Insuficiența cardiacă (IC) este o afecțiune în care inima nu poate să pompeze suficient sânge în organism și astfel poate pune viața pacienților în pericol. Insuficiența cardiacă afectează 15 milioane de pacienți la nivel european, iar cel puțin jumătate dintre aceștia au fracție de ejecție redusă, situație care apare când ventriculul stâng este împiedicat să funcționeze adecvat și, prin urmare, în corp este pompată o cantitate mai mică de sânge oxigenat.
Forxiga (dapagliflozin), medicament al companiei farmaceutice AstraZeneca, a primit aprobarea europeană pentru tratamentul pacienților adulți cu simptome de insuficiență cardiacă cronică cu fracție de ejecție redusă (IC-FER), cu sau fără diabet zaharat de tip 2.
Comisia Europeană a aprobat noua indicație în urma recomandării Comitetului Agenției Europene a Medicamentelor (EMA) pentru medicamente de uz uman (CHMP) și a avut la bază rezultatele studiului de referință DAPA-HF, publicat în The New England Journal of Medicine.
„Această aprobare le oferă medicilor o terapie complet nouă pentru managementul pacienților cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă, nu doar prin îmbunătățirea simptomatologiei și reducerea spitalizărilor, ci și datorită creșterii ratei de supraviețuire a pacienților cu acest diagnostic care le poate pune în pericol viața”, a afirmat prof. dr. John McMurray, de la Centrul de cercetare cardiovasculară al Institutului de științe medicale și cardiovasculare al Universității din Glasgow.
La rândul său, Mene Pangalos, vicepreședinte executiv al BioPharmaceuticals R&D, a declarat: „Cu aprobarea Forxiga, putem redefini standardul de tratament pentru milioane de pacienți din UE care suferă de insuficiență cardiacă. Suntem cu un pas mai aproape de concretizarea ambiției noastre de a preveni sau trata insuficiența cardiacă, oferind un tratament care reduce semnificativ spitalizarea și mortalitatea de cauză cardiovasculară.”
Forxiga este primul inhibitor al co-transportorului-2 de sodiu-glucoză (SGLT2) care a dovedit o reducere semnificativă a riscului compus de deces cardiovascular sau agravarea insuficienței cardiace, inclusiv spitalizare pentru Insuficiență Cardiacă (IC). Studiul de fază 3 DAPA-HF a demonstrat că Forxiga, pe lângă terapia standard, reduce riscul compus cu 26% față de placebo, ambele componente ale obiectivului primar compus contribuind la rezultatul global. Profilul de siguranță al Forxiga, așa cum reiese din studiul DAPA-HF, se încadrează în profilul de siguranță al medicamentului.
Rezultatele DAPA-HF arată că la fiecare 21 de pacienți cu IC tratați se evită un deces de cauză CV sau spitalizarea pentru insuficiența cardiacă sau o consultație de urgență pentru IC. Medicamentul est aprobat în Statele Unite ale Americii pentru tratamentul pacienților cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă, fiind în etapa de evaluare în Japonia și în alte țări. DAPA-HF face parte din DapaCare, un program robust de studii care evaluează posibilele beneficii cardiovasculare și renale ale acestui medicament. Acest program a explorat impactul tratamentului asupra pacienților cu boală cronică de rinichi, prin DAPA-CKD, un studiu revoluționar de fază 3. De asemenea, tratamentul cu Forxiga este în curs de evaluare la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată, în studiul de fază 3 DELIVER, ale cărui rezultate sunt așteptate în partea a doua a anului 2021.
Insuficiența cardiacă
Insuficiența cardiacă afectează 64 milioane de pacienți la nivel global (cel puțin jumătate dintre aceștia având fracția de ejecție redusă), dintre care 15 milioane la nivel european și 6 milioane în Statele Unite ale Americii. Aproximativ jumătate dintre pacienții care suferă de această afecțiune cronică vor deceda într-un interval de 5 ani de la diagnostic. Sunt cunoscute două forme principale ale insuficienței cardiace în funcție de fracția de ejecție (ce măsoară procentul sângelui pompat de inimă în organism la fiecare contracție): insuficiență cardiacă cu fracția de ejecție redusă (IC-FER) și insuficiență cardiacă cu fracția de ejecție păstrată (IC-FEP).
IC-FER apare atunci când musculatura ventriculului stâng nu este capabilă să se contracte adecvat și, prin urmare, expulzează o cantitate mai mică de sânge în organism. 5-6 Insuficiența cardiacă este în continuare o afecțiune cu un grad ridicat de mortalitate, similar majorității formelor celor mai frecvente de cancer, atât în cazul bărbaților (cancer de prostată sau de vezică urinară), cât și în cazul femeilor (cancerul de sân). 10 Această afecțiune reprezintă principala cauză de spitalizare la pacienții în vârstă de peste 65 de ani, implicând o povară financiară semnificativă.11
DAPA-HF
DAPA-HF (dapagliflozin în prevenția evoluției nefavorabile în insuficiența cardiacă) a fost un studiu randomizat, dublu-orb, internațional, multicentric, cu grupuri paralele, realizat la 4744 de pacienți cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă (FEVS≤ 40%), cu sau fără diabet zaharat de tip 2, care a evaluat efectul Forxiga 10 mg comparativ cu placebo, administrat o dată pe zi, adăugat terapiei standard. Obiectivul primar compus a fost reprezentat de prima apariție a unui eveniment agravant al insuficienței cardiace (spitalizare; o consultație de urgență pentru insuficiență cardiacă) sau deces de cauză cardiovasculară. Durata medie a studiului a fost 18,2 luni.
Dapagliflozin este primul inhibitor de SGLT2, administrat oral o dată pe zi, indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu diabet zaharat de tip 2 insuficient controlat, în monoterapie sau în combinații terapeutice, alături de dietă și exerciții fizice, pentru a îmbunătăți controlul glicemic, cu beneficii adiacente, precum scăderea în greutate și reducerea tensiunii arteriale. A fost evaluat în studiul de fază 3 DAPA-CKD, la pacienții cu boală cronică de rinichi (BCR), iar rezultatele acestui studiu au fost anunțate în august 2020 și au arătat că au fost atinse atât obiectivele primare, cât și cele secundare, demonstrând o eficacitate excelentă. Forxiga este în continuare evaluat la pacienții cu IC, în studiile DELIVER (IC-FEP) și DETERMINE (IC-FEP și IC-FER).
Medicamentul va fi evaluat și la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 cu istoric de infarct miocardic (IM), în studiul DAPA-MI, primul de acest fel, prin care se urmărește obținerea unei noi indicații, un studiu, randomizat, controlat, bazat pe o metodă de tip registru. În momentul de față, medicamentul beneficiază de un program robust de studii clinice, cu mai mult de 35 de studii de fază 2b/3 finalizate sau în desfășurare, ce au inclus mai mult de 35.000 de pacienți, cu o experiență cumulată de peste 2,5 milioane de pacienți-ani.