Atunci când copilul dumneavoastră trăiește cu diabet zaharat de tip 1 (T1D), planificarea mesei poate deveni un punct central. Crearea unui plan de masă adecvat pentru familie nu numai că poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sângele copilului dumneavoastră, dar poate, de asemenea, să vă asigure că întreaga familie se bucură împreună de mese hrănitoare și delicioase, fără a compromite tipurile de alimente pe care le cunoașteți și le iubiți cu toții.

Dieteticianul pediatru Jennifer Hyland, susține importanța planificării mesei, cum să obțineți acceptarea copilului dumneavoastră și pe ce alimente ar trebui să vă concentrați sau să evitați.

 

Pregătirea planului de mese 

Când copiii sunt diagnosticați cu T1D, părinții sunt adesea îngrijorați că aceștia nu vor putea mânca toate grupele de alimente. Dar nu este cazul. În realitate, copiii vor trebui doar să facă anumite ajustări ale stilului de viață, cum ar fi să ia doza adecvată de insulină pentru a ține cont de toți carbohidrații pe care îi consumă.

Când un copil este diagnosticat cu diabet, totul se concentrează pe hrană, deoarece nu poate mânca alimente fără să-și ia medicamentele. Mâncatul cu intenție și alimentația sănătoasă este întotdeauna ceva pentru care ne străduim. Dar indiferent de ceea ce mănâncă, ei trebuie să-și gestioneze corect diabetul“,” notează Hyland.

Nu există o singură dietă pentru diabet care să funcționeze peste tot. Dar veți dori totuși să găsiți modalități de a fi consecvenți și de a vă asigura că fiecare masă este sănătoasă și bine echilibrată.

Elementele de bază ale planificării mesei în familie sunt despre a mânca constant la fiecare trei sau patru ore pe parcursul zilei, cu mese și gustări regulate. Acesta este un sfat pe care l-aș da oricui, cu sau fără diabet”, explică Hyland.

Iată câteva strategii utile pentru a face planificarea mesei în familie un succes.

 

Concentrați-vă pe un plan complet de mese

Când pregătiți o masă, doriți să echilibrați fiecare farfurie cu diferiți nutrienți. Vrei să ai carbohidrați, proteine, grăsimi sănătoase și ceva cu culoare, cum ar fi fructele și legumele, care oferă fibre.

Fibrele, în special, sunt foarte importante atunci când copilul dumneavoastră trăiește cu T1D, deoarece fibrele îi ajută să-i mențină sătui și încetinesc creșterea glicemiei.

Alte exemple de alimente pe care ar trebui să le includeți în mod regulat sunt:

  • Carbohidrații precum orezul brun, pâinea integrală și pastele
  • Fructe precum strugurii, merele, căpșunile și pepenele
  • Legume precum broccoli, morcovi, fasole verde, țelină și castraveți
  • Proteine ​​precum puiul, ouăle, humusul și peștele
  • Grăsimi sănătoase precum avocado, somon și nuci

 

Dulciurile concentrate, cu moderație

Să stea departe de băuturile dulci este una dintre cele mai mari provocări pentru copii, deoarece acestea au adesea cel mai mare risc de a crește nivelul zahărului din sânge al copilului, împreună cu dulciurile concentrate, cum ar fi bomboanele.

Copiii se pot bucura de alimente cu zahăr cu moderație, atâta timp cât iau cantitatea potrivită de insulină necesară pentru acea cantitate de carbohidrați. Dar evitați băuturile cu zahăr pur, cu excepția cazului în care copilul le consumă la masă. Acestea includ:

  • Băuturi carbogazoase dulci
  • Sucuri naturale de fructe
  • Băuturi pentru sport
  • Cafea sau ceai îndulcit

„Dacă bei un suc în mijlocul zilei, nu există nici un fel de nutrienți care să atenueze această creștere a zahărului din sânge. Dar dacă se consumă cu o masă, primești acele fibre, proteine ​​și grăsimi – împreună cu insulină – pentru a te asigura că glicemia lor nu crește atât de repede,”spune Hyland.

