Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova a găzduit pe 10 iulie o conferinţă ştiinţifică organizată în cadrul proiectului “Controlează Obezitatea”, derulat la nivel naţional şi iniţiat de către de prof.univ.dr. Cătălina Poiană, prorector al UMF “Carol Davila” din Bucureşti.
Rectorul UMF Craiova, prof. univ. dr. Dan Gheonea, a subliniat că scopul evenimentului a fost de a aduce în prim-plan tematici de actualitate în practica clinică a medicilor implicaţi în îngrijirea pacienţilor cu obezitate. S-a discutat despre implicaţiile obezităţii în raport cu principalele afecţiuni asociate din sfera gastrointestinală, endocrină, cardiovasculară, respiratorie, respectiv a bolilor metabolice şi a afecţiunilor oncologice.
“Suntem foarte bucuroşi că această campanie include şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, mai ales că în ultimii ani universitatea noastră s-a implicat în multe proiecte de sănătate publică, de testare, de conştientizare, pentru că acesta este rolul unei universităţi: pe lângă formarea de profesionişti în domeniul sănătăţii, rolul nostru este şi de conştientizare a populaţiei, a colegilor noştri medici. În ultimii 4-5 ani am pus bazele a multiple campanii de testare pentru hepatita cronică virală C, sunt peste 60.000 de persoane testate în Oltenia, de conştientizare a infecţiei cu HPV, de prevenţie a meningitei, screeningul cancerului colorectal. Acum a venit rândul obezităţii, care este o problemă majoră de sănătate publică, pentru că statisticile apreciază că în puţin timp, adică până în 2035, proporţia obezităţii va fi covârşitoare, 52% din populaţia globală, adică una din două persoane va fi supraponderală sau obeză”, a spus rectorul UMF din Craiova.
Acesta a subliniat că universitatea din Craiova desfăşoară de aproximativ trei ani un congres multidisciplinar, iar tema din anul 2025 este exact managementul obezităţii. De asemenea, UMF Craiova va demara din această toamnă o campanie în mediul rural, în comunităţi defavorizat, pentru identificarea bolilor netransmisibile: diabetul zaharat şi obezitatea. Campania va include o caravană, dotată cu unn laborator mobil care a fost achiziţionat pentru a veni în sprijinul celor care reuşesc destul de greu să ajungă la un specialist.
Iniţiatorul Campaniei “Controlează obezitatea”, prof. univ. dr.Cătălina Poiană, a subliniat că obezitatea este mai mult decât o problemă de sănătate publică, fiind de fapt o prioritate în acest sens, deoarece cifrele sunt alarmante, iar prevalenţa este cu certitudine subevaluată.
“Dacă privim la copii, cifrele sunt şi mai îngrijorătoare, iar pentru populaţia românească prevalenţa copiilor cu suprapondere şi cu obezitate către anul 2035 va fi aproape la 50% din populaţia infantilă, deci unu din doi copii va fi supraponderal sau obez. Şi poate cel mai alarmant lucru este că încă din copilărie obezitatea începe să vină cu nişte complicaţii, respectiv cu modificări ale profilului lipidic de tip aterogen, cu modificări ale homeostatului glicemic şi cu valori crescute ale tensiunii arteriale care pot fi toate atribuibile unui indice de masă corporală crescut. Obezitatea vine împreună cu foarte multe complicaţii şi există date clare ce demonstrează o creştere a mortalităţii legată de un indice de masă corporală crescut în principalele boli cronice netransmisibile aşa cum este boala coroniară cardiacă, accidentul vascular cerebral şi cancerul. Obezitatea nu poate fi complet manageriată decât în contextul unei echipe multidisciplinare”, a spus prof. univ. dr. Cătălina Poiană.
La rândul său, preşedintele Societăţii Române de Diabet, prof. univ. dr. Bogdan Timar, a subliniat că spre deosebire de alte afecţiuni, obezitatea are o serie de patologii ce o fac să fie diferită, iar lupta împotriva ei este astfel deosebit de dificilă.
“Obezitatea apare ca o incapacitate de adaptare a organismului nostru la modificările socio-economice din ultima perioadă, astfel încât obezitatea apare ca o consecinţă a unei caracteristici adaptative a speciei şi anume aceea de a-şi salva surplusul energetic atunci când acesta este disponibil şi a şi-l depozita pentru zilele negre sub formă de ţesut adipos, ceea ce face ca lupta împotriva obezităţii să fie cu atât mai dificilă. În acest moment, obezitatea reprezintă o problemă de sănătate publică. Avem date care arată că jumătate din populaţia ţării este supraponderală sau obeză, iar obezitatea atrage o serie de consecinţe asupra organismului. 80% din cazurile de diabet zaharat au legătură cu supraponderea, cu obezitatea sau cu excesul de ţesut adipos”, a subliniat dr. Bogdan Timar.
Printre cei prezenţi s-au mai aflat şeful Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova – Mihaela Vladu, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – Beatrice Mahler, prorectorul UMF Craiova – Florin Burada, şeful Clinicii de Cardiologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova – Ionuţ Donoiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei – Gindrovel Dumitra.
Evenimentul a fost destinat exclusiv medicilor din specialităţile gastroenterologie, endocrinologie, diabet, nutriţie şi boli metabolice, cardiologie, medicină internă, pneumologie, oncologie, medicină de familie.
Potrivit UMF Craiova, evenimentul este şi un preambul la ediţia 2025 a Congresului Craiova Connects, ediţie dedicată managementului obezităţii şi care va reuni medici din diverse specialităţi medicale care pot contribui la rezolvarea acestei grave probleme de sănătate publică. AGERPRES