În perioada 12-13 octombrie 2023 a avut loc cea de-a VI-a ediție a Conferinței Interdisciplinare SMARTDIAB cu tema „Managementul Diabetului Zaharat Centrat pe Pacient”. Conferința, coordonată științific de Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a pus accentul pe noi strategii vizând complicațiile asociate diabetului zaharat, recomandări actuale ale ghidurilor internaționale și importanța promovării unui stil de viață sănătos.
Odata cu cresterea numărului de persoane diagnosticate cu diabet zaharat la nivel mondial, SMARTDIAB s-a impus ca un reper pentru prevenția, screeningul și tratamentul acestei afecțiuni, prin implicarea unor profesionisti de renume din domeniul medical, din diverse specialitati.
Conferința a reprezentat, de asemenea, un cadru ideal pentru discuții interdisciplinare, facilitând o abordare holistică a diabetului zaharat.
Inovațiile tehnologice de ultimă oră în abordarea tratamentului centrat pe pacientul cu diabet
”În prezent, în ceea ce privește abordarea terapeutică a persoanei cu diabet zaharat vorbim despre tehnologie și inovație,avand la dispoziție sistemele de monitorizare continuă a glicemiei și pe cele de administrare a insulinei – pompele de insulină. Aceste dispozitive moderne au schimbat paradigma în ceea ce înseamnă evaluarea persoanelor cu diabet, care la momentul actual vizează perioada de timp în care se încadrează în intervalul țintă al valorilor glicemice, reprezentată de Time in Range”, a declarat Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, într-un interviu pentru portalul Rodiabet.
Integrarea tehnologiei în managementul diabetului zaharat îmbunătățește controlul glicemic și, totodată, reduce riscul de apariție a complicațiilor cronice. Mai mult decât atât, aceste dispozitive medicale de ultimă generație oferă oportunitatea de îmbunătățire a self-managementului, cresc complianța și aderența la măsurile terapeutice și, nu în ultimul rând au un impact pozitiv asupra calității vieții.
Promovarea unui stil de viață sănătos, ca modalitate de prevenire a diabetului
Prof.dr. Gabriela Radulian a spus că, în contextul numărului impresionant de persoane cu diabet zaharat de tip 2 la nivel mondial, adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos joacă un rol important în ceea ce înseamnă prevenția primară. Intervenția asupra factorilor de risc poate preveni sau întârzia apariția diabetului.
”Strategiile de intervenție asupra stilului de viață presupun implementarea unor programe de informare si educare la nivel populațional, care promovează alimentatia echilibrata, activitatea fizică și controlul greutății corporale. Mai mult decât atât, educarea populației în sensul adoptării unor obiceiuri sănătoase trebuie inițiată precoce, înca din copilărie, pentru a promova stilul de viață sănătos și responsabil pe tot parcursul vieții, ” a conchis prof.dr. Gabriela Radulian.
Despre SMARTDIAB:
Organizat anual sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și al Academiei de Științe Medicale, programul SMARTDIAB are ca scop promovarea celor mai bune practici în managementul diabetului zaharat, oferind cele mai noi date stiintifice, cu accent pe abordarea centrată pe pacient.