 

Construiește mese sănătoase pentru întreaga familie

Evidențierea copilului ca singurul membru al familiei cu un plan alimentar sănătos poate fi dăunătoare sănătății lor mentale și emoționale. În schimb, puteți include întreaga familie.

Dacă există doi copii într-o familie și unul are diabet, iar celălalt nu, ei ar trebui să mănânce în continuare la fel. Într-adevăr, este vorba despre a găsi modalități de a mânca sănătos și asta va fi bine pentru întreaga ta familie”, subliniază Hyland.

Oferă-i copilului tău posibilitatea să aleagă

„Gândiți-vă să le oferiți opțiuni și alternative și lăsați-i să aleagă ceea ce doresc la o masă în limitele rezonabile”, sfătuiește Hyland. Acest lucru nu numai că îi oferă copilului dumneavoastră șansa de a fi entuziasmat de ora mesei, dar îl pregătește și pentru responsabilitatea pe termen lung pe care trebuie să o aibă atunci când își va gestiona mesele în viitor.

„Întreabă-i dacă vor paste sau tacos”, ilustrează ea. „Dacă vor paste, știi că mai ai nevoie de o proteină pentru a merge împreună cu acești carbohidrați, așa că întreabă-i dacă vor chifteluțe sau pui.”

 

Faceți loc pentru alimente care nu necesită insulină

Unele alimente nu necesită insulină dacă sunt procesate minim și nu conțin carbohidrați. Prin urmare, luați în considerare includerea de gustări pe tot parcursul zilei, cum ar fi:

  • Ouă fierte tari
  • Mozzarella
  • Legume crude
  • Migdale

 

Nu omite niciodată complet carbohidrații

Cu toate acestea, Hyland subliniază că este foarte important pentru copii să evite lucruri precum dieta keto, în care carbohidrații sunt extrem de limitati sau lipsesc complet. Deși pare o idee bună, deoarece copiii de obicei urăsc injecțiile, corpurile lor în creștere încă au nevoie de carbohidrați pentru a continua să crească.

„Dacă acești copii, care sunt în creștere, nu primesc suficienți carbohidrați, ei ar putea avea probleme cu creșterea în greutate în timp, precum și deficiențenutriționale”, continuă ea. „Copiii trebuie să aibă carbohidrați la fiecare masă.”

 

Copiii mici ar trebui să vă spună când mănâncă

Unul dintre beneficiile de a fi copil mic este că uneori poți lua ronțăi toată ziua, în fiecare zi. Dar dacă copilul tău are diabet de tip 1, ar trebui să te informeze când mănâncă și ce mănâncă în orice moment, cel puțin când este mai mic. Acest lucru ajută la administrarea adecvată a insulinei și, de asemenea, îl ajută pe copil să conștientizeze modurile în care alimentele îi afectează în mod direct corpul.

“De fiecare dată când mănâncă acum, trebuie să-și ia insulina. Ei nu pot mânca liber pe tot parcursul zilei”, afirmă Hyland. “Acest lucru poate fi greu pentru că nu vrem să ne concentrăm prea mult pe mâncare și să-i facem obsedați de ea. Dar este important să înțeleagă siguranța din spatele ei.”

 

Cloncluzii

Tranziția este grea, mai ales pentru copiii care trăiesc cu T1D. O parte din călătoria lor se va concentra pe educarea lor despre starea lor și această nouă realitate. Lucrul cu un dietetician pediatru poate ajuta să se asigure că primesc toți nutrienții potriviți de care au nevoie pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă. Poate doriți chiar să vă gândiți să găsiți un terapeut care să vă ajute să vă asigurați că sunt în regulă în timp ce procesează toate aceste schimbări.

„Mulți copii nu acordă atenție alimentelor pe care le mănâncă până când trebuie să o facă”, recunoaște Hyland. „Așadar, încurajarea lor și ascultarea preocupărilor lor la fiecare pas al acestui proces este cu adevărat important.”

 

Sursa: Health.clevelandclinic.org