Hipoglicemia se poate face simțită chiar dacă glicemia nu a scăzut la 70mg/dL. Acest lucru se poate întâmpla în momentul în care nivelul zahărului în sânge este foarte mare și apoi începe să scadă rapid. Dacă vă confruntați cu această situație discutați cu medicul dumneavoastră despre metodele de tratament. 

Cum putem preveni apariția hipoglicemiei

Ținerea sub control a diabetului și identificarea rapidă a simptomelor hipoglicemiei, astfel încât să o puteți tratat imediat, sunt cele mai bune metode de prevenire a complicațiilor cauzate de nivelul scăzut de zahăr. Este necesară deci monitorizarea glicemiei. Studiile au arătat că persoanele care își monitorizează constant nivelul zahărului au un risc scăzut de instalare a hipoglicemiei, deoarece detectează scăderea glucozei înainte ca aceasta să dea simpotmele cunoscute.

Dacă puteți, verificați-vă glicemia cât mai des, înainte și după masă, înainte și după ce faceți sport, înainte de culcare, în timpul nopții – după un efort de zi susținut. Și dacă se schimbă ceva în rutina zilnică, cum ar fi schimbarea de fus orar, modificări ale programului de lucru, sau creșterea efortului fizic, verificați-vă glicemia mai des.

De ce apare hipoglicemia?

Dacă vă scade glicemia și nu știți de ce, mergeți la medic cu un mic dosar în care să aveți notat un istoric al nivelului glucozei, al insulinei (ce tip, ce cantitate și frecvența injectărilor), cîtă mișcare faceți și când, precum și ce mâncați în mod obișnuit și la ce ore. Cu cât informațiile pe care i le dați medicului sunt mai detaliate, cu atât acesta poate înțelege mai bine de ce și când apare hipoglicemia și poate face legătura dintre aceste episoade și modul dumneavoastră de viață. Știind toate aceste detalii, specialistul în diabet ar putea chiar să vă ajute să preveniți scăderea glicemiei prin ajustarea dozelor de insulă, prin recomandarea sau interzicerea anumitor exerciții fizice, sau prin echilibrarea alimentației. 

Cum tratăm hipoglicemia

Dacă glicemia ajunge la 70mg/dL sau mai puțin, trebuie să luați imediat măsuri pentru a crește nivelul glucozei în sânge. Puteți apela la alimente și băuturi cu conținut mare de zahăr sau la medicamente. 

După nivelul glicemiei s-a restabilit, este nevoie să identificați și să tratați cauzele care au dus la scăderea acesteia. Mergeți la medic dacă aveți simptome de hipoglicemie, dar nu aveți diabet, sau dacă aveți diabet, dar hipoglicemia nu răspunde la tratament. 

Este nevoie de ajutor de urgență dacă cineva cu diabet, sau cu episoade dese de hipoglicemie prezintă simptome severe de glicemie scăzută sau își pierde cunoștința.

Tratarea hipoglicemiei

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți în caz de glicemie scăzută este să beți un suc, sau să mâncați bomboane sau o tabletă de glucoză, pentru a crește nivelul zahărului în sânge. Încercați să aplicați metoda ”15-15”, adică să luați 15 grame de carbohidrați și, după 15 minute, să verificați dacă nivelul zahărului a crescut. Dacă încă este sub 70mg/dL, luați încă 15 grame și reluați testarea glucozei dup 15 minute.

Repetați acești pași până când glicemia depășește pragul de 70mg/dL, apoi luați masa, pentru a fi siguri că nu scade din nou. Cele 15 grame de carbohidrați pot fi tablete de glucoză, tuburi cu gel (vedeți instrucțiunile, în ambele cazuri), jumătate de pahar de suc, o lingură de zahăr, miere sau sirop, un pahar de lapte, bomboane (vedeți eticheta unde se specifică cantitatea de zahăr).

Dacă situația nu se îmbunătățește, apelați la medic.

Mulți oameni au tendința de a mânca cât mai mult, până ajung să se simtă mai bine. Aceasta însă poate duce la creșterea bruscă a glicemiei până la un nivel mult prea ridicat. De aceea se recomandă aplicarea regulii ”15-15”, care ajută la creșterea nivelului zahărului până la limite normale.

Este importantă și sursa de carbohidrați pe care o folosiți ca tratament pentru hipoglicemie. Carbohidrații complecși, sau mâncărurile care conțin și grăsimi (ca ciocolata) pot încetini absorbția glucozei și nu trebuiesc folosite ca tratament de uregnță.

Hipoglicemia severă

Când glicemia scăzută nu este tratată și aveți nevoie de altcineva să vă ajute să vă reveniți, vorbim despre un episod sever.

Pancreasul produce un hormon numit glucagon, care stimulează ficatul să elibereze glucoza în sânge, atunci când glicemia e scăzută. Acest hormon, sub formă injectabilă, este folosit ca tratament pentru persoanele cu diabet, care trec printr-un episod de hipoglicemie. Medicul poate prescrie aceste injecții și vă poate da indicații cu privire la modul lor de folosire. Familia și prietenii trebuie să știe și ei aceste detalii, pentru a putea interveni în caz de urgență.