”Probabil că, la aproximativ două săptămâni după data de 20 aprilie, după Sărbătorile de Paște, va fi un vârf al crizei, urmat apoi de o scădere, în cazul menținerii restricțiilor. După ridicarea acestora, numărul cazurilor infectate probabil va crește din nou în acest an, undeva spre toamnă-iarnă. Acest ciclu, aceasta evoluție în dinți de fierăstrău, se va menține până în momentul apariției unui tratament țintit sau până la apariția unui vaccin, care nu poate intra mai repede de 2021 în utilizare, având în vedere pașii pe care trebuie să îi parcurgă studiile clinice”, a explicat, pentru MedicalManager.roConf. Univ. Dr. Florin Buicu, Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

”Dacă măsurile de distanțare socială nu vor fi respectate, vom ajunge la creșterea numărului de cazuri, ce determină prelungirea acestei stări. Ieșirea din această evoluție se va produce doar la apariția unui tratament țintit sau a vaccinului specific”, a subliniat deputatul.

 

Pacienți îngrijorați, medicamente lipsă

Recent, acesta a făcut un apel la Ministerul Sănătății și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) să asigure acces la tratamentul cu clorochină și hidroxiclorochină pacienților cu lupus, poliartrită reumatoidă sau alte colagenoze, în condițiile în care medicamentele menționate sunt folosite acum și pentru pacienții cu Covid-19 și nu se mai găsesc.

”Solicitarea mea legată de asigurarea tratamentului ambulator pentru pacienții cu lupus, poliartrită reumatoidă și alte colagenoze a venit, pe de-o parte, din partea pacienților și, pe de altă parte, din partea specialiștilor în reumatologie. Domnul Doctor Horațiu Popoviciu, șeful clinicii de reumatologie, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgentă din Târgu Mureș a foșt cel care mi-a semnalat primul, la rugămintea pacienților, acest lucru. Nu am primit niciun răspuns oficial, le această temă. Îmi doresc ca răspunsul să fie dat, prin apariția în farmacii a produselor necesare”, a mai explicat Florin Buicu.

În opinia Președintelui Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, cel mai mare pericol al perioadei de după pandemie va fi cel social și economic.

 

Măsuri antiinfectare

În ceea ce privește măsurile de precauție pe care și le-a luat, Buicu a vorbit despre distanțarea socială, limitarea la maxim a ieșirilor, utilizarea măștii de protecție la ieșire, spălarea cu apa și săpun la contactul cu orice obiecte posibil contaminate, utilizarea dezinfectantelor pe bază de alcool sau clor, utilizarea unor ochelari la ieșire, aerisirea camerelor, menținerea unei stări de curățenie în spațiile de acasă.

 

MedicalManager este o platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1400 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la fluxul zilnic informativ al platformei. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență.

Abonați-vă gratuit la Newsletterul MedicalManager!