Diabeticii depenți de injecțiile zilnice cu insulină au o speranță pentru o alternativă mai puțin invazivă. Oamenii de știință de la Universitatea din Columbia Britanică (UBC) au dezvoltat o nouă metodă de administrare a insulinei, în care utilizatorii pun doar câteva picături sub limbă.

Un semn distinctiv al diabetului zaharat este incapacitatea de a produce suficientă insulină pentru a regla nivelul de glucoză din sânge. Cei cu tip 1, și mulți cu tip 2, vor avea nevoie de insulină de câteva ori pe zi, iar aceasta este de obicei administrată printr-o injecție subcutanată. Nu numai că este incomod, dar poate fi greu pentru pacienți să se țină și creează deșeuri potențiale cu pericol biologic.

Sunt în curs de dezvoltare metode mai puțin invazive, cu diferite niveluri de succes. Tehnicile experimentale includ implanturi controlabile sau plasturi cu ultrasunete care eliberează medicamente direct prin piele, dar calea majoră de cercetare este administrarea orală de insulină. La urma urmei, să iei o pastilă este simplu, nedureros și ceva ce mulți oameni deja fac zilnic.

Dar există și câteva probleme. Insulina este o moleculă fragilă care nu supraviețuiește călătoriei prin stomac către intestine, unde poate fi absorbită în sânge. Încapsularea acestuia în diferite materiale poate ajuta, dar administrată în acest fel înseamnă că insulina este mai întâi metabolizată prin ficat, care îi poate schimba structura.

În mod normal, această metodă nu ar funcționa bine pentru insulină, deoarece este o moleculă mare care nu poate trece cu ușurință prin celule. Așa că echipa l-a asociat cu o peptidă care pătrunde celulele (CPP), făcută din subproduse de pește, care face celulele mai poroase.

„Gândiți-vă la asta ca la un ghid care ajută insulina să navigheze printr-un labirint pentru a ajunge rapid în fluxul sanguin”, a spus dr. Jiamin Wu, autor al studiului. „Acest ghid găsește cele mai bune rute, făcând ca insulina să ajungă acolo unde trebuie mai ușor.”

Echipa a testat tehnica pe șoareci. Asociată cu CPP, insulina a ajuns cu succes în fluxul sanguin și a controlat nivelurile de glucoză din sânge, precum și insulina administrată prin injecție. Fără peptida de ghidare, insulina avea tendința de a se bloca în mucoasa gurii.

Sistemul a fost descris în două lucrări recente publicate în Journal of Controlled Release.

 

Sursa: Newatlas.com