Prof. Dr. Doina Catrinoiu, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității ”Ovidius” din Constanța, a vorbit pe larg într-un interviu acordat portalului RoDiabet.ro despre complicațiile care sunt asociate cel mai frecvent cu diabetul, dar și despre posibilitatea prevenirii acestei afecțiuni cronice.

Vorbim mereu despre ceea ce înseamnă prevenirea complicatiilor, pentru că ne dorim ca pacienții noștri să nu dezvolte complicații legate de diabet și de aceea pregătirea vizitelor la medic este foarte importantă. Suntem diabetologi și ne uităm în primul rând la echilibrul glicemic, dar nu numai la asta. Ne uităm apoi la tensiunea arterială, la profilul lipidic, pentru că, din nefericire, diabetul este o boală extrem de complexă, care afectează vasele de la nivelul tuturor organelor, de la ochi, de la inimă, de la creier, de la picior și de aceea profilul metabolic este foarte important”, spune medicul constănțean.

Prof. Dr. Doina Catrinoiu amintește că, atunci când vorbim despre complicații, majoritatea pacienților cu diabet de tip 2 dezvoltă complicații macrovasculare, adică cele legate de afectarea cordului și a vaselor de sânge. Aici vorbim de sindrome coronariene, infarct de miocard, fibrilație și alte tulburări, asociate cel mai frecvent cu hipertensiunea arterială. Recunosc că nu este foarte ușor să aduci un pacient în toate țintele pe care ți le-ai propus, dar cum spuneam, prima în țintă e hemoglobina glicată, urmată de tensiunea arterială și profilul lipidic”.

O altă complicație frecventă la care medicul diabetolog se uită astăzi cu mult mai multă atenție decât o făcea înainte, este afectarea renală. Se pare că există mult mai mulți pacienți decât credeam în anii anteriori, care au afectare renală. „De aceea, având în vedere acest risc mare de apariție a bolii renale la pacientul cu diabet, suntem foarte focusați în a face prevenție primară, pentru că este mult mai simplu să prevenim, decât să tratăm, iar asta presupune să controlăm echilibrul glicemic și, din nou, să controlăm hipertensiunea arterială”.

În al treilea rând, alte complicații de care pacienții se tem foarte tare sunt arteriopatia diabetică și neuropatia diabetică. Sunt complicații severe, care scad considerabil calitatea vieții și de aceea intră în obiectivul medicului diabetolog, încă din momentul în care pacientul a fost diagnosticat.

„Din nefericire, această afectare a piciorului determină durere și atunci pacientul vine de multe ori pentru această durere de la nivelul membrelor inferioare și este și momentul, câteodată, când punem diagnosticul de diabet zaharat. Este un lucru trist, iar eu aș sfătui orice pacient, de fapt orice persoană, să-și facă o un bilanț cel puțin anual, mai ales după o anume vârstă, iar când spun asta mă refer la 45 de ani. Vârsta la care trebuie să facem aceste controale, după cum vedeți, a scăzut foarte mult și asta din cauza faptului că avem foarte multe persoane cu obezitate. Obezitatea se leagă foarte strâns de diabetul zaharat și de apariția complicațiilor”.

Potrivit prof. dr. Doina Catrinoiu, retinopatia este o altă complicație severă. Aproximativ 60% din cazurile de cecitate sunt determinate de diabet. De aceea, controlul fundului de ochi este un test pe care pacienții noștri trebuie să-l facă mai frecvent sau mai puțin frecvent, în funcție de stadiul de boală în care se găsesc. Este adevărat că în ultima perioadă nu mai vedem foarte mulți pacienți care și-au pierdut vederea și vin la cabinet cu bastonul alb, dar asta nu înseamnă că retinopatia nu există. Există, este frecventă și putem să o prevenim controlând atât echilibrul glicemic, cât și tensiunea arterială”. “Și aici există o personalizare, nu numai în ceea ce privește diabetul, dar și în ceea ce privește periodicitatea acestor investigații. Persoanele care au deja complicații ar trebui să facă mult mai frecvent aceste teste. Pentru retinopatie este indicat cel puțin la 6 luni un control oftalmologic, iar pentru nefropatia diabetică la 3 luni, constând în determinarea ratei de filtrare glomerulară și raportul albumină/creatinină din urina spontană”, explică reputatul medic specialist.

Prof. Dr. Doina Catrinoiu atrage atenția că hemoglobina glicată, în general la pacienții cu insulinoterapie, ar trebui determinată cel puțin de două ori pe an, iar pentru pacienții cu antidiabetice orale, o dată sau de două ori pe an, mai ales pentru că există protocoalele terapeutice pentru medicațiile noi, care solicită această investigație. Ele trebuie să demonstreze dacă tratamentul este eficient, dacă pacientul este compliant sau nu, caz în care medicul și pacientul trebuie să ia măsurile necesare.

Cum prevenim diabetul? Cât de des ne facem analizele?

 “Orice persoană trebuie să facă investigații de rutină o dată pe an. Persoanele cu risc de diabet, cei care au antecedente familiale, boli cardiovasculare, obezitate, boală cronică renală, au nevoie de un program de monitorizare stabilit împreună cu medicul de familie. Nu în ultimul rând, un obiectiv important pe care ni-l propunem este controlul greutății. Sigur, este foarte dificil de atins acest obiectiv, dar asta înseamnă că la fiecare consult este necesar să implementăm măsuri de optimizare a stilului de viață, particularizate în funcție de pacient, mai ales că în ultima perioadă avem și medicații care îi pot ajuta din acest punct de vedere. De cele mai multe ori, din păcate, pacienții noștri așteaptă beneficiile numai de la medicații. Încercăm să le explicăm de fiecare dată că, până nu se modifică stilul de viață, chiar dacă am atins obiectivele, n-o să reușim să avem succes pe termen lung”.

Interlocutoarea noastră subliniază că noile medicații îi ajută pe pacienți extraordinar de mult, dar este nevoie și de implicarea lor pentru a schimba stilul de viață, care înseamnă dietă și efort fizic. “Din păcate, efortul fizic este foarte minimalizat de pacienți. Ei consideră că dacă au făcut un efort prin casă, au gătit, au făcut curățenie, este destul.. Nu, nu este suficient. Efortul fizic înseamnă să ieși afară, să mergi în ritm alert cel puțin 30 de minute și să faci lucrul ăsta zi de zi și atunci când plouă, și când este cald, și când n-avem chef. Deci trebuie să devină un obicei zilnic”.

 

Există anumite măsuri pe care diabeticii ar trebui să și le ia pentru sezonul rece?

“Pentru vremea rece, cel mai important este să ne îmbrăcăm adecvat. În plus, pacientul cu diabet ar trebui să aibă o încălțăminte potrivită, pentru a scădea riscul de leziuni la nivelul piciorului. Deci pacienții cu diabet trebuie să fie încălțați confortabil, îmbrăcați adecvat și orice mișcare este bună”, explică Prof. Dr. Doina Catrinoiu.

Recomandarea acesteia este ca pacienții cu diabet să fie adecvat îmbrăcați și pe cât posibil să evite zonele aglomerate, să iasă la aer curat, de exemplu într-un parc. “Mișcarea este bună oricând, iar din punct de vedere medical se pare că efortul fizic eliberează endorfine, care ne fac să ne simțim mai bine”.

Specialistul diabetolog încurajează pe această cale toți pacienții să vină cu încredere la medic și să pună întrebări, să nu se jeneze să vorbească cu medicul. Ne referim în primul rând la disfuncția sexuală, care este o altă complicație a diabetului, ce poate apărea la vârste tinere și din păcate pune în pericol familia.

“Cred cu tărie că pacienții trebuie să vină la medic cu sufletul deschis să, spună ce au pe suflet, ce își doresc de la noi, iar astfel vom ști ce să le oferim și cum putem sa-i ajutăm”, conchide Prof. Dr. Doina Catrinoiu.

Prof. Dr. Doina Catrinoiu este Medic Șef la Clinica Medicină Internă 1 a Spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanța și Profesor Universitar la disciplinele Diabet – Nutriție și Dietetică și Boli Metabolice la Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța. Doamna prof. dr. Catrinoiu este membru în Comitetul Executiv al Diabetes and Cardiovascular Disease EASD Study Group și membru în numeroase asociații profesionale naționale și internaționale.

Comunitatea Rodiabet adună la un loc medici diabetologi și diverse specialități asociate, asociații de pacienți și organizații publice sau private interesate de impactul diabetului în societate. Comunitatea eset dezvoltată de Oameni și Companii din anul 2018 și se întâlnește periodic și există diverse oportunități de implicare în activități, pentru cei interesați.

De pe platforma Rodiabet pleacă săptămânal o selecție a celor mai importante știri postate, sub forma newsletterului Rodiabet, la care vă puteți abona în mod gratuit aici: https://www.rodiabet.ro/newsletter/.