Decesul de cauză cardiovasculară predomină în țara noastră, în continuare. Și, deși în ultimii doi ani, focusul medical a fost, mai ales, pe infecția cu virusul Covid-19, bolile cronice cardiovasculare nu s-au diminuat numeric, ba dimpotrivă, iar viroza Covid-19 a agravat la pacientul cardiovascular boala preexistentă. Acestea sunt câteva dintre ideile exprimate de Prof. Univ. Dr. Crina Sinescu, Medic Primar Cardiolog, Șef Clinica de Cardiologie Spitalul ”Bagdasar-Arseni”, în cadrul întâlnirii comunității CardiologieModerna.ro de joi, 24 martie. Participanții la întâlnire au putut aplica pentru obținerea unui pachet de servicii de recuperare cardiacă la domiciliu, prin telemedicină, în cadrul programului inovativ vCare, prezentat în cadrul discuțiilor. Întâlnirea a fost organizată cu susținerea specialiștilor din cadrul Secției de cardiologie a Spitalului Bagdasar Arseni din București.

Boli cronice comunitare netransmisibile 

În intervenția sa, Prof. Univ. Dr. Crina Sinescu s-a axat pe prezentarea bolilor cardiovasculare și a recuperării: ”Acestea fac parte din categoria bolilor cronice comunitare netransmisibile. 90% din decesele cauzate de bolile cardiovasculare se datorează bolilor cronice comunitare. Riscul de moarte prematură prin boală cardiovasculară cronică rămâne foarte mare, între 20 și 40%, iar aceasta se complică, determinând decesul, în cele din urmă. Faptul că noi avem niște mijloace la îndemână, prin care putem influența pozitiv acest trend negativ înseamnă, printre altele, și cunoașterea modalităților de recuperare, după ce pacientul cardiac iese din spital.”

Factorii de risc ai bolilor cardiovasculare

”Cu toții vorbim despre factorii de risc ai bolilor cardiovasculare (BCV): fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială (HTA), factori de risc modificabili, dar și despre factorii de risc nemodificabili precum vârsta, sexul și moștenirea familială. În Europa, decesul de BCV acoperă mai puțin de jumătate din decesele din țările occidentale, în comparație cu România, care avea peste 60% moarte cardiovasculară, în 2014”, a mai arătat medicul.

Rolul recuperării cardiace după spitalizare

Prof. Univ. Dr. Crina Sinescu a vorbit și despre rolul recuperării cardiace după spitalizare: ”Ne învață cum să ne mișcăm, ne evaluează capacitatea de efort, ne învață cum și ce să mâncăm și ce exerciții putem face în mediul familial, în confortul caselor noastre, pentru a diminua riscul de a ni se agrava boala cardiovasculară.”

 

Despre CardiologieModerna.ro

Din 2019, Oameni și Companii derulează un program de comunicare și interacțiuni directe cu specialişti în cardiologie interesați de noile tehnologii, inovație și digitalizare. Programul este susținut de partenerii: PfizerAlliance HealthcareRegina MariaClinica VictoriaLiamedAlphega Farmacie și Dr. Heart.

CardiologieModerna este o comunitate administrată de Oameni și Companii, ce oferă soluții de marketing, utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale și 42 platforme digitale asociate.