„Departe de a fi un simplu defect estetic, obezitatea este o reală afecțiune, însoțită de numeroase complicații și comorbidități. Obezitatea este asociată cu creșterea mortalității și a morbidității care sunt cu atât mai elevate cu cât excesul ponderal este mai mare”, a declarat pentru portalul DespreObezitate.ro Prof. Univ. Dr. Romulus Timar, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.
Acesta amintește că, potrivit celor mai recente estimări, la nivel mondial numărul persoanelor cu cu obezitate va ajunge la aproape 2 miliarde până în anul 2035, iar creșterea prevalenței acestor condiții patologice în rândul copiilor va fi cu mai mult de 100%.
„Odată depistată obezitatea, este importantă instituirea unui tratament complex, individualizat, care poate fi stabilit doar de către medicul specialist, care constă în modificarea stilului de viață – obligatorie! Aceasta include alimentația, activitatea fizică, regimul de somn și oprirea fumatului – iar alături de aceasta, în unele cazuri, farmacoterapie și chirurgie metabolică. Esențială este prevenția, inclusiv la copii și adolescenți, printr-un stil de viață sănătos!”, subliniază Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (2018-2022).
Prof. Univ. Dr. Romulus Timar adaugă că măsurile de prevenție au o importanță extremă și sunt singurele care vor putea conduce la o scădere a morbidității și mortalității legate de obezitate.
“Proiectele de prevenire a obezității trebuie să includă participarea factorului social, economic, educativ, medical și chiar politic. Este, totodată, necesară identificarea nevoilor nutritive, dezvoltarea de noi alimente pentru a ajuta la obținerea echilibrului caloric, realizarea, la nivel populațional, a educației nutriționale, efectuarea unor studii privind comportamentul nutrițional și, implicit, planificarea, efectuarea și evaluarea intervențiilor dietetice”, concluzionează reputatul specialist diabetolog.
Ziua Mondială a Obezității
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) marchează Ziua Mondială a Obezității în fiecare an pe data de 4 martie cu scopul de creștere a gradului de conștientizare și a educării cu privire la obezitate, la nivel mondial. Tema Zilei Mondiale a Obezității 2023 este: Schimbarea perspectivelor! Să acționăm azi!
Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale sistemelor de sănătate la nivel global. Potrivit OMS – Organizației Mondiale a Sănătății, în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente pentru prevenire şi tratament, după anul 2025 mai mult de 50% din populaţia lumii va fi obeză.