Spitalul Județean Timișoara va avea de luni, 17 martie, un Centru Integrat de Management al Obezității (CIMO), unde pacienții care suferă de această boală vor fi consultați, evaluați și îndrumați spre terapiile medicale adecvate, în urma diagnosticelor puse de specialiști din mai multe discipline implicate în tratarea acestei maladii.

În premieră pentru sistemul public de sănătate din România, gestionarea pacienților care suferă de obezitate va fi mult ușurată, prin colaborarea specialiștilor în diabet, nutriție și boli metabolice, endocrinologie, cardiologie, gastroenterologie, chirurgie robotică, recuperare și psihologie.

Prof. dr. Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină din Timișoara și șeful secției Clinice de Diabet, Nutriție, Boli Metabolice din cadrul Spitalului Județean Timișoara, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că acest centru răspunde la o nevoie pe care medicina contemporană o are, și anume de a oferi o îngrijire integrată persoanelor cu obezitate și suprapondere.

Cel mai obez dintre pacienții care au trecut prin Spitalul Județean Timișoara a avut aproape 300 de kilograme, potrivit diabetologului.

‘În momentul de față, asistăm la o creștere dramatică a prevalenței obezității, estimând în țara noastră că aproximativ 70% dintre persoanele adulte trăiesc cu suprapondere sau obezitate, care este un procent foarte mare. Persoana obeză nu are doar obezitate, ci are multiple complicații sau comorbidități asociate acestei obezități, din sfera cardiologică, endocrinologică, gastroenterologică, astfel încât e foarte important ca pacientul cu obezitate să fie văzut de către toți acești specialiști. Centrul Integrat de Management al Obezității pune în comun resursele pe care spitalul nostru le are și, pentru prima dată în sistemul public de sănătate din România, oferă aceste îngrijiri în același loc. Practic, persoana cu obezitate se va prezenta în cadrul spitalului nostru cu bilet de trimitere, cu cod de diagnostic 279 pentru obezitate, va fi îndrumat către un manager de caz, care este un medic în specialitatea diabet-nutriție-boli metabolice, care îi face o evaluare în urma căreia constată care sunt direcțiile pe care pacientul trebuie să le urmeze. Apoi, un navigator de pacienți preia pacientul, îl programează la specialitățile care fac parte integrantă din acest centru și îl duce către acest consult. Pacientul va primi de fapt o soluție, nu doar ceea ce ar trebui să facă’, a detaliat dr. Bogdan Timar.

Potrivit specialistului, există o stare intermediară între normal și obezitate și orice pacient care are deja suprapondere nu trebuie să ajungă în rândul persoanelor cu obezitate pentru a se prezenta la medic, pentru că există în momentul de față soluții foarte eficiente care vizează tratamentul și managementul afecțiunii, astfel încât medicii pot interveni devreme pentru prevenirea multora dintre complicațiile acesteia.

Totodată, obezitatea începe să coboare la vârste tot mai mici, vinovate fiind, pe lângă moștenirea genetică, stilul de viață nesănătos, cantitatea și calitatea mâncării, lipsa activității fizice, durata somnului, sedentarismul.

‘Desigur, avem și tratamente pentru obezitate și sunt multe persoane care beneficiază de aceste terapii. Un palier este farmacoterapia, medicamentele destinate obezității, iar în cazurile cele mai accentuate este chirurgia metabolică, prin intervențiile chirurgicale care duc la reducerea fenomenului de obezitate. Din păcate, numărul persoanelor cu obezitate luate în evidență este mic, deoarece, din punct de vedere al percepției la nivel societal, obezitatea nu este încă percepută ca o boală. Estimăm că în județul Timiș avem aproximativ 250.000 de persoane cu suprapondere sau obezitate. Sigur, se și poate muri din cauza obezității. Obezitatea este o cauză importantă pentru diabet, probabil că 75-80% din cazurile de diabet au în spate o suprapondere sau obezitate ca relație de cauzalitate’, a explicat dr. Bogdan Timar.

Managerul Spitalului Județean Timișoara, dr. Dorel Săndesc, a subliniat, pentru AGERPRES, că înființarea CIMO se încadrează în atitudinea și strategia spitalului de a dezvolta serviciile pe care cea mai mare unitate spitalicească din vestul țării le oferă pacienților.

‘Vrem să creștem serviciile ambulatorii foarte mult. (…) Acum, abordăm o problemă majoră de sănătate, obezitatea. Noi putem să le oferim toată paleta de servicii și analize de care au nevoie acești pacienți, să-i putem îngriji adecvat, să-i ajutăm. Pacientul cu obezitate va fi practic preluat de medicul de diabet și nutriție și nu va mai fi nevoie de birocrație aceasta, să meargă mereu la medicul de familie pentru alt bilet de trimitere. (…) Nu există un medicament care să rezolve această problemă. De cele mai multe ori, obezul are recomandare de medicină fizică, recuperare, kinetoterapie. Momentan, începem cu echipa pe care o avem’, a punctat dr. Dorel Săndesc.

Pentru recuperarea pacientului obez, Spitalul Județean Timișoara s-a înscris într-un program de dezvoltare a recuperării și, astfel, s-a înregistrat o creștere importantă al numărului de pacienți internați în compartimentele de recuperare existente.

‘Am adus niște echipamente robotice foarte moderne, cu inteligență artificială. Sunt programe cu virtual reality, care dirijează mișcările pacientului pe diverse segmente, membre inferioare, membre superioare. Sunt benzi de mers agravitaționale, astfel încât nu simte greutatea piciorului și poate să se miște mult mai ușor’, a afirmat dr. Săndesc.

Potrivit acestuia, Spitalul Județean Timișoara a câștigat recent un proiect important, cu fonduri europene, în parteneriat România-Ungaria, prin care se va construi o clădire nouă la Lovrin, ca secție a spitalului, precum și o unitate spitalicească de recuperare, unde se va folosi apa termală cu virtuți terapeutice dovedite. AGERPRES