“Practica nefrologică este singura dintre toate disciplinele românești medicale care a inventat și a pus în practică un fel de “Obama Care”, adică un tratament complet integrat, ușor cuantificabil, bugetat per pacient și care dacă s-ar aplica oriunde în alt sector ar simplifica mult lucrurile din punct de vedere bugetar”, a declarat Prof. Dr. Adrian Covic, Președintele Societății Române de Nefrologie, în cadrul simpozionului Actualități în boala cronică de rinichi, organizat la Botoșani la finalul lunii iunie.
Întâlnirea dedicată specialiștilor nefrologi din zona Botoșani – Suceava este prima întâlnire din acest an organizată în cadrul programului de educare și informare a specialiștilor dedicat bolii cronice de rinichi și dezvoltat încă din anul 2012 de partenerul B.Braun Avitum cu susținerea Oameni și Companii și a Colegiului Medicilor Botoșani.
Tema întâlnirii a fost dedicată Managementului anemiei și terapiei cu fier la pacienții cu boală cronică de rinichi, Prof. Dr. Adrian Covic – Președintele Societății Române de Nefrologie prezentând celor prezenți cele mai noi teorii, prevederile ghidurilor naționale și internaționale dar și evidențele științifice în managementul anemiei.
“Anemia este foarte importantă, indiferent de patologie: cancer, boală cronică de rinichi sau insuficiență cardiacă. Sunt date foarte clare care arată că anemia, indiferent de patologie, este un factor absolut independent de risc, iar după ce noi nefrologii am arătat acest lucru, colegii cardiologi l-au dus la măiestrie. Cu cât anemia este mai gravă cu atât șansa de supraviețuire este mai mică, iar cifrele ne demonstrează că anemia mai mică de 10 creștere riscul mortalității de aproximativ 2 ori”, a declarat Prof. Covic în deschiderea simpozionului.
Prof. Covic a dat celor prezenți și câteva vești bune: “Din tot ceea ce facem noi medicii, puține lucruri le putem influența atât de mult cum putem influența anemia. Oricât am munci și am schimba filtrele sau am face dializa mai performantă, impactul asupra supraviețuirii și calității vieții este net mai mic decât impactul pe care îl aduce un management corect al anemiei. Anemia ar trebui să fie una dintre preocupările noastre încă din primele momente ale declanșării timpul bolii cronice de rinichi, pentru că, deși diferită la bărbați și femei, ea este un indicator al progresiei”, a completat prof. Covic.
Prof. Dr. Adrian Covic a atras atenția asupra importanței monitorizării constante a fierului la toate persoanele care suferă de boală cronică de rinichi și în mod special la cele aflate în dializă, propunând celor prezenți înregistrarea numărului de cazuri cu realizarea de studii interne care să îi ajute în practică. “Ar trebui să facem o analiză a acestor parametri pe pacienții dintr-un centru și să notăm și aceste procente crescute de fier, pentru că dacă avem undeva la 20-30% dintre pacienți cu fier ridicat, atunci este clar că sunt necesare ceva schimbări în practica medicală”, a declarat prof. dr. Adrian Covic la finalul întâlnirii.
Simpozionul Actualități în boala cronică de rinichi organizat la Botoșani la finalul lunii iunie 2021 este o inițiativă a partenerului B.Braun Avitum, implementată cu susținerea Oameni și Companii și a Colegiului Medicilor Botoșani. Întâlnirea face parte din programul național de educare și informare profesională dedicat bolii cronice de rinichi dezvoltat încă din anul 2013 și în cadrul căruia au fost organizate întâlniri cu medicii în peste 7 orașe, într-o serie de 15 ediții.