Gregory Ginsberg, medic la Institutul Penn Medicine din Philadelphia, Pennsylvania, conduce un studiu clinic care testează o nouă procedură intestinală simplă, mai exact testează dacă eliminarea celulelor de pe suprafața duodenului (prima parte a intestinului subțire) poate duce la un control mai bun al glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2.

Procedura ar putea permite pacienților cu diabet să ia mai puține medicamente și este supusă testării.

Acestă testare, aplicată deja în America de Sud și Europa, a constatat că procedura de ambulatoriu, numită remaniere a mucoasei duodenale (DMR), a redus nevoia de insulină și reducerea grăsimilor hepatice la persoanele cu afecțiuni hepatice grase nealcoolice.

Institutul Penn Medicine din Philadelphia este acum una dintre cele cinci instituții din America care participă la acest studiu pilot al procedurii. Rezultatele nu sunt încă disponibile, dar Ginsberg a spus că cercetările anterioare l-au făcut să spere că studiază o procedură „transformatoare”.

Impactul chirurgiei de bypass gastric, care creează o nouă cale pentru alimentele parțial digerate și ocolesc în întregime duodenul, au fost baza acestei proceduri.

Pacienții obezi care sunt diabetici și își fac o astfel de intervenție văd adesea îmbunătățiri mari ale markerilor metabolici ai diabetului, chiar înainte de a pierde greutate. Asta a stârnit interesul dacă duodenul este implicat în semnalarea altor părți ale corpului cu privire la necesitatea insulinei, hormon care permite celulelor să folosească glicemia pentru energie. Face parte dintr-o cale relativ nouă de cercetare a rolului pe care intestinul îl joacă în metabolism.

„Intestinul este cu adevărat o frontieră în cercetarea diabetului”, a declarat Raymond Soccio, endocrinolog la Institutul Penn care studiază bolile hepatice grase și nu este implicat în studiu.

În diabetul de tip 2, celulele dezvoltă rezistență la insulină. Rezistența la insulină este un factor important în diabetul zaharat de tip 2, boala hepatică grasă nonalcoolică, în cazul persoanelor obeze si cu diabet tip 2 și în cazul sindromului ovarului polichistic.

Raymond Soccio spune că acizii biliari sunt implicați în absorbția de grăsimi și vitamine solubile în grăsimi dar și în ciclul dintre duoden și ficat. „De asemenea, acizii biliari au o funcție importantă în ficat dar și în cazul celor cu diabet și rezistență la insulină pe care nu le înțelegem pe deplin”, a spus el.

Ginsberg a spus că celulele din duoden devin lărgite și disfuncționale după ani de expunere la diete nesănătoase, bogate în grăsimi și zahăr. DMR folosește un cateter pentru a livra duodenului un balon umplut cu apă de 80 grade Celsius.

În timpul procedurii de 60 de minute, Ginsberg folosește balonul pentru a arde celule în segmente de 1,9 cm peste 10,16 cm din duoden. “Ipoteza este că, atunci când cresc înapoi, celulele trimit mai multe semnale metabolice normale”, precizează Ginsberg.

Cateterul a fost dezvoltat de Laboratoarele Fractil din Lexington, Massachusetts. Studiile sale în străinătate analizează impactul procedurii asupra diabetului, bolilor hepatice grase și PCOS.

Compania are aprobarea de a începe comercializarea procedurii sale în Europa, a declarat Harith Rajagopalan, co-fondatorul și CEO-ul Fractyl. Aceasta a anunțat luna trecută că procedura va deveni disponibilă comercial în Marea Britanie, ca parte a unui parteneriat cu HCA Healthcare UK.

Harith Rajagopalan, cardiolog care studiază genetica cancerului de colon, s-a întrebat de ce atât de mulți dintre bolnavii săi cardiaci aveau și diabet. Când el și colegul său au văzut ce poate face chirurgia bariatrică pentru diabet, au înțeles că rezistența la insulină poate fi o boală a mucoasei intestinale.

Rezultatele dezvăluite anul trecut din studiile din străinătate au arătat că procedura nu este o cură. Un studiu a constatat că media A1C, o măsură a glicemiei medii pe trei luni, a scăzut de la 8,5% la 7,5% după doi ani. Normalul este mai mic de 5,7%. Un alt studiu a descoperit că 13 din 16 pacienți au renunțat la administrarea de insulină.

În timp ce reducerea A1C pare mică, Rajagopalan a spus că este suficient pentru a evita luarea unui al treilea medicament și pentru a reduce semnificativ riscul de probleme asociate cu diabetul, deteriorarea vaselor de sânge și probleme precum insuficiența renală, boala ochilor și neuropatia periferică.

“Studiile au descoperit, de asemenea, reduceri ale grăsimilor hepatice de la 32% la 45% după procedură. În prezent, nu există tratamente medicamentoase pentru bolile de ficat gras”, menționează Rajagopalan.

Rohit Soans, un chirurg la Spitalul Universitar Temple, Philadelphia, care nu este implicat în cercetarea DMR, spune: “Chirurgia bariatrică are, de obicei, un impact mult mai mare. Procedura vindecă diabetul în proporție de 83% și reduce grăsimea hepatică cu aproape 90%. Efectul asupra diabetului este literalmente aproape magic”.

El a menționat că jumătate dintre pacienții dintr-un studiu DMR publicat anul trecut au avut reacții adverse, cele mai multe considerate ușoare.

Raymond Soccio spune că DMR este „promițător” și că ar dori să știe mai multe despre cum funcționează. În calitate de clinician, se întreabă ce pacienți vor beneficia cel mai mult de aceasta procedură.

 

Acest articol a apărut în ediția tipărită South China Morning Post sub numele de: Cercetătorii din SUA au descoperit un posibil tratament pentru diabetul de tip 2

Articol preluat și tradus de pe South China Morning Post