Polifenolii sunt un tip de substanță chimică care se găsește în mod natural în alimentele pe bază de plante, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și nucile și semințele.

Există mai mult de 8.000 de tipuri de polifenoli, toți fiind antioxidanți care au potențialul de a proteja celulele organismului de îmbătrânire și daune cauzate de factori externi, cum ar fi rănile, poluarea mediului, fumatul și consumul de alimente procesate.

Deoarece polifenolii sunt, în general, considerați că au un gust amar, ei interacționează cu receptorii de gust amar de pe limbă, cunoscuți sub numele de receptorii de gust de tip 2 (TR2). Studiile anterioare arată că receptorii gustativi TR2 nu se află doar pe limbă, ci pot fi găsiți și în alte organe și țesuturi ale corpului, inclusiv în cele care alcătuiesc sistemul gastrointestinal.

„Recent, s-a raportat că receptorii gustului amar sunt exprimați pe scară largă în tractul digestiv și sunt implicați în secreția de incretină, un hormon digestiv și suprimarea apetitului”, Dr. Naomi Osakabe, profesor la Departamentul de Bioștiința și Inginerie de la Institutul de Tehnologie Shibaura din Japonia.

Pentru a clarifica modul în care funcționează, Osakabe a preluat conducerea unui nou studiu axat pe relația dintre amărăciunea polifenolilor și toleranța la glucoză.

Cercetătorii au descoperit că activarea T2R cauzată de polifenoli în tractul gastrointestinal determină secreția de hormoni care ajută la reglarea apetitului și a zahărului din sânge, inclusiv peptida asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1). Împreună, oamenii de știință cred că hormonii gastrointestinali declanșați de polifenoli ar putea ajuta la reducerea riscului unei persoane, atât de obezitate, cât și de diabet de tip 2.

 

Polifenolii și potențialele beneficii pentru sănătate

Prin studiul lor, Osakabe și echipa ei au dorit să înțeleagă mai bine legătura dintre polifenoli, T2R din tractul gastrointestinal și potențialele beneficii pentru sănătate.

Studiile anterioare arată că polifenolii pot ajuta la scăderea riscului unei persoane pentru diabet de tip 2 și obezitate, precum și alte afecțiuni de sănătate, inclusiv colesterol ridicat, hipertensiune arterială, osteoporoză, boala Alzheimer și anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancer colorectal.

„În ciuda absorbției lor slabe, există rapoarte că polifenolii îmbunătățesc toleranța la glucoză”, a spus Osakabe. „Investigăm relația dintre aportul de polifenoli și riscul de diabet de tip 2, deoarece mecanismul acestui efect benefic este încă necunoscut.”

Prin cercetările lor, oamenii de știință au descoperit că activarea T2R cauzată de polifenoli în tractul gastrointestinal determină secreția de hormoni gastrointestinali, inclusiv colecistokinina (CCK) și incretine precum GLP-1. Atât CCK, cât și GLP-1 sunt cunoscute că ajută la scăderea apetitului și la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Osakabe a spus că este important ca cercetătorii să continue să găsească noi modalități de reglare a nivelului de zahăr din sânge și a apetitului pentru a ajuta la combaterea afecțiunilor precum diabetul de tip 2 și obezitatea, deoarece medicamentele utilizate în prezent pentru tratarea diabetului de multe ori au efecte secundare și nu există medicamente care poate fi utilizat preventiv de către populația generală.

Diabetul de tip 2 are ca rezultat o toleranță redusă la glucoză, dar agoniştii receptorilor pentru hormonul gastrointestinal GLP-1, utilizați în prezent în practica clinică, îmbunătățesc semnificativ acest lucru. Sunt abuzați și din cauza efectului lor în prevenirea obezității prin suprimarea apetitului. Aceste medicamente au întotdeauna efecte secundare și sunt, prin urmare, o alegere riscantă pentru utilizarea de către populația generală pentru prevenirea obezității și a diabetului”, a spus Dr. Osakabe.

