Prezentă la Congresul CEDA 2023, Prof. Dr. Doina Catrinoiu, medic specializat în Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a declarat pentru portalul RoDiabet.ro că întâlnirea este o mare oportunitate de învățare pentru toți participanții.

Eu întotdeauna vin la întâlnirile științifice cu gânduri bune și am fost sigură că va fi o întâlnire absolut minunată. Aici este un înalt nivel științific și mi se pare extrem de important să pleci cu măcar un singur lucru învățat de la un congres. Eu plec cu foarte multe lucruri noi de la acest congres, ceea ce mă bucură foarte tare și sper că colegii mei tineri au aceeași bucurie ca și mine.”, a spus Prof. Dr. Doina Catrinoiu.

Potrivit doamnei Catrinoiu, una dintre temele momentului pentru specialiștii în diabet este insulino-rezistența. “Am avut o prezentare care se referă exact la acest subiect: ce apare prima dată, hiperinsulinismul sau insulino-rezistența? Insulino-rezistența este, din păcate, un defect care domină diabetul chiar înainte de apariția debutului clinic și până la final. Deci ea este extrem de importantă și din păcate ea este autorul multor complicații legate de diabet. Fie că vorbim de complicații micro-vasculare sau de complicații macro-vasculare. E greu de spus cum putem lupta împotriva ei. Ce știm cu siguranță este că ea se corelează foarte strâns cu obezitatea, deci, dacă putem controla obezitatea, evident, putem să controlăm și insulino-rezistența. În al doilea rând, astăzi avem o serie de medicații care ne ajută și care, indirect, prin scăderea în greutate, sau direct, prin niște mecanisme extraordinare, reușesc să controleze această insulino-rezistență, dar ea rămâne un inamic permanent în diabetul zaharat de tip II.”

Prof. Catrinoiu crede că rolul pacienților în informarea și educarea altor pacienți este esențial: “Cei dulci vor rămâne dulci pentru mine și aici nu mă leg de diabet. Sunt pacienți care îmi sunt foarte dragi și pe care îi îngrijesc de foarte multă vreme și sunt foarte mândră, pentru că am pacienți care au 50 de ani de diabet și nu au complicații, înțeleg ce este boala și ei devin vectori de informare pentru restul pacienților, ceea ce cred că este absolut extraordinar.”

Organizat în premieră la București, în perioada 8 – 10 iunie, Congresul Asociației Central Europene de Diabet a reunit peste 500 de medici, într-un schimb de experiență extraordinar pe temele subiectului în diabet. Pe întreaga durată a congresului CEDA s-au aflat în dialog direct cu specialiștii prezenți membrii celor două echipe Rodiabet – platforma comunităților de diabet și Diabeta – primul chatbot dedicat medicilor diabetologi.