„Incertitudinea care te încearcă când te afli față în față cu boala, impactul tuturor lucrurilor care îți trec prin minte și evident că nu sunt cele mai mai optimiste, vizavi de ceea ce se poate întâmpla, faptul că o foarte lungă perioadă de vreme nu știi ceva sigur și această pendulare între voi trăi sau nu voi trăi sunt copleșitoare”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Medic primar Pneumologie, Coordonatorul Centrului integrat de Pneumologie al Spitalului NORD Pipera și Directorul Școlii de Pregătire Postuniversitară a Societății Române de Pneumologie. Declarația a fost acordată din cadrul celui mai recent webinar CRED în Medicină, intitulat „De cealaltă parte a stetoscopului: și eu am fost pacient”.
„Sunt unii medici care nu vor să vorbească despre diagnostic. Cred că depinde foarte mult de felul în care, până la urmă, te împaci cu tine însuți/însăți și felul în care înveți să trăiești cu acest diagnostic”, a mai declarat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu.
Referitor la propria experiență de cealaltă parte a stetoscopului, Prof. Dr. Ulmeanu a subliniat importanța suportului din partea echipei medicale: „Eram singură, nu pentru că n-aveam familie, dar pentru că am ales, apropo de încredere, să merg într-un alt oraș pentru intervențiile terapeutice post intervenție chirurgicală. Colegii mă așteptau și mi-au făcut mult mai facilă această trecere către ceea ce aveam nevoie.”
Familiaritatea spațiului și suportul primit din partea celor din jur au definit experiența medicului pneumolog ca pacient, oferindu-i sentimentul de siguranță și încredere: „Faptul că ajungi într-un institut oncologic, din punct de vedere mental, este copleșitor. Având însă și alte doamne împreună cu mine, în salon, între care unele care trecuseră prin situații similare celei în care mă aflam eu, m-a ajutat extraordinar de mult și, din fericire, lucrurile s-au încheiat bine și au intrat pe un făgaș normal. Apoi, și chimia dintre mine, ca pacient, și medicul de care am avut nevoie, a însemnat mult. Probabil că am învățat din experiența mea ca medic cum ar fi bine să fiu ca pacient și am fost de fiecare dată foarte cuminte”, a afirmat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu.
„Atunci când tu, medicul, te afli în postura de pacient, trebuie să ai încredere și să mergi pe mâna echipei respective”, a mai subliniat Prof. Dr. Ulmeanu, afirmând și că: „În medicină, lucrurile nu sunt albe sau negre. N-ai cum să știi sigur – e asta, dar, în același timp, știi cu mare probabilitate că asta trebuie să faci pentru pacientul respectiv. Trebuie să îi lași impresia pacientului că îl înțelegi și că nu este singur, indiferent de etapele în care ai ajuns cu el vizavi de diagnostic sau de tratament.”
Procesul de vindecare nu poate fi abordat doar din perspectiva tratamentului medical, iar implicațiile suportului emoțional în recuperarea medicală sunt de o importanță vitală: „Am trăit lecția cea mai frumoasă vizavi de oamenii aceștia care sunt doctori, dar au suflet de om, și care sunt mulți, foarte mulți. Am fost surprinsă că a venit să stea lângă mine o zi și o noapte, unul din prietenii noștri medici. În acel moment am simțit, din toate punctele de vedere, că am nevoie de sprijin și sunt mai liniștită dacă stă cu mine.”
Reluarea activității profesionale reprezintă un factor esențial în recuperarea pacientului, iar din punct de vedere emoțional, pacientul trece mai ușor peste provocările și schimbările aduse de starea medicală.
„La un moment dat, echipa a insistat foarte mult să încep activitatea la spital. Au avut dreptate, pentru că impactul psihologic a ceea ce pățisem – faptul că nu puteam să fac nimic din ceea ce însemna viața mea, respectiv medicina – era copleșitor. Vreau să vă spun că am ascultat. Dimineața aveam nevoie de două ore până reușeam să mă montez, astfel încât să fie totul în regulă și fără durere, dar după aceea durerea dispărea. Veneam la spital și puteam să fac ceea ce știu eu să fac de-o viață, respectiv să fiu doctor, să fiu acolo”, a concluzionat Prof. Univ. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Medic primar Pneumologie și Coordonatorul Centrului integrat de Pneumologie al Spitalului NORD Pipera.
***
Webinarul „De cealaltă parte a stetoscopului: și eu am fost pacient”, a fost al 12-lea din cadrul Programului CRED în Medicină, derulat de Oameni și Companii, cu suportul și la inițiativa Grupului Medical NORD.
Partener în promovarea evenimentului: platforma EventsMax.ro.
Programul „CRED în Medicină” susține și promovează standarde înalte de Comunicare, Respect, Etică și Demnitate în practica medicală. Pentru mai multe informații, vizitați www.credinmedicina.ro .