În urma unui studiu s-a descoprit că în cazul în care persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 pierd în greutate în primii ani de la diagnosticare se produce remisia afecțiunii.

De obicei, medicii specialiști prescriu tratament și sugerează pacienților să aibă o dietă sănătoasă și echilibrată pentru a menține simptomele diabetului de tip 2 sub control. Cu toate acestea, remisia, care reprezintă scăderea drastică sau chiar dispariția simptomelor și să permită încetarea tratamentului, este posibilă în anumite condiții. Persoanele obeze și cu diabet de tip 2, pot simți remisia în urma unei intervenții bariatice (pierdere în greutate).

S-a mai demostrat, într-un studiu din 2016, că persoanele cu diabet care au urmat o dietă scazută în calorii ar putea simți, de asemenea, remisia bolii.

Pierderea moderată în greutate poate fi suficientă

Cercetătorii de la Cambrige au analizat datele de la 867 de persoane diagnosticate recent cu diabet tip 2 și cu vârste între 40 ți 69 de ani.

Autorii studiului au urmarit progresul participanților pe o perioadă de 5 ani și analizând datele medicale ale grupului, au constatat că 257 de persoane, 30 % din participanți, au avut diabet în remisie până la sfarșitul perioadei de supraveghere.

Cei care au slăbit in aceasta perioada au avut sanse de doua ori mai mari de remisie a diabetului, comparativ cu persoanele care nu au pierdut deloc in greutate.

“Stim ca este posibil sa trimitem diabetul in remisie folosind masuri drastice, precum programe intensive de pierdere in greutate si restrictii majore in alimentatie”, spune cercetătoarea Hajira Dambha-Miller.

Potrivit autorului principal al studiului, prof. Simon Griffin, concluziile actuale subliniaza cat de importante sunt alimentatia si stilul de viata in gestionarea sau chiar remisia diabetului.

“Acest lucru consolideaza importanta gestionarii greutatii, care poate fi obtinuta prin schimbari in alimentatie si cresterea activitatii fizice. Diabetul de tip 2, poate duce la complicatii semnificative, dar dupa cum arata studiul nostru, poate fi controlat si chiar inversat”, sustine Simon Griffin.

In timp ce aceasta cercetare ofera mai multe sperante pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, iar cercetatorii sugereaza ca remisia „este realizabilă” odata u pierderea in greutate moderata, alte studii au aratat ca ratele de remisie tind sa ramana foarte mici.

De exemplu, la inceputul acestui an, un studiu realizat pe 10.059 de persoane cu diabet zaharat tip 2 a constatat ca, la sfarsitul perioadei de studiu de 8 ani, doar 4,97% dintre acesti participanti au obtinut remisie.

Pe viitor, Dambha-Miller si colegii planifica sa afle cum profesionistii din domeniul sanatatii pot sprijini cel mai bine persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pentru a obtine pierderi in greutate si pentru a-si mentine o greutate sanatoasa, avand in vedere rolul acestei interventii in reducerea simptomelor diabetului.

 

Articol preluat si tradus din MedicalNewsToday.com