Problema asigurării resursei umane în sănătate în mod uniform la nivelul țării este una ‘extrem de importantă’, a declarat președintele Colegiului Medicilor România, Cătălina Poiană, cu prilejul lansării Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate.

Ghidul lansat de Ministerul Sănătății, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, a fost realizat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Poiană a precizat că România este cu puțin sub nivelul european în ceea ce privește numărul de medici la 100.000 de locuitori, problema fiind dezechilibrul între zonele țării.

‘Dezechilibrul între diverse zone ale țării este mare și acest lucru trebuie îndreptat, pentru că pacientul român, indiferent în ce zonă a țării s-a născut, are dreptul să beneficieze de servicii similare de sănătate. (…) Problema resursei umane rămâne o problemă extrem de importantă. Vorbim de necesar de medici în rural, vorbim de necesar de medici în micul urban și ne punem de fiecare dată problema de ce nu avem medici în aceste zone’, a explicat Cătălina Poiană.

Potrivit acesteia, pentru a rămâne într-o zonă, medicii au nevoie de infrastructură care să le permită să își desfășoare activitatea la nivelul la care au fost pregătiți, de predictibilitate, finanțare, dar și de o legislație corespunzătoare care reglementează activitatea.

‘Un alt element care (…) face ca un medic să nu rămână într-un loc este siguranța profesională. (…) Cel de-al doilea aspect, atunci când spun siguranță profesională, se referă la cadrul legislativ care să ofere siguranță profesională medicului și echitate în relația medic – pacienți. Este vorba de legislația care reglementează activitatea medicală’, a spus președintele CMR.

În opinia sa, Legea malpraxisului, în forma actuală, ‘nu apără nici medicul și nu răspunde nici intereselor pacientului’. ‘Practic, singurii beneficiari în acest moment de pe urma felului în care este organizată Legea malpraxisului și cum era pericolul să se refacă (această lege) erau asigurătorii, firmele de asigurători’, a spus Poiană.

Ea a acuzat faptul că medicii sunt încadrați ca funcționari publici.

Cătălina Poiană consideră că este necesară schimbarea legislației astfel încât aceasta să reglementeze profesia de medic ca una liberală. AGERPRES