“Diabetul ”per se” nu omoară, ci omoară prin complicații. Sunt două tipuri de complicații frecvente: cele cardiace și cele renale, care apar devreme în evoluția diabetului, cu impact major asupra calității vieții persoanei cu diabet. Acestea sunt cele două lucruri care distrug viața unui pacient sau declanșează alte complicații de care trebuie să ne temem: insuficiență cardiacă, boală cronică de rinichi, infarct miocardic, amputații. Provocarea în ceea ce priveşte pacientul diabetic este să prevenim complicațile cardio-renalee, iar când acestea apar, și din nefericire apar destul de des, încercarea de a le ține sub control, într-un risc acceptabil”, acestea au fost principalele sfaturi pe care Prof. Dr. Adrian Covic le-a dat cititorilor portalului RoDiabet în cadrul interviului recent realizat de echipa editorială a platformei.
Insuficiența cardiacă și boala cronică de rinichi sunt printre cele mai des întâlnite complicații ale diabetului zaharat tip 2, alături de complicațiile cardiovasculare, ambele apărând devreme în parcursul bolii. Conștientizarea riscului cardiovascular și renal, comunicarea cu medicul curant și punerea în aplicare a unui plan de management care să aibă în vedere prevenția cardio-renală și menținerea glicemiilor sub control sunt elemente esențiale pentru ca pacientul cu diabet zaharat tip 2 să aibă o viață mai bună, mai mult timp.
Echipa multidisciplinară și protecția cardio-renală în diabetul zaharat tip 2
“Un diabetolog nu poate face toate aceste lucruri de unul singur, ci trebuie să fie cel care integrează și să stabilească o echipă multidisciplinară care evaluează multifactorial -dincolo de controlul glicemic-pacientul. Fiecare membru al echipei își stabilește frecvența monitorizărilor, dar trebuie să existe acest medic integrator, care vede pacientul în ansamblu, care îi cunoaște starea generală de sănătate și urmărește toate aspectele legate de diabet, cardiologie sau boli renale”, susține Prof. Dr. Adrian Covic, directorul centrului de Nefrologie Clinică și de Dializă și Transplant din Iași și Prorector al Universității de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” din Iași.
“Rolul echipei este să găsească numitorul comun și cantitatea minimă dar optimă de medicamente, cele care au demonstrate efecte importante pe morbiditate și mortalitate. Tratarea corectă a diabetului presupune menținerea sub control nu doar a glicemiei, ci o abordare completă și complexă, în care să monitorizăm nu doar glicemia, ci și greutatea, tensiunea, grăsimile și să impunem un stil de viață sănătos, în care să fie aduse cât mai aproape de țintă toate aceste elemente (glicemia, tensiunea arterială, greutatea). Doar așa ne asigurăm că pacientul nostru cu diabet este cu adevărat protejat”, afirmă prof. dr. Adrian Covic.
Prof. dr. Adrian Covic subliniază importanța tratării corecte a diabetului zaharat tip 2 prin asigurarea protecției cardio-renale:”Diabetul zaharat tip 2 este o boală cardio-vasculară, controlul glicemiei nu este neapărat pe primul loc. Controlul diabetului este dat de un controlul adecvat al factorilor de risc: dislipidemia, hipertensiunea arterială, obezitatea, fumatul și, bineînţeles, nivelul glicemiei.”
Despre Prof. Dr. Adrian Covic
Prof. Covic este profesor de nefrologie și medicină internă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, directorul centrului de Nefrologie Clinică și de Dializă și Transplant din Iași, România. În trecut, a ocupat funcția de președinte al Societății Române de Nefrologie și secretar trezorier al ERA-EDTA, a publicat peste 450 de lucrări originale și de recenzie în reviste medicale de prestigiu, 16 cărți și 22 de capitole, indicele actual Hirsch este 48.
Principalele sale arii de interes sunt: complicații cardiovasculare în boala renală, CKD-MBD, anemie renală, dializă peritoneală și insuficiență renală acută.