Inițiativa de succes lansată anul trecut prin organizarea ediției inaugurale a PROGRAMULUI “MANAGEMENTUL DIABETULUI ZAHARAT – CENTRAT PE PACIENT” continuă anul acesta prin programul SMARTDIAB 2020. Acesta va fi organizat sub egida Academiei de Științe Medicale și va fi coordonat științific de Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății Române de Neuropatie Diabetică.

Programul va include trei conferințe multidisciplinare cu tema “MANAGEMENTUL DIABETULUI ZAHARAT – CENTRAT PE PACIENT”, două locale – la Târgu-Jiu pe 27 martie, respectiv la Ploiești pe 8 mai – și una în București, în perioada 23-24 octombrie.

Obiectivul programului este creerea și menținerea unui sistem de management integrat al bolii diabetice, inclusiv prin intervenția pe caz, în echipe multidisciplinare.

“Conferințele vor continua ideea abordării în echipa multidisciplinară a persoanelor diabetice, în scopul creșterii calității îngrijirii lor și vor oferi informații noi și utile pentru practica clinică, atât a medicilor diabetologi, cât și a medicilor de familie, implicați în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat. Tematica este legată de abordarea multidisciplinară a complicațiilor cronice ale diabetului zaharat. Diagnosticul cât mai precoce al diabetului zaharat, intervenția prin optimizarea stilului de viață și tratamentul specific, controlul metabolic și reducerea factorilor de risc cardiovasculari, realizează o abordare multifactorială care vizează reducerea riscului de apariție a complicațiilor cronice micro- și macrovasculare”, afirmă Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian într-un interviu pentru portalul RoDiabet.ro.

Aceste evenimentele științifice vor reuni medici din diverse specialități medicale: diabet, nutriție și boli metabolice, gastroenterologie, neurologie, cardiologie, psihiatrie, nefrologie, urologie, oftalmologie, dermatologie, endocrinologie, chirurgie, medicină de familie, medicina internă. Întrucât pacientul nu se prezintă la medic pentru o simplă glicemie, el trebuie să fie supus unei abordări holistice a bolii diabetice, printr-un management integrat”, spune Președintele Societății Române de Neuropatie Diabetică.

Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian subliniază că unul dintre obiectivele programului SMARTDIAB 2020 este și diagnosticarea cât mai precoce a diabetului zaharat, urmată de intervenție prin optimizarea stilului de viață și de tratament specific, cu obținerea unui control metabolic și reducerea factorilor de risc cardiovasculari. “Programul vizează în primul rând pacienții pentru profilaxie secundară, dar și persoanele asimptomatice, care prezintă factori de risc: exces ponderal sau obezitate, ereditate diabetică la rude de gradul I, sedentarism, semne de insulinorezistență, hipertensiune arterială, dislipidemie. Un diagnostic cât mai precoce al diabetului zaharat este extrem de important!”.

Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian consideră că inițiativa unui plan național de prevenție a diabetului zaharat este o chestiune foarte serioasă, cu implicații majore vizând sănătatea publică, iar în acest sens inițiativa SMARTDIAB 2020 se constituie într-un adevărat punct de pornire.

“Se impune semnalat faptul că diabetul zaharat, ca problemă de sănătate publică, trebuie să reprezinte obiectul preocupării unui număr mare de factori de decizie: de la decidentul politic, la entitatea care este responsabilă de politicile publice de sănătate, deci Ministerul Sănătății;  la societatea civilă prin reprezentanții săi, asociațiile de pacienți, toți aceștia fiind implicați într-un program de sănătate publică, sub bagheta forului metodologic, reprezentat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Cred că aceste  initiațive pornite din societatea civilă (asociații de pacienți și societăți medicale profesionale) au toate șansele de succes, creând premizele decidentului de politici publice de sănătate să emită și să implementeze programe eficiente de creștere a calității vieții persoanelor cu diabet zaharat”, conchide Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian.