Prof. Dr. Doina Catrinoiu (Univ. Ovidius din Constanța), specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Medic Șef la Clinica Medicină Internă 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, sustine ca pacientii cu diabet zaharat nu vor avea de suferit in urma Ordinului nr. 74553 / 07.04.2020 deoarece nu se limiteaza posibilitatea medicilor de a elibera retete pentru pacientii cu boli cronice.

“In aceasta categorie intra si persoanele cu diabet zaharat pentru care s-au luat toate masurile pentru ca pacientii nostri sa intre in posesia tuturor documentelor medicale de care au nevoie. Avem posibilitatea sa trimitem retetele si prin sistemul de telemedicina, asa incat nu este necesara prezenta fizica pentru a intra in posesia lor. Nu exista nici un motiv de ingrijorare: medicatia antidiabetica este prezenta in farmacii, cabinetele de diabet functioneaza pentru pacientii care au nevoie de un consult de urgenta, iar sectia de diabet poate primi pacientii cu urgente majore”, a declarat pentru portalul MedicalManager.ro Prof. Dr. Doina Catrinoiu, referitor la urmarile Ordinului nr. 74553 / 07.04.2020 in randul pacientilor cu boli cronice.

“Dar avem niste mesaje pentru pacientii nostri pe care ar trebui sa le ia in seama si sa le respecte. Este extrem de important sa nu se expuna la infectia cu COVID 19 si de aceea izolarea la domiciliu este esentiala. Mentinerea glicemiei in limitele normale stabilite pentru fiecare pacient in parte ajuta la o protectie suplimentara si scade riscul aparitiei unor complicatii severe ce ar impune internarea. Este necesar ca in aceasta perioada testarea la domiciliu sa fie mai frecventa pentru a preintampina hiperglicemia si pentru a oferi posibilitatea instituirii unor masuri de scadere a unor complicatii legate de diabet sau de bolile asociate, fiind la fel de important controlul tensiunii arteriale si continuarea terapiilor asociate. Pentru orice problema ce apare si nu poate fi controlata de pacient se va lua legatura cu medicul de familie sau cu medicul curant”, a adaugat reputatul profesor universitar constănțean.

 

Precizările DSU

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, miercuri, cu o serie de precizări referitoare la acest Ordin: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.

 

MedicalManager este platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1400 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la fluxul zilnic informativ al platformei. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență.
Abonați-vă gratuit la Newsletterul MedicalManager!