”Ideal ar fi să prinzi pacientul într-o fază cât mai incipientă, dar asta nu prea se întâmplă. De obicei pacientul diabetic ajunge la medic în urma unei leziuni sau necroze, într-o fază tardivă și marea majoritate sunt direcționați la secția de chirurgia generală, unde rezolvarea este amputația. Realizată fără revascularizare și amputația e doar o rezolvare de moment, care poate implica complicații mari evolutive” a explicat chirurgul cardiovascular prof. dr. Mircea Pătruț în cadrul Orei Specialistului Rodiabet din 3 aprilie.
Organizată cu susținerea partenerului Angiomedica, dezbaterea profesională Ora Specialistului Rodiabet a abordat tema ”Revascularizării piciorului diabetic”, procedură chirurgicală care poate contribui semnificativ la salvarea membrilor persoanelor cu diabet.
Invitatul special al ediției a fost prof. dr. Mircea Pătruț, Medic Primar chirurgie vasculară și cardiovasculară în cadrul Spitalului de Boli Cardiovasculare Angiomedica din București și unul dintre pionierii revascularizării piciorului diabetic. În cei peste 30 de ani de activitate profesională, Prof. Dr. Mircea Pătruț a operat peste 50.000 de pacienți, realizând întreaga gamă de intervenții chirurgicale cardiovasculare, de la bypass coronarian, la înlocuiri de valve cu diverse proteze, până la chirurgia carotidiană și a aortei abdominale.
Prof. dr. Mirce Pătruț a atras atenția că ”revascularizarea trebuie indicată cât mai precoce, când apar primele simptome și când arteriografia relevă o îngustare semnificativă a arterelor, cu lumenul îngustat peste 50%. Momentul acesta reprezintă indicație chirurgicală, iar intervenția în acest stadiu conduce la cele mai bune rezultate.”
Acesta a adus în discuție și un exemplu de bună practică din Germania, unde abordarea chirurgicală față de pacienții cu picior diabetic este diferită, arătând că: ”Acolo, se urmărește să se taie cât mai puțin din segmentele membrului pelvin, oferind astfel pacientului o viață cât mai normală. Pacienții sunt aduși la spital în fiecare zi pentru investigații, pansamente și revascularizare, iar apoi sunt trimiși acasă pentru recuperare. Aceasta este acum și abordarea folosită în cadrul Spitalului Angiomedica, din București.”
Este important de subliniat că tratamentul piciorului diabetic este complex și trebuie adaptat în funcție de stadiul și tipul leziunilor. Prof. univ. dr. Mircea Pătruț a evidențiat că nu există o diferență majoră între un picior ischemic din cauza arteritei și un picior ischemic diabetic, însă nevrita diabetică poate întârzia diagnosticul din cauza absenței durerii. Acest lucru poate duce la întârzierea prezentării la medic și, implicit, la agravarea leziunilor.
Prof. Pătruț a subliniat, în finalul discuțiilor, că piciorul diabetic, de obicei, ajunge inițial la chirurgul de chirurgie generală, care poate lua decizia rapidă de amputație pentru a rezolva problema pacientului. ”Acest lucru poate fi extrem de invalidant pentru pacient. De aceea, este esențial să oferim pacientului șansa unei revascularizări precoce, pentru a evita amputația și pentru a menține calitatea vieții acestuia. Este important ca pacientul să fie direcționat către un chirurg vascular, specialist în tratarea afecțiunilor arteriale periferice, pentru a beneficia de o gestionare adecvată și pentru a reduce riscul complicațiilor și invalidității”.
Despre Ora Specialistului Rodiabet
Ora Specialistului Rodiabet este parte a activităților comunității Rodiabet dedicate specialiștilor din domeniul sănătății. Întâlnirile sunt organizate de Rodiabet, cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega Farmacie, Diabeta, Liamed, Medtronic, Worwag Pharma și Pharmachat.
Ediția din 3 aprilie a fost organizată cu susținerea Spitalului de boli cardiovasculare ANGIOMEDICA din București, instituție medicală specializată în cardiologia clinică, tehnici hibride, chirurgie minim-invazivă cardiovasculară, aritmologie și electrofiziologie.