Diabetul de tip 2 este o boală care apare atunci când glicemia, adică nivelul de zahăr din sânge este prea mare. Glicemia este principala sursă de energie și provine în principal din alimentele pe care le consumăm. În diabetul de tip 2, organismul nu produce suficientă insulină. O persoană poate dezvolta diabet de tip 2 la orice vârstă și ar putea fi o afecțiune pe tot parcursul vieții.
Diabetul de tip 2 produce simptome precum oboseala, urinarea frecventă, sete crescută sau vederea încețoșată. Experții din sănătate se întreabă dacă, având în vedere pandemia ce a cuprins tot globul, pacienții cu diabet tip 2 sunt mai predispuși să se infecteze cu coronavirus. Cadrele medicale admit faptul că diabetul de tip 2 crește riscul de complicații în urma infecției cu coronavirus.
Cei mai vulnerabili la contactarea virusului sunt persoanele în vârstă, precum și persoanele cu boli cardiovasculare, diabet, boli respiratorii cronice, hipertensiune arterială și cancer.
Publicația Diabetes UK și-a actualizat recent site-ul web, cu informații noi despre legătura dintre diabet și coronavirus, dar și despre complicațiile ce pot apărea.
„Rapoartele sugerează că noul coronavirusul poate provoca simptome și complicații mai severe la persoanele cu diabet, la persoanele în vârstă și la persoanele cu afecțiuni precum cancer sau boli pulmonare cronice. Dacă aveți diabet și vă simțiți rău din orice motiv, este important să respectați regulile și să vă monitorizați îndeaproape glicemia”, spun specialiștii Diabetes UK.
„Persoanele cu diabet care nu prezintă simptome și au călătorit recent în oricare dintre zonele afectate de coronavirus, trebuie să urmeze sugestiile recomandate de NHS și site-urile gov.uk, care sunt actualizate în mod regulat și sunt cea mai sigură sursă de informații disponibile”, a adăugat Dan Howarth, Diabetes UK Head Care.
Dr. Mike Skinner, medic specialist în virologie, spune că: „Cred că toți, dacă nu, o mare parte dintre noi este probabil să fim infectați. O proporție foarte mică va avea un risc sever și ar putea muri. Sunt specialiști care spun că acest coronavirus nu provoacă afecțiuni respiratorii mai severe ca în cazul H1N1. Se pare că cei cu diabet și hipertensiunea arterială sunt cei mai predispuși la infectare și complicații”.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează: „Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi astmul, diabetul și bolile de inimă par a fi mai vulnerabile la îmbolnăvirea și la complicații”.
OMS recomandă persoanelor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, urmând o igienă bună a mâinilor.
Articol preluat și tradus de pe Express.co.uk