Agoniştii receptorilor GLP-1 sunt absorbiţi şi acţionează asupra receptorilor GLP-1 din organele ţintă şi provoacă tulburări gastrointestinale neintenţionate şi efecte adverse asupra glicemiei. În mod similar, o caracteristică esențială a polifenolilor care stimulează secreția GLP-1 este că aceștia sunt practic absenți în sânge și s-a dovedit că provoacă puține efecte secundare. Considerăm că aportul de polifenoli, care sunt mai siguri și prezintă efecte similare, este de preferat. Având în vedere cele de mai sus, există potențialul de a înlocui medicamentele actuale vizate de GLP-1,” a spus Dr. Naomi Osakabe.

 

Alimentele, potențial nebănuit de reglare a organismului 

După ce a revizuit acest studiu, Dr. Mir Ali, chirurg bariatric certificat și director medical al Centrului de Pierdere în Greutate Chirurgical MemorialCare de la Centrul Medical Orange Coast din Fountain Valley, a declarat că a găsit cercetarea a fi foarte interesantă.

Există mult mai mult potențial să ne reglăm corpurile din alimente decât ne dăm seama, așa că acest studiu demonstrează că dacă adăugăm anumite alimente și lucruri în dieta noastră, ne putem îmbunătăți sănătatea”, a explicat Ali.

Atât diabetul, cât și obezitatea sunt în creștere, așa că orice putem face pentru a găsi modalități de a combate acest lucru va fi de ajutor. Sunt medicamente, intervenții chirurgicale și lucruri disponibile acum, dar orice putem îmbunătăți va fi benefic. Aș dori un fel de cuantificare, cam cât de mult din aceste tipuri de alimente trebuie consumate pentru a face o diferență notabilă în diabet și reglarea greutății și este posibil să obținem acest tip de substanțe chimice găsite în mod natural într-o formă concentrată, astfel încât să fie un supliment pe care oamenii îl pot lua pentru a-i ajuta”, a adăugat el.

 

Cum îmi pot crește aportul de polifenoli?

Dr. Monique Richard, nutriționist dietetician a spus că reacția ei inițială nu a fost neapărat surprinzătoare, dar avut o doză sănătoasă de scepticism, deoarece există o multitudine de variabile și răspunsuri care au loc ca urmare a cascadei metabolice din ingestia de polifenoli, receptori și semnale în funcție de individ, genetică, mediu și multe altele.

Văd acest lucru în practică atunci când analizez rezultatele laboratoarelor funcționale, microbiota și testele de acid organic care analizează metaboliții sau produsele finale ai cascadei metabolice. Acei indivizi care au un aport mai mare de fibre, o varietate de fructe și legume bogate în culoare și specii și care gătesc mai mult, tind să aibă o reglare mai bună a glicemiei, gestionarea greutății, sațietate cu mesele și regularitatea mișcărilor intestinale”, a explicat ea.

Pentru cei care doresc să-și extindă aportul de polifenoli în dieta lor, Dr. Richard i-a sfătuit că adăugarea acestor plante poate ajuta la creșterea nivelului de polifenoli:

  • toate legumele
  • merele
  • fasole
  • ceai negru
  • afine
  • cirese
  • cacao pudră și/sau ciocolată neagră
  • fructe de soc
  • ierburi
  • nuci și semințe

„Studiile variază în ceea ce privește nivelurile de polifenoli utilizate, dar unele studii au observat că beneficiile au ca rezultat consumul a 650 mg de polifenoli pe zi. O jumătate de cană de afine poate conține 535 mg. De asemenea, urmărirea unui minim de 35-40 g de fibre pe zi din aceste alimente va fi benefică, deoarece majoritatea sunt în mod natural bogate în polifenoli. Încercați să obțineți trei până la patru porții diferite de plante pe zi – fructe, legume, leguminoase, semințe, cereale integrale, cât mai variate posibil din surse proaspete, congelate sau conservate”, a declarat Dr. Monique Richard.

„Ajută-ți corpul să se ajute prin creșterea naturală a hormonilor, cum ar fi GLP-1 și a funcției sistemice, cu toată bunătatea pe care mama natură o produce. Să acordăm prioritate obținerii de produse ecologic, să ne hrănim cu alimente mai întâi și după cu medicamente de la farmacie”, a adăugat ea.

 

Sursa: Medicalnewstoday.com