cercetătorii au detaliat, de asemenea, obiectivele individuale pentru fiecare indicator. Grupul de experți a recomandat ca în fiecare țară cel puțin 80% dintre persoanele cu diabet zaharat să primească un diagnostic și 80% dintre persoanele cu diabet zaharat să atingă o HbA1c mai mică de 8%.

Experții au recomandat, de asemenea, ca 80% dintre persoanele cu diabet zaharat să își mențină tensiunea arterială mai mică de 140/90 mm Hg și au spus că 60% dintre persoanele cu diabet zaharat ar trebui să utilizeze o statină. În ceea ce privește accesul la insulină, la glucometre și la benzi de testare, grupul de experți a declarat că țările ar trebui să asigure 100% accesul la acestea deoarece au un rol esențial în supraviețuirea persoanelor cu diabet de tip 1.

“Cele mai multe dintre aceste obiective pot fi atinse prin îmbunătățirea furnizării a ceea ce s-a demonstrat deja că funcționează; acestea includ asigurarea accesului la asistența medicală primară, accesul la medicamente și asistența medicală primară pentru a se asigura că persoanele cu diabet zaharat ating niveluri bune de control al glicemiei și al tensiunii arteriale, precum și medicația pentru lipide”, a spus Gregg.

Grupul de experți a identificat, de asemenea, mai mulți parametri complementari, care au inclus prevalența persoanelor cu risc de diabet din cauza obezității, a activității fizice insuficiente sau a unei diete nesănătoase. Nu au fost stabilite ținte pentru parametrii complementari, dar autorii au scris că aceștia justifică extinderea lor în mediile de monitorizare a populației.

Pentru a măsura fiecare dintre parametrii cheie, autorii au recomandat realizarea de testări la nivelul populației, utilizarea sistemelor de supraveghere ale OMS, studii de punere în comun a datelor, registre bazate pe sistemele de sănătate și noi eforturi ale OMS pentru a sprijini monitorizarea calității asistenței medicale în cadrul unităților sanitare.

“Principala lacună în prezent este că sistemele de supraveghere și monitorizare nu sunt constante în majoritatea țărilor, iar în țările cu venituri mici și medii din lume nu există registre adecvate pentru a măsura atingerea acestor parametri. Un pas următor este îmbunătățirea capacității țărilor de a măsura și de a monitoriza rezultatele pe termen lung ale diabetului asupra sănătății, cum ar fi bolile oculare diabetice, bolile renale, amputațiile și bolile cardiovasculare”, a concluzionat  Gregg.

Material preluat și tradus de pe Healio.com.