Inima și bolile ei provoacă în România mai mult de 60% din decese, adică, din zece români care mor zilnic în țara noastră, șase mor direct de o boală cronică a inimii. Deci, mortalitatea prin boala directă a inimii întrece aritmetic toate celelalte cauze de deces: cancer, Covid, accidente etc. Sunt cifrele oficiale prezentate de Prof. Dr. Crina Sinescu, Șef Secție, Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență ”Bagdasar-Arseni”, în cadrul conferinței dedicate Zilei Mondiale a Inimii organizate în 29 septembrie 2021.

Proiectul a fost dezvoltat de Asociația Optim Cardio împreună cu comunitatea platformei CardiologieModerna.ro, și cu susținerea Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” din București.

Cum se ajunge la boala cronică a inimii?

Cele mai frecvente boli din România care îmbolnăvesc inima și vasele, respectiv arterele sunt, potrivit Prof. Dr. Crina Sinescu: hipertensiunea arterială foarte frecventă la adult, cardiopatia ischemică, aritmiile, palpitația de lungă durată, care împiedică viața profesională, familială și socială normală. Aceste boli sunt ajutate de: obezitate, fumat, excesul de alcool, lipsa de mișcare. Dar toate aceste boli de bază – hipertensiunea, diabetul, cardiopatia ischemică – conduc într-un timp mai scurt la insuficiență cardiacă.

Contează moștenirea genetică?

”Contează doar dacă părinții noștri au făcut o boală cardiacă la vârste tinere sau au decedat de o boală cardiacă, tineri, adică sub 50 de ani. Atunci, pe lângă casa pe care o primim de la părinți, mai primim și riscul de a face și noi aceleași boli. Dacă mama, tata au hipertensiune sau au făcut infarct la 70-80 de ani, e clar că hipertensiunea sau infarctul nostru nu vine de la domniile lor, ci de la noi înșine”, a explicat medicul.

Stricăciunile ireversibile ale inimii nu pot fi reparate cu metode moderne

”Voi încheia scurta prezentarea despre situația actuală a bolilor de inimă din România, împărtășindu-vă, din experiența mea de doctor cardiolog de spital, ceva ce mă tulbură profund. Vedem în spitale oameni din ce în ce mai mulți și mai tineri, cu insuficiență cardiacă gravă, afecțiune pentru care metodele de tratament, oricât de complexe, oricât de sofisticate sunt în România sau pe tot globul pământesc, nu pot decât să amelioreze simptomele, să prelungească un pic viața (nu mă întrebați de calitatea vieții), dar nu pot vindeca, din păcate, boala care a condus la stricăciunile ireversibile ale inimii și la insuficiență cardiacă”, și-a încheiat Prof. Dr. Crina Sinescu mesajul.

Conferința a marcat Ziua Mondială a Inimii

Reuniunea Comunității OSC – CardiologieModerna.ro, dedicată prevenției cardiovasculare, a fost organizată miercuri, 29 septembrie 2021, pentru a marca Ziua Mondială a Inimii. Medici din cadrul Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni”, au explicat publicului larg cum pot să acorde o mai bună îngrijire inimii, înainte de a dobândi o boală cardiovasculară, dar și care sunt modalitățile optime de recuperare, în urma unui episod cardiovascular marcant.

Invitații au susținut prezentări succinte, pe câteva subiecte foarte importante din zona cardiovasculară, mai ales, dacă e să ne raportăm la rata ridicată a mortalității în România și pe glob, provocată de bolile inimii.