Peste 300 de dieteticieni şi medici din întreaga ţară, se vor afla în perioada 6 – 7 decembrie, la Iaşi, pentru a lua parte la prima ediţie a Şcolii de Nutriţie şi Dietetică – DIETETIS, singura manifestare ştiinţifică de acest gen din România.
Organizată de Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Iaşi şi Colegiul Dieteticienilor din România, Şcoala de Nutriţie şi Dietetică – DIETETIS reprezintă un program de studiu intensiv ce se desfăşoară timp de două zile şi urmăreşte aprofundarea noţiunilor de dietoterapie aplicabile în patologii medicale specifice.
„Prin această manifestare ştiinţifică (…) urmărim creşterea calităţii serviciilor de nutriţie şi dietetică oferite de dieteticieni, dar, în acelaşi timp, dorim să atragem atenţia asupra importanţei acestei profesii pentru sănătatea populaţiei şi necesităţii alinierii sistemului de sănătate românesc la standardele internaţionale prin includerea acestor specialişti în cadrul echipelor multidisciplinare care gestionează aceste patologii”, a declarat Adina Rusu, preşedinte al Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Iaşi şi preşedinte al Şcolii de Nutriţie şi Dietetică – DIETETIS.
Potrivit acesteia, programul îşi propune să aducă în atenţie rolul extrem de important pe care dietoterapia îl joacă în gestionarea unor afecţiuni.
Programul este structurat pe trei secţiuni. Prima secţiune a Şcolii de Nutriţie şi Dietetică – DIETETIS este rezervată „Nutriţiei în afecţiunile medicale legate de infertilitate” şi va trata, printre altele, subiecte precum „Terapia medicală nutriţională în sindromul de ovar polichistic”, „Impactul consumului de alcool şi cafeină asupra fertilităţii” sau „Afecţiuni medicale asociate cu infertilitatea”.
Infertilitatea este o problemă majoră de sănătate abordată în cadrul acestei manifestări ştiinţifice întrucât afectează una din şase persoane, la nivel mondial, susţine Adina Rusu. „Nutriţia joacă un rol esenţial în prevenirea şi gestionarea infertilităţii, influenţând sănătatea metabolică, echilibrul hormonal şi funcţia ovulatorie. O dietă bogată în nutrienţi esenţiali, cum ar fi acizii graşi omega-3, vitaminele şi antioxidanţii, poate sprijini sănătatea reproductivă atât la femei, cât şi la bărbaţi. De asemenea, prevenirea afecţiunilor precum obezitatea, diabetul sau sindromul metabolic prin alimentaţie adecvată reduce riscul apariţiei problemelor de fertilitate”, a punctat preşedintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Iaşi şi preşedinte al Şcolii de Nutriţie şi Dietetică – DIETETIS.
Cel de-al doilea modul va fi dedicat terapiei medicale nutriţionale în patologiile renale, patologii care se află în topul afecţiunilor cu care se confruntă populaţia contemporană. În cadrul acestei secţiuni vor fi abordate subiecte precum „Rolul restricţiei de sodiu în managementul bolilor renale cronice”, „Managementul proteinelor în dieta pacienţilor cu boală cronică de rinichi”, „Managementul lichidelor şi electroliţilor la pacienţii cu insuficienţă renală acută” sau „Boala cronică renală – aspecte medicale importante pentru o bună abordare dietetică”.
Cea de-a doua zi a evenimentului, sâmbătă, va fi rezervată „Dietoterapiei în patologiile din sfera neurologică”, iar aici se va discuta, printre altele, despre teme precum „Migrene şi abordarea dietetică”, „Dieta ketogenică în afecţiunile neurologice”, „Afecţiuni neurologice de cauză nutriţională” sau „Terapia nutriţională în boala Alzheimer”.
Boala renală este a treia cauză de deces cu cea mai rapidă creştere la nivel global. Creşterea populaţiei, îmbătrânirea acesteia şi povara tot mai mare a diabetului, bolilor cardiovasculare şi hipertensiunii sunt consideraţi cei mai importanţi factori care influenţează incidenţa bolii cronice de rinichi, a precizat Adina Rusu.
Conform OMS, una din trei persoane este afectată de o patologie neurologică, cum ar fi: accidentul vascular cerebral, migrena, demenţa, neuropatia diabetică, epilepsia, complicaţiile neurologice cauzate de naşterea prematură sau tulburările de spectru autist. Dintre acestea, neuropatia diabetică a înregistrat cea mai rapidă creştere a prevalenţei. Astfel, numărul persoanelor cu neuropatie diabetică a crescut de peste trei ori din 1990, ajungând la 206 milioane de cazuri în 2021, această creştere fiind corelată cu creşterea globală a prevalenţei diabetului.
„Atât în bolile renale, cât şi în cele neurologice, alimentaţia joacă un rol extrem de important atât pentru prevenţie, cât şi în managementul afecţiunilor. Astfel, devine esenţială formarea specialiştilor capabili să dezvolte planuri nutriţionale personalizate care să contribuie la prevenirea şi gestionarea acestor patologii tot mai frecvente”, a explicat Adina Rusu. AGERPRES